spašavaju od sljepoće / Veliki uspjeh Klinike za očne bolesti Sv. Duh! Revolucionarnim zahvatom spašavaju vid. Operaciju od 5 milijuna kuna pokriva HZZO

Liječnici iz bolnice sada istome podučavaju kolege u Rusiji i Litvi, a na zahvate u Zagreb dolaze pacijenti i iz drugih država

27.10.2021.
13:30
VOYO logo

Gabor Feil stigao je iz Mađarske u Zagreb na zahvat koji mu je spasio vid. Ovdje je proveo tjedan dana.

"Osjećali smo se ugodno ovdje. Liječenje je bilo bezbolno i mogu reći samo dobre stvari o Klinici i njezinim djelatnicima", ispričao je Feil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigao je sa sestrom jer oboje imaju nasljednu distrofiju mrežnice, donedavno neizlječivu bolest koja dovodi do postupnog gubitka vida koji završava sljepoćom. To se njima sada neće dogoditi.

Image
Genska terapija /

Inovativna medicina: Bolnica "Sveti Duh" jedina u ovom dijelu Europe liječi donedavno neizlječive nasljedne bolesti oka

Image
Genska terapija /

Inovativna medicina: Bolnica "Sveti Duh" jedina u ovom dijelu Europe liječi donedavno neizlječive nasljedne bolesti oka

Dosad je uspješno liječeno 14 pacijenata

"Riječ je o iznimno velikoj novosti u medicini, naime Hrvatska je šesta zemlja u svijetu koja je uvela ovaj oblik liječenja genskom terapijom kojom u stvari pacijentima koji su bili osuđeni na sljepoću omogućujemo ne samo da se proces degradacije, dakle oštećenja vida ne nastavi, nego da im omogućimo da i progledaju na bolji i novi način", objašnjava Damir Bosnar, vitreoretinalni kirurg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jednom od najzahtjevnijih zahvata u očnoj kirurgiji, koji traje oko sat vremena.

"Zahvat koji omogućuje pristup na potpuno stražnji dio oka koji nam je u ovom trenutku interesantan jer će se na tom dijelu oka odvijati operacija odnosno aplikacija lijeka", kaže Borna Šarić, vitreoretinalni kirurg u Kliničkoj bolnici Sv. Duh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je uspješno liječeno 14 pacijenata - osmero iz Hrvatske, a šestero iz Slovačke, Češke i Mađarske. Prošlog su tjedna u samo jednome danu kirurzi uspješno operirali četiri pacijenta, što je najveći broj liječenih pacijenata u jednom danu u svijetu. Znanje sada prenose kolegama u Rusiji i Litvi.

"Nakon ovih godinu dana mi smo prepoznati u svijetu kao Centar koji je u ovom kratkom vremenu dao po glavi stanovnika najviše ove terapije, a ujedno smo prepoznati i kao Centar za liječenje bolesnika iz nama susjednih zemalja odnosno iz istočne i jugoistočne Europe", rekla je Mirjana Bjeloš, voditeljica Certificiranog Centra za liječenje nasljednih bolesti mrežnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trošak zahvata iznosi više od pet milijuna kuna za oba oka, no Hrvatska je prva zemlja u kojoj troškove liječenja u potpunosti pokriva HZZO. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo