MNOGO JE UVJETA / Već drugog dana primjene novog pravilnika o doniranju na vidjelo izlaze sve njegove manjkavosti

Drugog dana primjene novog pravilnika o doniranju hrane i oslobođenju od PDV-a na vidjelo izlaze sve njegove manjkavosti. Pitanje je koliko će se manje od 400 tisuća tona hrane bacati jer mnogo je uvjeta za one koji bi donirali i one koji bi hranu odnijeli potrebitima

9.12.2015.
18:41
VOYO logo

Riječki pekar Imeraj već više od 15 godina svakodnevno kruh donira raznim udrugama. Zbog toga je njegova pekara već bila zatvarana, a platio je i visoku novčanu kaznu. Sad se sve mijenja.

"Bit će lakše i za nas i za njih jer će oni dobiti više, a nama će biti lakše i to je to. A prije je bilo teško jer 25 posto plus porez na dobit to je 45 posto", kaže Imeraj Tafe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imeraj svakodnevno donira i riječki Caritas koji ove godine ima rekordnih 1200 korisnika. 

Posrednici kao što je to Caritas moraju se najprije  registrirati u ministarstvu poljoprivrede. Moraju imati i skladište te dozvolu za poslovanje hranom.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da će se više trgovačkih lanaca uključiti s konkretnom pomoći s više hrane i s više tih stvari koje nam trebaju", nada se Slađana Tuhtan iz Caritasa Riječke nadbiskupije.

Hrana se više ne bi trebala bacati. No, i neplaćanja PDV-a na donaciju nema bez određenih uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeli smo osigurati da ta hrana do posrednika, znači do onoga tko ga daje, mora doći u roku trajanja, do sedam dana prije isteka roka. Smatramo da je to bilo izuzetno bitno", kaže Mladena Tadej iz Socijalne samoposluge Rijeka.

Olakšice mogu imati i obični građani koji se odluče kupiti pa donirati hranu. Potrebno je samo poštivati proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sačuvati taj račun, doći u socijalnu samoposlugu, primjerice, tamo će dobiti potvrdu koliko i što je donirao i u godišnjoj prijavi poreza će to također navesti i imat će porezne olakšice", objašnjava koordinator inicijative Oslobodimo donacije hrane PDV-a Zoran Grozdanov.

Božični paketi već su spremni, a predblagdansko vrijeme idealno je za provjeru baš svih odredbi novog pravilnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo