VAKULA OTKRIO ŠTO NAS ČEKA IDUĆIH DANA: / Napokon provjetravanje zagađenog zraka, a na svoje bi mogli doći i ljubitelji snijega...

Image
Foto: PIXSELL

Za vikend slijedi promjena vremena, ni osobito jaka ni dugotrajna,

16.1.2020.
22:28
PIXSELL
VOYO logo

Glavni meteorolog HRT-aZoran Vakula najavio je poboljšanje za mnoge građane nizinske unutrašnjosti Hrvatske, a pogotovo Zagreba koji ovih dana udišu loš ili vrlo loš zrak. Prema najnovijim mjerenjima, zrak u Novom Zagrebu je u kategoriji "vrlo loš". Prema informacijama sa stranice Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, kvaliteta zraka loša je ili vrlo loša u Višnjanu, Pulskom Kaštijunu, Slavonskom Brodu i Kopačkom ritu.

Image
U SARAJEVU I BEOGRADU 'VIDE ŠTO UDIŠU', A DANAS JE I U ZAGREBU POSTALO OPASNO: /

Shvatite upute ozbiljno - posljedice mogu biti grozne

Image
U SARAJEVU I BEOGRADU 'VIDE ŠTO UDIŠU', A DANAS JE I U ZAGREBU POSTALO OPASNO: /

Shvatite upute ozbiljno - posljedice mogu biti grozne

Kvaliteta zraka i u petak vrlo loša

"Dok će se sutra osobito u gorju i na Jadranu moći uživati u barem djelomice sunčanom vremenu, gdjekad i vedrom, te za siječanj ugodno toplom - magla, smog i temperaturni 'minusi' nastavit će remetiti aktivnosti na otvorenom u nizinama središnje i istočne Hrvatske, pri čemu će kvaliteta zraka ponovno u mnogim mjestima biti loša, ponegdje i vrlo loša, pa valja slušati preporuke nadležnih institucija", rekao je Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, dodaje Vakula, za vikend slijedi promjena vremena, ni osobito jaka ni dugotrajna, ali dovoljna da barem malo promiješa i "osvježi" dosadašnji prilično "ustajali" zrak te da barem nakratko na svoje dođu mnogi ljubitelji snijega, a na Jadranu kiše, mjestimice vjerojatno i munja i gromova, te posvuda bure, koja će od subote navečer do ponedjeljka biti većinom umjerena, gdjegod i jaka, s olujnim udarima, te onemogućavati normalno prometovanje.

"Do ponedjeljka na kopnu uglavnom oblačnije, uz povremene oborine, osobito od subote u podne do nedjeljnog prijepodneva. Većinom će padati snijeg, koji će se zadržavati na tlu, te uglavnom u gorju stvarati i zamjetniji snježni pokrivač. Kiša pak većinom u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, gdje će biti i sunčanog vremena, posebice u nedjelju i ponedjeljak, kada će puhati često umjerena bura, mjestimice i jaka. Od utorka će posvuda biti stabilnije, ali uz ponovno hladnija jutra. Na Jadranu od subote do ponedjeljka oblačnije, hladnije i vjetrovitije - u subotu najprije zbog gdjegod umjerenog juga, zatim sve češće bure, koja će olujne udare navečer imati na sjevernom dijelu, u nedjelju i ponegdje na srednjem Jadranu, a vjerojatno tek u ponedjeljak i na jugu. Povremene kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, u subotu prijepodne bit će uglavnom na sjevernom Jadranu, poslije i drugdje, a od nedjeljnog jutra bit će većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, od utorka još i sunčanije", navodi Vakula za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, od prave zime i dalje ni 'z'

"Za zimu - ništa osobito, ni od bure, ni od snijega. Ciklone s obilnim i dugotrajnim oborinama i dalje nema na vidiku. Dapače, atmosferski tlak zraka ostat će prilično visok i sljedećih tjedan dana, vjerojatno i dulje. Štoviše, u ponedjeljak će, uz dotok hladnijega zraka, naglo porasti do vrijednosti kod nas ne baš često visokih - čak viših od 1040 hPa - pa će se atmosfera ponovno stabilizirati, bura oslabjeti, nebo razvedriti, dnevna temperatura sredinom novoga tjedna opet porasti, ali će jutra opet biti hladnija od ovih tijekom vikenda... No, od "prave zime" i dalje ni "z"...", navodi Vakula za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo