VEČER U KOJOJ JE ZAGREB BIO NAJNESIGURNIJE MJESTO NA SVIJETU: / Prošlo je 10 godina od atentata koji je uzdrmao Hrvatsku

Image
Foto: PIXSELL

Deset godina je prošlo od ubojstva hrvatskog novinara i urednika Ive Pukanića

23.10.2018.
7:54
PIXSELL
VOYO logo

Prošlo je ravno deset godina otkako je u atentatu bombom u Zagrebu kod sjedišta tjednika "Nacionala" ubijen hrvatski novinar i urednik, Ivo Pukanić. Šok nakon ovog hladnokrvnog ubojstva kakvo se viđa u mafijaškim filmovima bio je toliki da su se mnogi zapitali žive li u gradu čije je upravljanje preuzela mafija.

Preživio je dva atentata

Zbog različitih prijetnji smrću, još od 2005. godine uz sebe je nosio pištolj, a i bio je jedno vrijeme pod policijskom zaštitom. Godine 2003., gostujući kod Aleksandra Stankovića u emisiji "Nedjeljom u dva" rekao je da je na njega pokušan atentat nožem u Vlaškoj ulici u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prije deset godina, 9. travnja 2008. godine, Pukanić je prijavio policiji još ozbiljniji pokušaj atentata na njega, a njegove riječi dočekane su skeptično kao nevjerojatne i senzacionalističke. Naime, prema Pukanićevim tadašnjim riječima, prije ponoći na povratku do svog stana u Ilici, prišao mu je visoki i nabildani muškarac, s kraćom bradom, crnom kapom i jaknom "tankericom".

Brzo shvativši o čemu se radi, kada je muškarac uz osmijeh rekao da će ga ubiti te opalio iz pištolja, Pukanić se sagnuo i izbjegao smrt. Nespretnom se ubojici, srećom, zaglavio pištolj. Nakon toga je Pukanić izvadio svoj pištolj za koji je imao dozvolu, no napadač je uspio pobjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je Državnom odvjetništvu prijavio 43-godišnjeg vinkovačkog odvjetnika Darka Zadru i 34-godišnjeg Renata I. koji je bio bivši specijalac ATJ Lučko, tvrdeći da su povezani sa skupinom osoba koje su ga ucjenjivale.

Image

Ubojstvo bombom

Iste godine, 23. listopada, iza 18 sati na Pukanića je izveden atentat bombom. Sve se dogodilo u samom centru Zagreba, a s njim je ubijen i Niko Franjić koji je bio direktor marketinga Nacionala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, pored Pukanićeva Lexusa u kontejneru je bila bomba koja je eksplodirala u trenutku prije nego što su on i Franjić ušli u automobil. Eksloziv je bio aktiviran na daljinski upravljač, a ubojstvo odrađeno profesionalno.

Iako je policija blokirala promet, a sumnjiva osoba je bila uočena, ubojica je ipak uspio pobjeći. Nakon istražnih radnji u velikoj akciji "Balkan Express" utvrđeno je da je za ubojstvo primarno odgovoran ŽeljkoMilovanović koji je postavio bombu, uhićeni su još i Robert Matanić, Bojan Gudurić, Luka Matanić, Amir Mafalani te Slobodan Đurović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su svi sudjelovali u organizaciji ubojstva, pratili su Pukanićeva kretanja te nabavili oružje. Đurović, Mafalani i bratići Matanići uhićeni su vrlo brzo, desetak dana nakon atentata pri pokušaju bijega iz Hrvatske.

Image

Glavni osumnjičenik uhićen je nakon osam mjeseci bijega

Nakon osam mjeseci bijega, naoružanog 42-godišnjeg Milovanovića, koji je tada bio glavni osumnjičenik za ubojstvo, uhitila je beogradska policija u beogradskom naselju Dorćol. Inače, Milovanović, rođeni belomanastirac tijekom Domovinskog rata bio je pripadnik zloglasne specijalne srbijanske postrojbe "Crvenih beretki", Milorada Lukovića Legije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojan Gudurić je uhvaćen zadnji, predao se u Banjoj Luci, samo dan prije početka suđenja za Pukanićevo ubojstvo. Sumnjalo se da je on bio snajperist koji je u slučaju neuspješnog atentata trebao ubiti Pukanića. Gudurić je negirao da je imao ikakve veze s aktiviranjem eksploziva i da je sudjelovao u organiziranju atentata. Tvrdio je da je u vrijeme ubojstva bio s društvom u Hrvatskoj, da je držao pušku na kojoj je kasnije pronađen njegov DNK te da uopće ne zna pucati iz puške.

Na kraju, Robert Matanić je osuđen na 35 godina zatvora kao organizator skupine koja je izvršila atentat. Milovanović, koji nikada nije bio izručen Hrvatskoj, kao neposredni izvršitelj dobio je zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina. Kasnije ga je Apelacioni sud u Beogradu osudio također na 40 godina zatvora. Gudurić je osuđen na 33 godine zatvora kao snajperist, a Luka Matanić i Amir Mafalani su u ranijoj presudi dobili 16 godina kazne zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodan Đurović je prvo dobio 25 godina, da bi mu kasnije sud umanjio kaznu na 23 godine, djelomično uvaživši Đurovićevu žalbu. Osuđen je za poticanje na ubojstvo iz koristoljublja.

Image

Ne zna se nalogodavac atentata

Do sada još uvijek nije otkriven nalogodavac Pukanićeva ubojstva. Postojale su različite teorije zavjera. Sumnjalo se da je ubojstvo naručio srpski "kralj kokaina" Sreten Jocić, poznat pod nadimkom "Joca Amsterdam", pa je protiv njega u travnju 2014. započelo suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jocić je već bio poznat po naručivanju ubojstva jer je 1995. godine za 50.000 tadašnjih njemačkih maraka naručio ubojstvo dvoje ljudi u Beogradu. Ipak, od optužbi za ubojstvo Pukanića je uslijed nedostatka dokaza oslobođen u ožujku 2015. godine, pravomoćnom presudom Apelacionog suda u Beogradu.

Nacional je uspješno sačuvan

Istraživački novinar Berislav Jelinić na svom Facebooku najavio je u ponedjeljak da će Nacional imati dvije naslovne strane, od kojih će jedna biti posvećena desetoj godišnjici smrti Ive Pukanića i Nike Franjića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošlo je deset godina bez istine o naručiteljima zločina koji je potresao Hrvatsku, zaustavio dva života i trajno promijenio živote ne samo njihovih obitelji, nego i nas, njihovih redakcijskih kolega; siguran sam u tek jedno - obojica bi bili ponosni jer smo uspjeli sačuvati Nacional i istrgnuti ga iz ralja monstruoznog plana zločinaca koji su novinu privremeno uspjeli zaustaviti. Reklo bi se iz inata, vratili smo se na tržište, opstali i jačamo; sutrašnji broj u povodu te tužne obljetnice otvaramo s velikim redakcijskim tekstom kojim se prisjećamo naših neprežaljenih suradnika i prijatelja", napisao je Jelinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo