opreza nikad dosta / Većina roditelja pogrešno koristi dječje autosjedalice: Provjerili smo koji je način ispravan!

Pojasevi i autosjedalice uvelike smanjuju rizik od smrti i teških ozljeda uslijed sudara, no ovo potonje često se pogrešno koristi

11.2.2019.
9:25
VOYO logo

Opreza u prometu nikad dosta. Pogotovo kada su djeca u pitanju. Pojasevi i autosjedalice uvelike smanjuju rizik od smrti i teških ozljeda uslijed sudara.

No, samo ako su pravilno postavljeni. Baš zato udruga Roda svakog mjeseca  organizira besplatan pregled autosjedalica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oceana i njezina mama na put sada mogu sigurno. 

"Saznala sam da imam krivo ukopčano jaje i evo da bih još koji mjesec mogla proći s ovim jajetom, a onda trebamo prijeći na drugu autosjedalicu", kaže Branimira Schuster iz Daruvara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 10 do 20 posto autosjedaliaca u Hrvatskoj se koristi pravilno. Ako se pravilno koristi, autosjedalica smanjuje rizik od smrtnosti uslijed sudara za 70 posto, a rizik od ozbiljnih ozljeda za više od 90 posto. 

"Roditelji nastoje udovoljiti djeci pa ih voze na prednjem sjedalu, nisu u sigurnosnoj sjedalici i kad je imaju ne koriste je kako treba. Kao što vode sigurnost o sebi i pojas im čuva glavu, tako i duplo više čuva njihovo dijete", objasnio je Predrag Matanić, šef smjene 1. postaje prometne policije Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedalice moraju biti dobro pričvršćene, redovito se provjeravati i prilagođavati dobi djeteta. 

"Dijete se smije voziti okrenuto u smjeru vožnje kada ima više od 15 mjeseci, najmanje 10 kilograma i kada samostalno hoda", kaže Suzana Zupčić, savjetnica udruge Roda za autosjedalice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji često u žurbi ili na kratkim relacijama preskaču pravila. 

"Imamo ono 100 metara do dućana i obavezno ide autosjedalica i vezanje kako treba jer kako kažu najviše nesreća se događa u krugu od par kilometara od mjesta stanovanja", otkriva majka Andrea Omerzo iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato - dječja autosjedalica uvijek i bez iznimke!

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo