BUDUĆNOST KONCERNA / Velika istina nakon 7 mjeseci analize: slijede li otpuštanja uz veliku rasprodaju u koncernu Agrokor?

Izvaredna uprava predviđa brzu prodaju 80 tvrtki koje nisu osnovni posao Agrokora. Od njihove prodaje očekuju zaradu od najmanje 40 milijuna eura

30.10.2017.
18:28
VOYO logo

Počinje sječa neprofitabilnih tvrtki – hoće li se diljem Hrvatske krenuti zatvarati manje trgovine Konzuma poput ove na zagrebačkoj Trešnjevci. Zagrepčani se nadaju – da ne. Nema govora o masovnom gašenju malih trgovina – uvjerava izvanredna uprava i tvrde da nema straha za radna mjesta. 

"Određen broj dućana će biti zatvoren, ali neće biti nekih velikih otpuštanja neće biti masovnih otpuštanja iz grupe", rekao je Ante Ramljak. Što se onda ustvari događa – nakon 7 mjeseci analize, Ramljakov tim otkrio je da namjerava podijeliti koncern na takozvane zdrave i nezdrave tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezdrave tvrtke čine tek mali dio Agrokora i one će se prodati, njih 80, kao i dio nekretnina poput Vile Castello u Medveji koja je baš danas prodana za 8 cijelih 1 milijun eura.

No, tvrtke iz zdravog dijela, poput Jamnice, Leda, Zvijezde ili Belja će ostati u sklopu koncerna, ali će dobiti nove vlasnike. A ti vlasnici će biti vrlo vjerojatno banke ili dobavljači kojima je Agrokor najviše dužan. No, ako je stanje toliko dobro – zašto onda kriza, Lex Agrokor i preuzimanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba znat upravljam kompanijama, to su operativno dobre kompanije, nažalost vlasnik je financijska sredstva uzimao i širio ih na ovih 80 kompanija, na 200 nekretnina i to ih je onda dovelo u problem", rekao je Ramljak.

Drugim riječima, Todorić je neplanski ulagao i izgubio povjerenje onih kojima je bio dužan – no nije tvrtke upropastio – i na tome će se sada graditi budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smanjit ćemo kompleksnost našeg ritejla ukupnog fokusirat ćemo se profitabilnost odnosno smanjenje trpškova i zadržat ćemo konzum i ostale kao lokaciju hrvatskih proizvoda", rekao je Teo Vujčić, savjetnik izvanrednog povjerenika.

Ukupna lista svih kojima je Agrokor dužan novac – mogla bi biti poznata do kraja tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U restrukturiranje Agrokora ide se prema sljedećem planu. Koncern je podijeljen na zdravi i "bolesni dio". Zdravi dio čini ukupno 78 tvrtki.

Tih 78 Obavlja osnovni posao Agrokora. To su poljoprivredni i prehrambeni proizvođači, te maloprodajni lanci koji su ključni za plAsman proizvoda poljoprivrednih i prehrambenih proizvođača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvaredna uprava predviđa brzu prodaju 80 tvrtki koje nisu osnovni posao Agrokora. Od njihove prodaje očekuju zaradu od najmanje 40 milijuna eura. Neke od najvećih tvrtki koje idu u prodaju su turistička agencija Adriatica.net.

Zatim Karisma Hotels Adriatic, hoteli u koje je Todorić ušao s meksičkim mega-lancem. U prodaju ide i građevinska tvrtka Projektgradnja, te najveća tvrtka za vanjsko oglašavanje - Zagreb plakat. Isto čeka i Solanu Pag, ali i polikliniku Aviva, s kojom se Todorić okušao u zdravstvenom poslovanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo