VAKULA NAJAVIO NAJHLADNIJE DANE U TRAVNJU: / Danas se očekuju obilne kiše, objavljeno upozorenje narančastog stupnja

Image
Foto: PIXELL

Relativno kišovito vrijeme očekuje nas sljedećih dana

10.4.2019.
8:37
PIXELL
VOYO logo

Sljedećih će dana biti relativno kišovito a ponegdje je, posebice u središnjoj Hrvatskoj, zbog često obilnije kiše za danas objavljeno upozorenje narančastog stupnja, drugog od moguća tri, koji označava "opasno vrijeme" prema standardima MeteoAlarma, piše Zoran Vakula u svojoj prognozi za HRT.

Pritom će se i temperatura zraka sniziti, zamjetnije u unutrašnjosti, posebice u četvrtak i petak, koji bi ponegdje mogli biti i najhladniji dani u ovome travnju. Stoga ne treba čuditi ako se u noći na petak i u petak ujutro mjestimice u zapadnim krajevima, osobito u gorju, nakratko pojave i snježne pahulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjećaj svježine od četvrtka do subote u većini će unutrašnjosti pojačavati i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom dijelu Jadrana i bura, a jugo i jugozadnjak zadržavat će se do subote uglavnom u južnijim krajevima.

U srijedu povremeno kiša i malo svježije

Detaljniju prognozu za nastavak drugog travanjskog tjedna i početak trećega za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Prema njezinoj prognozi, i u srijedu će na istoku Hrvatske još biti relativno toplo te umjereno do pretežno oblačno. Mjestimične kiše, lokalno i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, bit će uglavnom poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U središnjoj Hrvatskoj prevladavajuće oblačno vrijeme, a iako će kiše mjestimice biti već od jutra, glavnina će pasti poslijepodne, i to nerijetko u obliku jakih i obilnih pljuskova, ponegdje praćenih i grmljavinom. Vjetar slab sjeveroistočni, a temperatura zraka između 9 i 15 °C. U gorskoj Hrvatskoj će također prevladavati oblačno vrijeme s povremenom kišom, dok će na sjevernom Jadranu biti i kraćih sunčanih razdoblja, vjerojatnije poslijepodne na otocima. Vjetar će biti slab promjenljiva smjera pa će i more biti mirno ili malo valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije promjenljivo, ponegdje i pretežno oblačno, ujutro i prijepodne uz češću kišu, gdjegod i grmljavinu. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12 °C, a najviša dnevna između 14 i 17 °C. Podjednako toplo bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će poslijepodne zapuhati umjereno jugo s kojim će more biti malo valovito. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice će biti kiše i grmljavine, češće prijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HRT

Sljedećih dana promjenljivo vrijeme

Sljedećih se dana, piše Tanja Renko, na kopnu nastavlja promjenljivo vrijeme, ali ne i tako toplo kao početkom tjedna. Uz prevladavajuće oblačno vrijeme povremene kiše bit će još osobito u četvrtak i petak, koji će u većini krajeva vrlo vjerojatno biti najsvježiji dan u ovome tjednu. Štoviše, na zapadu unutrašnjosti može zalepršati i poneka snježna pahulja, posebice u gorju. Za vikend će oborine biti manje, a suhih razdoblja više, ponajprije u nedjelju, kada će biti i malo toplije, uz više sunčana vremena nego od srijede do subote. Daljnji porast temperature nastavit će se i početkom novoga tjedna.

Na Jadranu se temperatura zraka neće znatnije mijenjati, a najnestabilniji će dan biti četvrtak, kada će još u dosta predjela biti kiše, vjerojatno i u obliku pljuskova s grmljavinom. U petak sunčanije, većinom i suho, a promjenljivije, uz najveću vjerojatnost za sporadičnu kišu zadržat će se na krajnjem jugu. Na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji u četvrtak će zapuhati bura, a duž ostatka obale će sve do subote prevladavati jugo, prognozirala je za HRT Tanja Renko iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo