VELIKI POLITIČKI MISTERIJ: / Jedna hrvatska stranka imala je zgradu u Londonu od 18 milijuna kn. Prodana je, a nitko ne zna gdje je novac!

Image
12.3.2016.
12:58
VOYO logo

Riječ je, piše u novom broju Telegrama, o prekrasoj dvokatnici u Londonu. Nju je stranka naslijedila i prodala u drugoj polovici prošlog desetljeća, a od dobivenog novca u stranačkoj blagajni nije ostalo ni lipe!

Prodana za 10 milijuna, danas vrijedi 22 milijuna kuna

Gotovo je nemoguće utvrditi za koliko je novca prodana zgrada. Spominju se iznosi od 7 do 12 milijuna kuna, no Telegramovi sugovornici iz HSS-a, uključujući predsjednika Branka Hrga i glavnog tajnika Ilije Ćorića nisu znali ili nisu željeli iznijeti te podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncem prošle godine bivša HSS-ova zgrada prodavala se za 1,750 milijuna funti, što je nešto manje od 18 milijuna kuna. Međutim, cijena nekretnina u tom dijelu Londona stalno raste pa se njena vrijednost sada procjenjuje na 2,291 milijuna funti što je više od 22 milijuna kuna.

Bivša zgrada HSS-a ima površinu 225 četvornih metara, sastoji se od osam prostranih soba, goleme kuhinje i blagovaonice te dvije kupaonice. Iza kuće je omanji vrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRG: /

HSS se vratio iz beznađa i imat će tri zastupnika u Saboru

Image
HRG: /

HSS se vratio iz beznađa i imat će tri zastupnika u Saboru

Oporučno je ostavio istaknuti član stranke iz emigracije

Zgradu je HSS-u oporučno ostavio dr. Stanko Tomić, istaknuti član te stranke i sljedbenik braće Radić te bliski suradnik dr. Jurja Krnjevića, jednog od prvaka stranke u vrijeme Kraljevine Jugoslavije i Drugog svjetskog rata. Tomić je umro 1972. a u oporuci je napisao kako želi da dvokatnica služi za boravak studenata "katoličke, pravoslavne i muslimanske vjere" iz Hrvatske koji budu studirali u britanskoj prijestolnici.

ŠEF ZAGREBAČKOG HSS-A: Koalicija s HDZ-om bila je nužda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu imali novca za obnovu zgrade, pa ju prodali

Dugogodišnji međunarodni tajnik HSS-a Darko Till sjeća se da je zgrada u Londonu prodana za iznos između 700 i 800 tisuća funti. Razlog prodaje bio je i u tome što je bila oronula, a londonske su vlasti naložile njezinu obnovu za što je trebalo dati oko 150.000 funti. Stoga su se u ljeto 2007. na Hvaru našli Till, Ljubica Lalić i tadašnji predsjednik stranke Josip Friščić te s HSS-ovcima iz emigracije dogovorili da se zgrada proda.

Ekonomist Damir Novotny, čija je knjigovodstvena tvrtka u to vrijeme vodila financijske knjige HSS-a kazao je za Telegram da se, po njegovom sjećanju, u stranačku blagajnu od prodaje zgrade slilo između devet i deset milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Maja Šantoši

Kako se brzo istopilo deset milijuna kuna

Dio tog novca je izgubljen jer u HSS-u nisu poslušali Novotnyjev savjet da dobiveni novac konverziraju iz tada oscilirajuće funte u neku stabilnu valutu. Na tome je HSS nepotrebno izgubio oko 30 posto novca, a dio su odnijeli i odvjetnici.

Navodno je tada odlučeno da se tri miliuna kuna potroši na izbronu kampanju 2011. godine. U banci su oročili tih tri milijuna i u istom iznosu digli kredit. Stranka je tada računala na barem sedam zastupnika te da će novcem koji za njih dobije iz proračuna vratiti kredit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na tim je izborima HSS osvojio samo jedan mandat, pa su tri milijuna otišla u vjetar.

Jeftino prodali skupu zgradu, a blagajna im danas prazna

Nakon unutarstranačkih izbora 2012. godine, kada je na čelu stranke Hrg zamijenio Friščića, u stranačkoj blagajni bilo je oko 1,8 milijuna kuna. No, gubici su se gomilali i već krajem iste godine zabilježen je manjak od 1,6 milijuna kuna. Lani je stranka bila u minusu od 894.3030 kune, a blagajna je danas, prema riječima HSS-ovog župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića - prazna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo