Manje požara nego lani / Vatrogasci uče na greškama! Nakon najgore sezone u povijesti, sustav je proradio

Ulaganja u vatrogastvo su povećana tri puta, a pred iduću sezonu trebalo bi doći 90 novih vozila

26.11.2018.
20:41
VOYO logo

Požari koji su prošle godine poharali Dalmaciju, srećom, nisu uzrokovali ljudske žrtve, a bili su lekcija koju su  odgovorni shvatili ozbiljno.

"Uspostavljeni sustav domovinske sigurnosti je brz, prilagodljiv, učinkovit", kazao je danas ministar obrane Damir Krstičević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje požara

A to dokazuju i ovogodišnje brojke. "Ako uzmemo u obzir da smo prošle godine imali 85 tisuća hektara izgorjele površine, ove godine oko 3 700 hektara, prošle godine preko 4000 požara, ove godine 1700 možemo reći da je sezona bila puno mirnija", kazao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

No, pred protupožarnu sezonu 2019. hrvatsko vatrogastvo se još uvijek bori s nizom problema. Jedan od najvećih je nedovoljna opremljenost. I dok sa 6 kanadera, 6 airtractora i 2 helikoptera u zraku dobro stojimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je dovoljno", rekao je Tomislav Vacenovski, zapovjednik vatrogasne eskadrile. S prosječnom starosti vozila od dvadesetak godina, kopnene snage trebaju osvježenje. "Hoćemo pick-upove, hoćemo kombije... Tamo smo rekli hoćemo navalno, dugo, kratko, šumsko vozilo i cisterne, a Vlada onda kupuje", rekao je Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ulaganja u vatrogastvo su povećana tri puta

I Vlada će kupiti. Ulaganja u vatrogastvo su povećana tri puta, a pred iduću sezonu trebalo bi doći 90 novih vozila. Mijenja se i zapovjedni sustav. Civilna zaštita postaje dio MUP-a, a razmatra se i osnivanje Središnjeg državnog ureda koji bi zamijenio Hrvatsku vatrogasnu zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina požara uzrokovana je ljudskim faktorom, bilo nemarom, bilo namjerom. Svake godine se pojave sumnje kako se požarima zemljište raščišćava kako bi se prenamijenilo u građevinsko. Ministar poljoprivrede tvrdi kako takvih zahtjeva za prenamjenu nije bilo.

"Da spriječimo eventualne potencijalne zlouporabe kojih do sada nije bilo, novim zakonom o šumama smo uopće mogućnost razmišljanja o prenamjeni povećali s pet na deset godina", rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasni zapovjednici najavili su i dodatna ulaganja u ljude, jer uz svu opremu, sustave i prevenciju, najčešće sve ovisi o našim junacima na terenu.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo