Nakon što je u Zagrebu i Donjem Miholjcu proslavio srebro, hrvatski reprezentativac Domagoj Vida zaputio se na farmu crnih svinja koju s još četvoricom prijatelja iz djetinjstva drži u Viljevskom Cretu. Obišao je imanje, a svoje crne ljubimce i sam je ponudio klipovima kukuruza.
Peterac je u biznis kao OPG pokrenuo prije četiri godine. Dogodilo se, kažu, sasvim slučajno kada im je tijekom jednog razgovora uz kavu na pamet pala ideja da se bave uzgojem svinja.
Tada nezaposleni Dimitrije Simonović, njegov brat Dragan, te prijatelji Luka Mandić, Ivan Plechinger i Domagoj Vida odlučili su kao nezaposleni zasukati rukave i uzgajati vrstu “mangulicu”, no od tog ih je odgovorio predsjednik udruge crne slavonske svinje uvodeći ih u biznis s autohtonom crnom svinjom.
Sada im je, priča Simonović, špica sezone jer upravo pripremaju hranu za iduću godinu, a posla na OPG-u ima za 24 sata pa nije ni malo lako organizirati sav posao. “Jedan od nas četvorice trenutačno je na moru, što već jako osjetimo. Luka i Dragan su inače na OPG-u od ponedjeljka do petka, a Ivan i ja radimo druge poslove pa se dogovorimo oko rasporeda za vikend. Međutim, kad se, primjerice, vozi ječam, ili ima nekog drugog intenzivnijeg posla, svi dođu i nakon svog radnog vremena i pomognu”, priča za Jutarnji list Simonović te dodaje da je i Vida u razdoblju kada je igrao za kijevski Dinamo redovito bio važan dio radne snage, jer su u klubu bili oslobođeni od obaveza određeni dio zime. U Bešiktašu je raspored nešto drugačiji, ali kolinje se i dalje ne propušta.
Simonović kaže kako godišnje proizvedu 200 svinja, te da sami obrađuju oko sedam hektara zemlje te proizvedu veći dio hrane. Sada planiraju kupiti i traktor, jer bi s obzirom na opseg posla bez njega teško funkcionirali.
OPG, priča Simonović, vjerojatno ne bi uspio opstati bez Vidine financijske podrške. A simpatični nogometaš uvelike im je pomogao i u promociji.
“U posljednjih pet dana je totalna navala, ljudi se na društvenim mrežama javljaju i kupuju. Vida uvijek promovira sve naše proizvode, pa kad god nešto pravimo, obavezno ostavljamo sa strane za njega i njegove. A sada kada je više ljudi saznalo za to i na Facebooku i Instagramu, gdje i prodajemo svoje proizvode, ne možemo ni popratiti sve komentare”, priča Simonović dodajući kako primjerice imaju čovjeka iz Beča koji svake godine kod njih obavi godišnju opskrbu suhomesnatim proizvodima.