REVOLT U OSNOVNOJ /

Nastavak bojkota u školi: Cijeli razred opet nije došao u školu zbog problematičnog učenika

Image
Foto: RTL

U znak bojkota roditelji učenika iz razreda u koji je premješten problematični dječak u petak nisu poslali djecu na nastavu, a brzo su se s njima solidarizirali i roditelji ostalih učenika, koji također nisu poslali svoju djecu u školu. Na nastavu su se u međuvremenu vratila djeca iz ostalih razreda

9.10.2024.
11:48
RTL
VOYO logo

Učenici četvrtog razreda jedne zagrebačke osnovne škole ni danas nisu došli na nastavu zbog problematičnog učenika zbog kojeg se u prošloj školi ispisao jedan cijeli razred. Četvrti je to dan da su ostali doma zbog ovoga problema, a roditelji prema pravilniku mogu opravdati samo tri dana.

U znak bojkota roditelji učenika iz razreda u koji je premješten problematični dječak u petak nisu poslali djecu na nastavu, a brzo su se s njima solidarizirali i roditelji ostalih učenika, koji također nisu poslali svoju djecu u školu. Na nastavu su se u međuvremenu vratila djeca iz ostalih razreda, što je odlučilo Vijeće roditelja nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva obrazovanja i Grada Zagreba u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku im je ponuđena pomoć u vidu zaposlenja još jednog psihologa. "Ako se nešto dogodi, našoj djeci se nudi psihološka pomoć. Mi se ne želimo dovesti u situaciju da trebamo tražiti psihološku pomoć za našu djecu, kao da provode neki eksperiment. Zašto bi se uopće dovodili u situaciju da moramo tražiti psihološku pomoć? S tim utješnim rješenjem nismo zadovoljni", naglasio je ranije otac jednog učenika koji pohađa tu školu.

Problematični učenik promijenio je već dvije škole, ali je u novoj sredini nastavio raditi probleme. Bilo je tu "od seksualnih verbalnih izjava, hrvanja, crtanja neprikladnih sadržaja po ploči, kao roditelj osjećam se tužno", objasnio je za RTL ranije roditelj jednog učenika. Roditelji su ranije kazali da od institucija traže da dječaku hitno pomognu, a njihovoj djeci omoguće nesmetano školovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I DALJE PO STAROM /

Učenik zbog kojeg se ispisao cijeli razred radi probleme i u drugoj školi. Roditelji stižu pred školu

Image
I DALJE PO STAROM /

Učenik zbog kojeg se ispisao cijeli razred radi probleme i u drugoj školi. Roditelji stižu pred školu

Nastavak 'bojkota'

Kako je i državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Zrinka Mužinić Bikić najavila, s učenikom će stalno biti asistent koji će ga pratiti po školi i u razredu. "Rečeno nam je i da će doći još jedna osoba iz Centra "Luka Ritz" i ako bude trebalo da će još netko doći u pomoć. Mi ne vidimo baš kako će to riješiti naš problem i kako će oni spriječiti verbalne ispade tog djeteta", kazao je roditelj.

Rješenje za problematičnog učenika tražilo se i na jučerašnjem sastanku s predstavnicima Ministarstva, Grada i predstavnika Zavoda za socijalni rad.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, potaknuta brojnim medijskim objavama zbog slučaja dječaka kojeg su premjestili u novu školu, u utorak je ocijenila da tu izuzetno složenu situaciju ne mogu i ne trebaju rješavati mediji i ulica nego struka.

"Senzacionalistički pristup u izvještavanju nikako ne pridonosi smirivanju nastale situacije do koje je, nažalost, došlo i koju zbog složenosti ne može i ne treba rješavati 'ulica', kao niti mediji. Na struci je i na relevantnim sustavima da što je moguće prije pronađu i osiguraju primjereni oblik školovanja te sigurno okruženje za svako dijete, a na roditeljima je da uvaže preporuke struke", poručila je pravobraniteljica u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je i da radi o izuzetno složenoj situaciji koja nije nastala preko noći pa se preko noći ne može niti riješiti. "U rješavanje situacije uključene su sve nadležne institucije i očekujem da će se rezultati toga vidjeti u vrlo kratkom vremenu", dodala je.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih pozvali su na smirivanje situacije i sve uključene na suradnju u pronalasku rješenja, a tom se apelu priključila i Pirnat Dragičević, koja je ocijenila neprihvatljivim da djeca izostaju s nastave, kao i da nije u interesu niti jednog djeteta da mu odlazak u školu bude obilježen neizvjesnošću i izostankom potpunih informacija i podrške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Sastanak u školi zbog problematičnog učenika: 'Došli smo odgovoriti na sve dvojbe'

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo