sve manje svećenika / Vatikan razmišlja o ukidanju celibata, reakcije iz Hrvatske: 'To je prirodno, zar ne? Prirodno je da se okrenem za nekom ženskom'

Hoće li manjak svećenika natjerati Katoličku crkvu da omogući ređenje već oženjenim muškarcima i ukine celibat tamo gdje nedostaje svećenika?

1.2.2018.
18:41
VOYO logo

O tom pitanju se sve glasnije govori i u Vatikanu, a temu bi na dnevni red mogao staviti papa Franjo već iduće godine. Doznajemo što u Hrvatskoj misle o ovoj ideji.

Kristijan Zeba je svećenik jedanaest godina i nije jedini u obitelji. Isti poziv dobila su dva strica, a teta je časna sestra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje razdoblja kad ima više svećeničkih poziva, ali ima i godina kad je nešto manje. Nema nekih pravila, ovisi od razdoblja do razdoblja. Ja bih se radovao da je svećeničkih zvanja što više, ali nažalost - nije baš tako", kazao je Kristijan, župnik župe Svetog Križa u Rijeci.

Zbog manjka svećenika - sve glasnije se govori o zaređivanju oženjenih muškaraca, a s tim pod ruku ide i pitanje ukidanja celibata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi svećini nismo ti koji će odlučivati da li će se celibat ukinuti i kada. To je pitanje koje će doći iz Vatikana. Ja mislim da se što se samog celibata tiče i u samoj crkvi to ne bi potaknulo veća svećenička zvanja", dodaje župnik.

Iduće godine papa Franjo najavio je Amazonsku biskupsku sinodu, a na dnevnom redu moglo bi se naći pitanje: viri probati, odnosno zaređivanje već oženjenih muškaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni mogu vršiti svoju službu i ako su oženjeni, čak možda i bolje, bolje bi razumjeli to. Imali bi svoju djecu bili bi zadovoljniji i oni i mi", kazala je Božica iz Zagreba.

"Smatram da da. Zapravo brak je jedna fina stvar. Zašto bi to nekomu uskratili?", dodaje Pavle iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je prirodno, zar ne? Prirodno je da se okrenem za nekom ženskom. Onda i oni to rade", smatra Damir iz Zagreba. 

"Puno ravnopravnije bi bilo. Imala sam majku staru koja je uvijek govorila - što im ne daju da se žene", kazala nam je Verica iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grkokatolicima daju. Nikola Kekić, vladika križevački kaže u njihovoj župi oženjeno je 95% klera i to je stvar izbora. 

"Kad si ti slobodan, onda se ti možeš potpuno posvetiti tim ljudima i svima biti i brat i sestra i otac i majka i odgojitelj - biti svima sve. I potpuno se predati toj zajednici na koju te biskup odredi na župu", poručio je Nikola Kekić, vladika križevački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grkokatolički svećenici mogu se oženiti samo prije ređenja. Biskup mora upoznati buduću suprugu, a ona potpisati izjavu da je spremna slijedti svoga muža gdje god ga biskup pošalje. 

"On se ne mora brinuti kao celepsi, mora se kuhati, mora si prati, mora ovo mora ono. Dok u oženjenom kleru to ma - njega čeka doma, kad god dodje iz crkve žena ga čeka, čeka ga ručak. Djeca ga čekaju. To je jedna posebna radost. To su dvije stvari - divne su jedna i druga", dodaje Kekić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup križevački vjeruje kad bi se omogućila ženidba  da bi bilo puno više onih koji bi se opredijelili za svećenički red.  

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo