odluka visokog upravnog suda / Velika pobjeda Udruge Franak, HNB: 'Postupit ćemo prema presudi, ali radi se o presedanu!'

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

HNB je tužbu podnio jer su smatrali da bi otkrivanjem tajnih podataka prekršili tri zakona, no Sud je odlučio da je to pitanje od javnog interesa

19.10.2016.
17:12
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Udruga Franak pobijedila je HNB. Visoki upravni sud odbio je tužbu Hrvatske narodne banke, pa će morati postupiti po nalogu Povjerenice za informiranje, i Udruzi Franak dostaviti podatke o nezakonitostima u postupanju banaka tijekom konverzije kredita u švicarskm francima.

HNB je tužbu podnio jer su smatrali da bi otkrivanjem tajnih podataka prekršili tri zakona, no Sud je odlučio da je to pitanje od javnog interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HNB-a poručuju da će postupiti prema presudi te upozoravaju da se radi o presedanu u sudskoj praksi o bankovnoj superviziji.

"Ovo je odluka Visokog upravnog suda, nju će kao što smo čuli HNB poštovati, ali mislim da za pristup informacijama postoje hrvatski zakoni kojih se trebamo držati. Mislim da smo vidjeli iz pripćenja HNB-a da to može biti vrsta presedana, ali nadam se da ćemo zadržati pravnu sigurnost za sve", kaže ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo