Vesna Pusić kupuje zgradu u Bruxellesu za 87 milijuna kuna

Postojeći objekti u Bruxellesu ne zadovoljavaju potrebe hrvatske Misije, a i najam im je preskup.

19.11.2012.
22:40
VOYO logo

Nakon što je Vlada u ponedjeljak predstavila proračun za iduću godinu, u kojem su Ministarstvo gospodarstva te Ministarstvo poduzetništva najbolje prošli jer su za njih iznosi povećani, procurili su i neke druge zanimljive informacije.

Kako piše Jutarnji list, Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je u Bruxellesu kupiti cijelu jednu zgradu u kojoj bi trebala boraviti hrvatska Misija. Za zgradu i njeno opremanje izdvojit će više od 87 milijuna kuna. Takav potez obrazlažu time da postojeći poslovni prostori nisu adekvatni, te da je njihov najam preskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preskup najam

"Ne udovoljavaju potrebama koje će se k tome dodatno intenzvirati, a broj osoblja povećati kada Hrvatska uđe u Europsku uniju", stoji u obrazloženju.

"Računa se da je i rata kredita jeftinija od najma, a ovako će nakon 15, 20 godina zgrada ostati u trajnom vlasništvu države", kaže sugovornik dnevnog lista. U Ministarstvu bi željeli da zgrada koju kupuju bude u blizini europskih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodarstvo nade polaže u energetiku

Ministarstvo gospodarstva jedan je od najvećih dobitnika proračunske konstrukcije za sljedeću godinu. Raspolagat će s više od dvije milijarde kuna. Ako se u obzir uzme da je Ministarstvu gospodarstva prije rebalansa bilo namjenjeno manje od 360 milijuna kuna, jasno je da su očekivanja Banskih dvora od Ministarstva gospodarstva velika. Razlog tome krije se ponajprije u energetskim projektima. Dok je za njih u ovoj godini u proračunu bilo izdvojeno samo nešto više od 21 milijun kuna, u 2013. će se za njih izdvojiti više od 730 milijuna.

I Ministarstvo obrta je među dobitnicima proračuna za 2013. Dobilo je na raspolaganje čak 83,7 posto više proračunskog novca. Njegovi rashodi rastu s 420 na 770 milijuna kuna. Dobit će i 120 milijuna kuna za projekte financirane iz Europskih fondova što je povećanje za 70 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu. Dobitnici su i Ministarstvo turizma koje će dobiti 37,5 posto više novca, te Ministarstvo graditeljstva s 29 posto više novca koji je dobilo zbog legalizacije te samim tim i povećanja birokratskih troškova. Točnije i zbog povećanja iznosa za plaće i to za 5,5 milijuna kuna. Sabor, pak, dobiva 25 posto više zbog lokalnih, ali izbora za EU parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje novca za poljoprivredu, pravosuđe i bolnice

Iako je zdravstveni proračun povećan za devedesetak milijuna zbog povećanja rashoda u ovoj godini. No, bolnice su u tom proračunu dobile dvije milijarde kuna manje.

Loše je prošlo Ministarstvo poljoprivrede koje će dobiti 10 posto manje novca. Na istoj listi je i Ministarstvo pravosuđa s pet posto manje novca, te Ured šefa države sa 7,6 posto manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zanimljivost iz Ministarstva vanjskih poslova, može se izdvojiti i premijerovo ispunjenje obećanja Miloradu Pupovcu. Tako je Srpsko narodno vijeće ugradio u proračun čime ono dobiva 7,5 milijuna kuna. Ministarstvo pravosuđa, pak, iduće će godine na zastupanju pred sudom u Haagu, nakon presude generalima, uštedjet će 20 milijuna kuna.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo