Večeras se u crkvama slavi možda i najradosnija sveta misa u liturgijskoj godini. Njome započinje uskrsno vrijeme. Na vazmenom bdjenju nakon paljenja svijeća blagoslovit će se i hrana. Jaja, šunka, sol, kruh. Kako se vjernici pripremaju za blagoslov hrane provjerili smo kod obitelji Kanceljak u zagrebačkim Remetama.
U ovoj obitelji svatko ima svoj zadatak i to, na sreću, onaj koji najviše voli. Najmlađi, jasno, boje pisanice. Jaja su simbol obnove života. Sve nadgleda i u svemu pomaže stariji brat.
''Nosit ćemo šunku, jaja, pečeni kruh koji ispečemo. Celer. Ne celer, mladi luk'', kazao je Luka Kanceljak.
Starija sestra ove godine prvi put peče tradicionalnu slasticu.
''Neću danas raditi orahnjaču, dosta smo svega napravili, da ne bude kasno, ali se neki baš ne mogu pomiriti s tim pa je onda Lucija rekla: 'Ja ću napraviti orahnjaču''', ispričala je Ivana Kanceljak.
Mlađe sestre su se u korizmi odrekle slatkog. Dio će se probati već večeras nakon blagoslova.
''Obično poslije uskrsnog bdjenja se nađemo svi kod nas na večeri. Doći će i sin koji se oženio, koji više ne živi s nama i obitelj njegove supruge pa Ivanina mama. Skupit će nas se ovdje podosta i onda imamo tak jednu lijepu večeru gdje onda baš uživamo u toj blagoslovljenoj hrani'', rekao je Goran.
''Ne možemo ponijeti sve što ćemo pojesti, pa ono što ponesemo bude blagoslovljeno, a blagoslovljeno je onda pri tom i sve drugo što nam je doma na stolu'', kazala je Ivana.
Čeka se još samo da se ispeku kruh i orahnjača i sve je spremno za košaru s kojom će se uputiti prema crkvi.