grmljavinska nevremena i jak vjetar / Veliki dio Hrvatske pod žutim meteoalarmom: Oprez! Nestabilno vrijeme stvara probleme u prometu

Image
Foto: Pixsell

Dio Hrvatske i danas će biti pod grmljavinskim nevremenima, a dio pod burom

17.6.2019.
7:30
Pixsell
VOYO logo

Žuto upozorenje Meteoalarma na snazi je za središnju i istočnu Hrvatsku zbog mogućih grmljavinskih nevremena te za područje Kvarnera i srednje Dalmacije zbog bure

Zbog jakog vjetra na Krčkom mostu, autocesti A7 Draga-Šmrika i dionicama Jadranske magistrale Bakar-Novi Vinodolski i Senj- Karlobag promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na dionicama Jadranske magistrale Novi Vinodolski-Senj i Karlobag-Sveta Marija Magdalena dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Munje 'parale' oblake nad Zagrebom: Nakon jakog pljuska temperatura pala za 10-ak Celzija

Image

Munje 'parale' oblake nad Zagrebom: Nakon jakog pljuska temperatura pala za 10-ak Celzija

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te se vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na autocesti A1 između vijadukta Božići i južnog portala tunela Sv.Rok vozi se uz ograničenje brzine 40 kilometara na sat, zbog olujnog vjetra. Zbog olujnih udara vjetra na dionici autoceste A6 od čvora Delnice do čvora Kikovica, rizičnim skupinama vozila (motocikli, autobusi na kat, kamp prikolice, hladnjače i furgoni s metalnim sanducima), koja se kreću u smjeru Rijeke, preporuča se izlazak na čvoru Delnice, a vozilima koja se kreću u smjeru Zagreba izlazak na čvoru Kikovica te obilazak dionice Delnice - Kikovica državnom cestom DC3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima. U pomorskom prometu nema poteškoća.

Kakve temperature očekivati?

Visoke temperature i vlaga u zraku samo su dodatno pojačale proces nestabilnosti. Iako je termometar pokazivao, za ovu polovicu lipnja, visoka 32 stupnja i to u hladu, pravi osjet vrućine zbog 50 posto vlage u zraku, bio je oko 40 stupnjeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon novih izraženih nestabilnosti, od danas je počela djelovati anticiklona - polje povećanog tlaka zraka. Međutim, atmosfera će i dalje biti nestabilna. Uz te okolnosti, danas prijepodne očekuje se oblačnije vrijeme, uz povremenu kišu i kratkotrajne pljuskove, češće u Slavoniji. 

Najniža temperatura bit će od 15 do 18 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji druga slika vremena, sunčano već od osam sati ujutro i vruće. Ipak, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana nešto svježije. Puhat će jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima. 

Poslijepodne u sjeverozapadnoj Hrvatskoj promijenjivo oblačno uz izmjenu sunca i oblaka. Izgledni su lokalni i grmljavinski pljuskovi, češći na istoku zemlje. Navečer može malo kiše biti i na zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz slab sjeverac bit će osjetno svježije nego proteklih dana, oko 26 celzijevih stupnjeva. Predah od velikih vrućina stigao je i u Slavoniju, najveća dnevna temperatura bit će 5-7 stupnjeva niža nego jučer. Bit će djelomice sunčano i dalje nestabilno uz grmljavinske pljuskove, osobito na istoku zemlje. Puhat će i slab sjeverac. 

U Dalmaciji pak poslijepodne sunčano i vruće, na sjevernom dijelu još prilično vjetrovito, međutim bura će u drugom dijelu dana ipak oslabjeti. Stoga će biti malo ugodnije s najvećom temperaturom od 30 do 32 stupnja. U unutrašnjosti su mogući pljuskovi, a rijetko se koji može spustiti i do obale. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaka bura će od sredine dana na sjevernom Jadranu oslabjeti, ipak ostaje vjetrovito veći dio popodneva. Bit će malo ugodnije nego prethodnih dana, od 28 do 30 stupnjeva celzija. Ostaje sunčano. 

U gorju svježije, oko 23 stupnja, ali promijenjivo oblačno uz pljuskove i slab sjeverac. Od sredine tjedna ponovno stabilnije i jako vruće, ali i vjetrovije. Na moru će vrijeme biti bez neke značajnije promjene, sunčano, vruće uz slab vjetar s mora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sedam uzastopnih vrućih dana, kopneni dijelovi su se vratili na temperature prikladnije ovom dijelu godine. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo