VELIKA POTRAGA ZA METEORITOM U DALMACIJI: / 'Važni su za astronome, preko njih doznaje se puno o Sunčevom sustavu'

Image

Potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog svemirskog tijela jer na njega u velikoj mjeri utječu atmosferske prilike, na prvom mjestu oborine i vlaga

10.3.2021.
18:10
VOYO logo

U veljači ove godine je Hrvatska meteorska mreža (HMM) snimila pad meteora na području šibenskog zaleđa. Kako piše Dalmacija danas, događaj su snimile četiri kamere koje su dio sustava više od 30 kamera HMM-a te je prilično izvjesno da je meteor preživio pad kroz atmosferu.

Zato Hrvatska meteorska mreža organizira potragu za meteoritom. Potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog svemirskog tijela jer na njega u velikoj mjeri utječu atmosferske prilike, na prvom mjestu oborine i vlaga, objasnili su iz HMM-a za Dalmaciju danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTKUD JE STIGAO METEORIT KOJI JE EKSPLODIRAO IZNAD HRVATSKE? /

'Kraj jednog grada ušao je u atmosferu; 'Ostaci? Vrijedni su, ali...'

Image
OTKUD JE STIGAO METEORIT KOJI JE EKSPLODIRAO IZNAD HRVATSKE? /

'Kraj jednog grada ušao je u atmosferu; 'Ostaci? Vrijedni su, ali...'

Preko meteorita doznaje se puno o Sunčevom sustavu

"Izgaranje meteora počne na oko 140 kilometara visine, a do 40 kilometara visine on najčešće ili izgori ili se 'ugasi'. Ako nije u potpunosti izgorio ili se nije potpuno raspao, događa se 'tamni let'. Tada su nam jako bitni visinski vjetrovi čije su vrijednosti poznate visinskim meteorološkim mjerenjima. Sve to utječe na putanju, a mi prilično precizno možemo odrediti gdje je meteorit pao.

Image

05.03.2013., Split - Silvestar Bilunic pokazuje komad meteorita koji mu je pao u vrt. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Što se tiče područja gdje pao meteorit u Dalmaciji, suzili smo područje mogućeg pada na 150 metara širine i 2 kilometra dužine. Pronalazak meteorita uvijek je koristan, osobito za znanost. Meteoriti, ovisno o svom sastavu, vrijede više ili manje na tržištu, no od velike su važnosti za astronome. Tako doznajemo mnogo podataka u Sunčevom sustavu", pojasnili su iz HMM-a za portal Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome da se jave oni koji pronađu meteorit?

Za eventualne očevice pada meteorita ili za osobe koje ga pronađu, domaći astronomi imaju poruku:

"Ako netko pronađe meteorit, imamo molbu da ga fotografira i pošalje nam snimke na info@sci.hr – bili bismo jako zahvalni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, meteor je dio nebeskog tijela koje ostavlja svijetleći trag tijekom padanja kroz atmosferu. Meteor je zapravo svjetlosna pojava koja nastaje zagrijavanjem meteoroida ili sitnijih nebeskih tijela pri gibanju kroz Zemljinu atmosferu i to velikom brzinom, čak do 72 km/h.

Oko milijun Celzijevih stupnjeva iznosi postignuta temperatura kada to "vanzemaljsko" tijelo uđe u atmosferu, no nakon toga slijedi usporavanje. U slučaju da dospije do površine Zemlje, pada prosječnom brzinom od oko 300 km/h i potpuno je ohlađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo