najtajanstvenija faza / Velik korak: znanstvenici razvijaju ljudski fetus van maternice

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Ovom metodom omogućuje se 'prvi pogled' na razvoj ljudskog fetusa, i to u vrijeme kad bi se on ugnijezdio u endometrij maternice

5.5.2016.
18:10
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Znanstvenici su prije mogli proučavati ljudske fetuse u laboratoriju do sedmog dana, a onda su ih morali implementirati u maternicu kako bi preživjeli i nastavili se razvijati.

Koristeći se metodama koje su isprobavali na miševima, stručnjaci su mogli promatrati razvoj embrija do 13. dana i tako vidjeti najsloženije i najmanje poznate faze ranog ljudskog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je najzagonetnija i najtajanstvenija faza ljudskog razvoja. To je vrijeme kad se razvija osnovni tjelesni oblik", otkrila je Magdalena Zernicka-Goetz sa Sveučilišta u Cambridgeu koja je vodila istraživanje.

"Razvoj fetusa izuzetno je složan proces i iako naš sistem ne omogućava potpunu reprodukciju svakog njegovog aspekta, omogućio nam je da vidimo nevjerojatnu sposobnost samorganiziranja ćelija u jedinstvenu strukturu... to nam je dosad bilo nepoznato", dodala je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom metodom omogućuje se 'prvi pogled' na razvoj ljudskog fetusa, i to u vrijeme kad bi se on ugnijezdio u endometrij maternice, a time i postao nevidljiv za istraživanje, pojasnio je Robin Lovell-Badge, stručnjak za matične ćelije u britanskom Institutu Francisa Cricka.

Ovo istraživanje moglo bi pomoći u unaprjeđivanju medicinski potpomognute oplodnje i ostvarenju daljnjeg napretka u regenerativoj medicini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo