VAL MASOVNE PODRŠKE: /

Neki se rugaju takvom ulizivanju, a neki upozoravaju na scenarij kakav se nedavno dogodio u Njemačkoj 

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Izašli smo iz komunizma, no očito je komunizam još u glavama mnogih, pa se na ovaj način dodvoravaju velikom vođi',

22.1.2020.
18:26
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Proteklih dana predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića zapljusnuo je golemi val podrške koju mu, dva mjeseca uoči unuatrstranačkih izbora, iskazuju viši i niži stranački dužnosnici sa svih strana. Počelo je stidljivo, s podrškama dvojice Plenkoviću najodanijih suradnika - glavnog tanika HDZ-a Gordana Jandrokovića i predsjednika Kluba zastupnika Branka Bačića - da bi tijekom vikenda pojava postala masovna. Plenkovića su redom podržali saborski zastupnik i načelnik općine Jasenice Martin Baričević, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, politički tajnik Ante Sanader...

Image
PLENKOVIĆ DOBIVA SVE VEĆU POTPORU U STRANCI, SPREMAN JE I ZA SUČELJAVANJE: /

'Meni to nikad nije bio problem...'

Image
PLENKOVIĆ DOBIVA SVE VEĆU POTPORU U STRANCI, SPREMAN JE I ZA SUČELJAVANJE: /

'Meni to nikad nije bio problem...'

Đakić nehotice otkrio način davanja potpore

Jučer su mu, pak, podršku dali šefovi niza HDZ-ovih županijskih organizacija poput Ivana Anušića, Dražena Milinkovića, Božidara Kalmete i Anđelka Stričaka, kao i HDZ-ovih gradonačelnika: Željka Turka iz Zaprešića, Davora Miličevića iz Županje i Tomislava Klarića iz Bakra, a očekuje se da će danas isto učiniti i predsjednica HDZ-ove Zajednica žena Nada Murganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki županijski šefovi HDZ-a zasad su zagonetni, poput Josipa Đakića iz Virovitičko-podravske županije.

"S predsjednikom stranke razgovarao sam o podršci i nepodršci, ali to neka do daljnjeg ostane među nama", kazao je za Novi list Josip Đakić potvrdivši time da masovna potpora Plenkoviću nije samo plod ničim izazvanih reakcija dužnosnika HDZ-a, već da se s njima prethodno razgovara o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Penava usporedio Plenkovića s mačkom Garfieldom

Nije sva HDZ-ova nomenklatura uz Plenkovića. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je da će se najvjerojatnije kandidirati za zamjenika predsjednika HDZ-a, a narugao se kolegama iz stranke koji dodvornički iskazuju podršku Plenkoviću.

"Svjedoci smo da je prisutna inicijativa, pa čak i ofenziva u tom smislu, da ljudi izlaze van i daju potpore iako još nemamo ni kandidate, niti datum izbora. Kad se govori o promjenama, mnogi pomisle na imena koja treba mijenjati, ali mijenjati treba mentalni sklop. Izašli smo iz komunizma, no očito je komunizam još u glavama mnogih, pa se na ovaj način dodvoravaju velikom vođi", kazao je Penava te Plenkovića usporedio s mačkom Garfieldom iz crtanog filma koji, kako kaže, ima nekritičku sljedbu.

Oni u HDZ-u koji tvrde da nisu impresionirani serijom potpora Plenkoviću pozivaju se na nedavni slučaj iz njemačke politike, piše Novi list.

Članovi HDZ-a nisu politički avanturisti

Tamo se za ministra financija Olafa Scholza i Klaru Geywitz, koji su se zajedno kandidirali za supredsjednike SPD-a, koncem studenoga izjasnila čitava stranačka nomenklatura, a uživali su i naklonost tamošnjih medija. Međutim, članovi SPD-a su na stranačkim izborima većinu glasova dali malo poznatim kandidatima Saskiji Esken i Norbertu Walter-Borjansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji su za Plenkovića uvjereni su da se HDZ-u ne može dogoditi takav scenarij. Njihova je procjena, piše Novi list, da je utjecaj dužnosnika presudan na članstvo HDZ-a i da se ono neće okrenuti Miri Kovaču, Davoru Stieru ili Tomislavu Karamarku. Naročito stoga što su ovi izbori, okupljanjem ministara oko premijera, faktično pretvoreni u referendum članova HDZ-a o Plenkovićevoj vladi.

Nemoguće je, kažu isti pristaše Plenkovića, da bi HDZ-ovci izglasali nepovjerenje vlastitoj Vladi, a računaju na to da članovi HDZ-a u pravilu nisu politički avanturisti, nego lojalni vodstvu stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo