iznajmljivanje vodenih skutera / VIDEO 'Mora li netko stradati da bi se reagiralo?: Dokaz da dubrovačka Lučka kapetanija prima novac?

Image
Foto: Dubrovački dnevnik

"Kada će nadležni reagirati, treba li se dogoditi neko zlo, da se ozlijedi neko dijete ili ne daj Bože nešto gore?"

8.9.2018.
17:41
Dubrovački dnevnik
VOYO logo

Dubrovački dnevnik zadobio je veliki broj upita građana koju se kupaju na plaži Adriatic, ali i na obližnjim plažama, vezano uz ilegalne aktivnosti koje se događaju godinama. Riječ je o iznajmljivanju vodenih skutera u uvali Lapad, a građane zanima zašto institucije, odnosno Lučka kapetanija Dubrovnik, ignoriraruju njihove apele. 

Dubrovački dnevnik je i jučer dobio jedan videozapis u kojem se vidi kako skuteri ulaze preko konopa ograđene plaže između Adriatica i Visa, i to neposredno kraj vodenog parka. I tako cijelo ljeto, objašnjava autor snimke, prolaze s brzim plovilima neposredno pokraj djece, stranci i radnici koji iznajmljuju skutere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je najgore, pojašnjava autor videa, čovjek koji ima koncesijsko odobrenje za vodeni park ujedno je isti vlasnik skutera koje na istom mjestu iznajmljuje.

"Kada će nadležni reagirati, treba li se dogoditi neko zlo, da se ozlijedi neko dijete ili ne daj Bože nešto gore?", govori sugovornik Duborvačkog dnevnika koji se u isto vrijeme osvrnuo i na takozvane 'zaštitnike plaža' koji bacaju ležaljke u more dok im u isto vrijeme ispred nosa stoje skuteri bez iti jedne dozvole za iznajmljivanje na tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Lučka kapetanija Dubrovnik je pozvana u proteklih desetak godina više puta da izađu u inspekciju, no baš indikativno, svakog puta kada se pozove Lučku kapetaniju, skuteri i radnici nestanu s plaže i tako stalno.

Da je nešto 'trulo u državi Danskoj' pokazuju i brojne predstavke građana i udruga pa su početkom kolovoza ove godine u nadzor došli i inspektori pomorskog dobra koji su utvrdili brojne nepravilnosti na pomorskom dobru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dubrovački dnevnik

Na tu temu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture odgovorili su kako je u sklopu redovnog planiranja godišnjih inspekcijskih aktivnosti, u razdoblju od 8. do 10. kolovoza 2018., provedena koordinirana inspekcijska akcija nadzora pomorskog dobra na području Grada Dubrovnika, otoka Šipana i otoka Mljeta, u kojoj su sudjelovali inspektori Lučke kapetanije Dubrovnik, Lučke kapetanije Šibenik i Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Inspekcijskim nadzorom tom prilikom utvrđen je veći broj prekršaja propisanih Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, počevši od korištenja većih površina terasa u odnosu na površine koje su subjektima nadzora bili odobreni koncesijskim odobrenjima, zatim obavljanje djelatnosti iznajmljivanja plovila na mikro lokacijama koje nisu bile odobrene koncesijskim odobrenjem, postavljanje plutača (bova) i pontona u morskom akvatoriju pomorskog dobra bez koncesije, razni drugi oblici upotrebe pomorskog dobra i njegovog gospodarskog korištenja bez koncesije ili koncesijskog odobrenja, pa sve do ograničavanja opće upotrebe pomorskog dobra samovlasnim postavljanjem zaštitnih plutajućih barijera (psiholoških brana), itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju u odgovoru na upiti i kako su inspektori temeljem provedenog inspekcijskog nadzora pokrenuli odgovarajuće upravne postupke i donijeli rješenja o upravnim mjerama propisanih Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, uključujući mjere zabrane korištenja pomorskog dobra, uklanjanje ugostiteljskih stolova i stolaca, ležaljki i suncobrana s pomorskog dobra koje se upotrebljava i gospodarski koristi bez koncesije ili koncesijskog odobrenja, uklanjanje plutača postavljenih bez koncesije, kao i uklanjanje samovlasno postavljenih plutajućih barijera kojima se ograničava opća upotrebe pomorskog dobra, a počiniteljima prekršaja izdati su prekršajni nalozi radi naplate novčanih kazni koje su za tu vrstu prekršaja propisane u rasponu od 30.000,00 do 100.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno 15.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi te fizičku osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle i u odgovoru na upit Dubrovačkog dnevnika, može se zaključiti kako dubrovačka Lučka kapetanija nije adekvatno radila svoj posao te da su iz Zagreba morali doći inspektori i odraditi posao koji Lučka kapetanija Dubrovnik nije u stanju napraviti, ili jednostavno ne želi.

Jedno je sigurno, a to je da neki zaposlenici Kapetanije primaju novac koji nisu zaslužili. Prvenstveno za nerad jer ne obavljaju kako treba ono za što ih plaćaju građani. S druge strane se nažalost postavlja logično pitanje i je li to jedini novac kojega prima netko tko to nije zaslužio?! Kako zaobići to pitanje kad se nelegalne aktivnosti poput ovog iznajmljivanja morskih skutera ne vide? Nije posao ni građana, ni novinara utvrditi ima li tu nezakonitih aktivnosti, za to postoje institucije. Ipak, posao novinara i građana je pitati se kako je moguće da se ovo događa i je li razlog nerad ili što drugo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto Lučka kapetanija godinama tolerira nered i bezvlašće u Uvali Lapad? Koja je pozadina, vjerojatno na ovom brdovitom Balkanu nikad nećemo ni saznati, piše Dubrovački dnevnik. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo