Kontraskup branitelja / Veterani Domovinskog rata protiv obilježavanja Jadovnog: 'Nije tamo ubijeno Srba koliko se priča'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Mile Biondić, predsjednik riječkog UHDDR-a grada Rijeke, poručio je kako iz udruga izražavaju žaljenje zbog žrtava ustaškog logora, ali i napominju kako su nakon Drugog svjetskog rata na ovom mjestu pobijeni u brojnim jamama i mnogi Hrvati s Bleiburga i križnih puteva, "pa bi valjalo utvrditi i njihovu sudbinu i broj"

21.6.2015.
17:07
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Uoči komemorativnog skupa Dan sjećanja na Jadovno 1941., dva kilometra dalje kod Spomen-križa vitezovima Velebitskog ustanka 1932., u nedjelju je treću godinu za redom održan kontraskup Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke i Gospića.

Komemorativni skup organiziraju Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina RH, Eparhija gornjo-karlovačka i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, kao dan sjećanja na koncentracijski logorski sustav Jadovno 1941., koji je, uz jasenovački logor, najveće je stratište ubijenih za vrijeme NDH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mile Biondić, predsjednik riječkog UHDDR-a grada Rijeke, poručio je kako iz udruga izražavaju žaljenje zbog žrtava ustaškog logora, ali i napominju kako su nakon Drugog svjetskog rata na ovom mjestu pobijeni u brojnim jamama i mnogi Hrvati s Bleiburga i križnih puteva, "pa bi valjalo utvrditi i njihovu sudbinu i broj".

"Prošle je godine na komemoraciji biskup Mile Bogović uputio poziv da se istraže okolnosti stradanja, ali istraživanje istine do danas nije počelo, niti su činjenice znanstveno utvrđene. Stoga ponovno pozivamo i prozivamo institucije hrvatske države da osiguraju financijska sredstva i provedu znanstveno istraživanje da bi se utvrdio točan broj žrava", rekao je Biondić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biondić je osporio podatke da je u kompleksu koncentracijskog logora Jadovno pobijeno četrdesetak tisuća Srba, Židova i pripadnika drugih nacija, uz tvrdnju da je to "velikosrpski mit kojeg potpomažu i pojedinci našeg naroda", zbog čega zahtijeva da se to proglasi "povijesnom krivotvorinom“.

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

(Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit Hine o njegovim saznanjima o broju žrtava u Jadovnom, odgovorio je kako branitelji smatraju da se brojevima manipulira, da je puno manje žrtava u Jadovnom, te da država to mora istražiti.

Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Rijeke i Bilaja-Gospić su 2013. godine postavili ploču na podignutom spomen-obilježju Stjepana Devčića, žrtvi Velebitskog ustanka na žandarmerijsku stanicu Kraljevine Jugoslavije u Brušanima 1932. godine, te ga na toj ploči nazivaju "prvom žrtvom srbo-četničkog terora". Velebitski ustanak nazivaju “prvim ustankom protiv velikosrpskog monarho-fašizma i okupacije 1918.-1941. kojim je zapaljena prva iskra hrvatske državne samostalnosti, a koja je nakon sloma četničko-jugo-komunističke agresije ostvarena u Domovinskom ratu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici braniteljskih udruga koji sudjeluju u kontraskupu su transparentom, na kojem piše "Pijetet žrtvama – Da! Četničko-komunističkom antifašizmu – Ne!", prepriječili cestu i prolaz do komemorativnog skupa izaslanstvima i posjetiteljima, ali ih je policija ubrzo uklonila s ceste.

Srpsko narodno vijeće je u svom pozivu na komemoraciju, na kojem će sudjelovati i hrvatski državni vrh, navelo da se na kontraskupu negira počinjenje genocida, a da te stavove povijesnog revizionizma "mediji prenose bez kritičkog odmaka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo