Lista 35 najboljih inovatora / Veliko svjetsko priznanje za Matu Rimca: 'On već sad stvara promjenu u svijetu'

Image
Foto: Pixsell

MIT Technology Review svake godine objavljuje popis od 35 inovatora mlađih od 35 godina

8.11.2018.
11:29
Pixsell
VOYO logo

Poduzetnik Mate Rimac dobio je veliko priznanje, i to od najboljeg tehničko-prirodoslovnog fakulteta na svijetu, uglednog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), koji ga je uvrstio na svoju listu najuspješnijih inovatora do 35 godina.  

Naime, list MIT Technology Review svake godine objavljuje popis od 35 inovatora mlađih od 35 godina. Među slavnim inovatorima i poduzetnicima u prošlosti su se, među ostalima, našli osnivači Googlea Larry Page i Sergej Brin, "otac" Linuxa Linus Torvalds, a sad im se pridružio i naš Mate Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MIT Technology Review svoje godišnje popise 35 najboljih inovatora objavljuje po regijama, pa se tako ove godine na popisu za europsku regiju našlo i ime Mate Rimca.

Rimac je prije više od 10 godina, kada su električni auti u popularnoj kulturi (odnosno u čuvenoj animiranoj seriji The Simpsons) opisivani kao automobili koji ne mogu ići brzo ili daleko, odlučio da bi sam mogao provesti revoluciju u industriji automobila, navodi MIT. Upravo to je i napravio, čime je zaslužio titulu jednog od nagrađenih na popisu europskih inovatora mlađih od 35 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimca se u tekstu opisuje kao "mladog Hrvata porijeklom iz BiH", koji tvrdi da je stvorio "najbrži i najuzbudljiviji električni hiperautomobil na svijetu", a u njegovoj tvrtki "Rimac Automobili" radi više od 400 ljudi.

Na stranicama MIT-eve nagrade ističe se kako je Rimac još kao dječak pokazivao sklonost elektronici i automobilima. Dok je bio srednjoškolac osvojio je nekoliko natjecanja te je predstavljao svoju zemlju na natjecanjima iz elektronike. Navodi se i kako je kao 19-godišnjak u garaži svojih roditelja pretvorio stari BMW u električni automobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimac je, navodi se u tekstu, želio pokazati da električni automobili mogu biti ne samo korisni za očuvanje okoliša nego i moćni, zabavni strojevi koji su kvalitetniji od tradicionalnih automobila. 

"Najveći problem predstavljala je činjenica da u Hrvatskoj nije postojala nijedna automobilska kompanija, sve smo morali napraviti sami", rekao je Rimac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Michel Duchateau, jedan od članova žirija koji je odlučio Rimca uvrstiti na popis najboljih europskih inovatora mlađih od 35 godina, rekao je da "Rimčev projekt već sada stvara promjenu u svijetu".

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo