inspekcija rada / Varga poslao inspekciju u bolnice: neki liječnici pregledaju tri pacijenta na dan

Bolničkim liječnicima prošli mjesec u posjetu je stigla inspekcija, koja je provjeravala koliko je doktora na radnom mjestu i koliko pacijenata pregledaju-pa se tako pokazalo da neki rade više, a neki manje-u jednom danu u prosjeku pregledaju tek tri pacijenta

15.9.2015.
18:42
VOYO logo

Inspektori ministarstva zdravlja u kontroli rada liječnika. U devet bolnica prošli mjesec provjeravali su kardiologe, neurologe i gastroenterologe.

"Gledali smo koliko pacijenata je prijavljeno, koliko pacijenata je obrađeno, koliko liječnika je prisutno na poslu i kakav je njihov učinak ukupan", rekao je Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključili su da bi neki od njih mogli raditi više. Tako je na neurologiji u Kliničkoj bolnici Dubrava od 20 zaposlenih liječnika, 20. kolovoza na odjelu bilo sedam neurologa, od kojih je svaki obradio tek petero pacijenata.

"Zaključak je dan postoji jedan prostor za poboljšanje, da bolnice rade određenim kapacitetom, ali da ga mogu povećati", dodao je Korolija Marinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno više radili su liječnici u varaždinskoj bolnici. U jednom danu dva kardiologa pregledala su 30 pacijenata. No, u udruzi bolničkih liječnika inspekciju ne smatraju mjerodavnom, jer se radila u vrijeme godišnjih odmora.

"HUBOL je sasvim zadovoljan brojkama ambulantnih pregleda koji su odrađeni s obzirom da se odnose na ambulantne preglede i da se radilo o godišnjim odmorima, a isto tako pozivamo bilo kakvu objektivizaciju rada u bolnicama,ali onda neka uključuje i broj prekovremenih sati koje liječnici odrade preko ljeta, ali i preko godine", rekla je Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja u rad inspekcije ne želi se miješati.

"Zdravstvena inspekcija radi mimo ministarstva zdravlja, odnosno upravljačkog kadra. Prema tome morate prema ministarstvu zdravlja zdravstvenoj inspekciji uputiti upit", kazao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektori predlažu i da se pacijenti naručuju na jednom mjestu i to ne izravno kod specijalista, već u prvi slobodan termin.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo