VELIKA PROMJENA U DRŽAVNOJ MATURI: / Trajat će pet dana dulje, i neće polagati svi učenici istodobno

Image
Foto: Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL

No nisu svi zadovoljni niti uvjereni kako će to rasteretiti škole

19.3.2021.
7:18
Ilustracija: Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

Zbog koronakrize se mijenja kalendar pisanja državne mature, doznaje RTL. Prema sadašnjem planu, matura trajati 5 dana dulje, do 30. lipnja, a konačni rezultati bit će objavljeni dan kasnije od planiranog, 21. umjesto 20. srpnja. Najveća promjena je što se ispiti više i niže razine predmeta neće pisati isti dan.

"To znači da će se ispiti, hrvatski jezik test A razine pisati jedan dan, test B razine drugi dan. Isto tako esej, razina A jedan, a razina B drugi dan. Isto vrijedi za engleski jezik i matematiku. U cilju su nam maturanti i svi nastavnici i osobolje koje sudjeluje u provedbi i njihovo zdravlje", kaže ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time u ministarstvu žele smanjiti kontakte, odnosno koncentraciju učenika u profesora u vrijeme epidemije. No, pitanje je koliko će plan djelovati u praksi.

"U većini škola neće to puno rasteretiti jer u našoj školi većinom svi pišu višu razinu iz hrvatskog, 3-4 učenika pišu nižu. Obrnuto je iz matematike. Takva je situacija u većini škola", naglašava predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo