novi glavni državni odvjetnik / VIDEO Jelenić za Direkt: 'Do kraja istrage o Todoriću doći će za 2, 3, 4 mjeseca'

Uza svu silu dosadašnjih mega velikih slučajeva, Agrokor će možda biti i najveći i najvrući krumpir koji je svome nasljedniku Draženu Jeleniću, ostavio bivši Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan

24.4.2018.
22:50
VOYO logo

Izjava odvjetnika Čede Prodanovića jučer u Direktu kako Ivica Todorić neosporno ima neke kompromitirajuće SMS-ove opet je zagolicala maštu, ali Prodanović nije mogao potvrditi jesu li to SMS-ovi Martine Dalić ili nekog drugog vladinog dužnosnika.

U međuvremenu, istraga protiv Todorića i njegovih menadžera ide dalje. Podsjetimo, DORH ih tereti da su iz Agrokora izvukli više od milijardu kuna, ali još nije počelo ni vještačenje, a odvjetnici tvrde da  će samo ono trajati još najmanje 7-8 mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I uza svu silu dosadašnjih mega velikih slučajeva Agrokor će možda biti i najveći i najvrući krumpir koji je svome nasljedniku Draženu Jeleniću, ostavio bivši Glavni Državni odvjetnik Dinko Cvitan. A nije da ih nema i velikih i vrućih.

Kako je sam najavio, Ivica Todorić brzo se vraća u Hrvatsku. Istražitelji DORH-a nestrpljivo ga iščekuju. Jer najzvučniji je to slučaj u mandatu novog glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. Slučaj u kojem se očito ništa ne prepušta slučaju. Jer, dosad neuobičajeno, u istrazi se dopustilo odvjetnicima da prisustvuju ispitivanju svjedoka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mogu samo pretpostaviti da su to u ovom predmetu učinili da engleski odvjetnici gospodina Todorića starijeg ne mogu to koristiti kao argument dakle da im se krše prava obrane. I da će u Hrvatskoj imati fer i pravično suđenje", govori odvjetnik Ante Todorića Fran Olujić.

I dok je većina svjedoka u istrazi ispitana, odvjetnici procjenjuju financijsko vještačenje, a ono bi se moglo provoditi još gotovo godinu dana. I nije to ništa je to naspram slučaja Sanader: 5 procesa, 8 godina i niti jedina jedina pravomoćna presuda. Sve toliko dugo traje, da je javnost izgubila interes, malo tko više može pratiti što se točno događa, a i samom Sanaderu sad je već dosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE JOŠ:

>> VIDEO Prodanović za Direkt: 'Todorić određene SMS-ove ima, poslao ih je na neke adrese'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ni s ostalim klijentima ne uspjevaju se maknuti s mrtve točke, što financijski, doduše možda za njih i nije loše. Pa je tako primjerice suđenje Marini Lovrić Merzel koje je krenulo četiri godine nakon uhićenja, zapelo praktički na nultoj stepenici. Dva puta predstavnici Uskoka napuštali su sudnicu. Jer im je sudac Ivan Turudić odbio nagodbu pa se na njihov zahtjev odbio izuzeti. I tako pored osobe optužene za kriminal, optužbe međusobno izmjenjuju tužitelj i sudac.

Veliki slučajevi pod posebnim su povećalom i utječu na dojam javnosti o pravosuđu i DORH-u -, zna to i novi šef. "I svjestan sam percepcije javnosti o kojoj imam svoje mišljenje, ali definitivno o toj percepciji treba voditi računa", rekao je nedavno Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A četiri godine od uhićenja trebalo je i da se potvrdi druga optužnica zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ona u aferi Agram teška više od 25 milijuna kuna. Bandićev klub daje ruke većini u Saboru kao i Tomislav Saucha - još jedno zvučno političko ime protiv kojeg je podignuta optužnica u Cvitanovu mandatu. U oba slučaja optužnice su vraćene na doradu. A Cvitan je bilo kakav pritisak uvijek negirao.

Koliki je utjecaj politike na vaš rad? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakav" rezolutno je poručivao Dinko Cvitan.

U sudnicu je Cvitan doveo i Zdravka Mamića... pa čelno mjesto u DORH-u prepustio jednom od svojih zamjenika Draženu Jeleniću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvrstan kandidat...", rekao je za njega.

"Ja sam dijete državnog odvjetništva, mislim da to nije ništa loše", kazao je Jelenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvitan je danas Draženu Jeleniću službeno predao i dužnost i sve probleme.

Gost RTL Direkta bio je novi glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić

Kako je sjediti u fotelji svoga šefa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

iskreno rečeno danas je prvi dan i nisam sjedio u njegovoj fotelji

Što mislite da možete napraviti bolje od svog prethodnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primio sam se tog posla jer je to logičan slijed jedne karijere. Od početka sam u DORH-u. Mogu samo nastaviti gdje je on stao, i n to dodati svoju nadogradnju.

Tko je kriv za zastoje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH je u svom dijelu ispoštovao svoje odluke.

Problem je dakle na sudu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito predmeti stoje, usporavaju se kada dođu na taj stadij postupka. Taj se dio može ubrzati.

Što se konkretno može napraviti da se ubrzaju postupci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se, recimo, na optužnom viječu, kada krene rasprava o nezakonitosti dokaza, da se ta rasprva odradi odjednom. To se može ubrzati. I uvesti procesnu disciplinu, da se može kazniti. To je sudački dio posla.

Tamara Laptoš na čelu USKOK-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je v.d., a ja kao glavni držvni odvjetnik, moja je zadać da je imenujem. Pitanje je da li ona želi biti na toj funkciji kad sam ja državni odvjetnik. vidjet ćemo to kroz mjesec i pol, dva.

O Todoriću je rekao da cijeli taj proces neće trajati osam mjeseci, nego da će do kraja istrage doći za 2,3, 4 mjeseci i da će im pet milijuna kuna biti dovoljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike