drama u kbc-u rijeka / Liječnica otpuštena iz KBC-a Rijeka objasnila kako nastaje višak lijeka: 'Sve je podvala vodstva bolnice'

Image

Otpuštene djelatnice optužile su tri osobe iz vodstva KBC-a za podvalu, fabriciranje dokumenata i mobing

22.8.2022.
12:02
VOYO logo

U KBC Rijeka upravo se održava press konferencija u vezi izvanrednih otkaza trima djelatnicama odjela za onkologiju.

Otkaz su dobile bivša predstojnica Klinike, Ingrid Belac Lovasić, bivša glavna sestra Vlasta Predovan te medicinska sestra za odjelnu ljekarnu Dinka Milinković, nakon što su u podrumu otkriveni citostatici kojima je istekao rok trajanja. Radi se o jako skupim lijekovima za karcinom, a tri su djelatnice od strane vodstva bolnice optužene da su KBC oštetile za milijunske iznose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić na početku je zamolila sve pacijente koje su tri djelatnice liječile, a koji su, kako kaže dobrovoljno došli na konferenciju, da ustanu i izraze im svoju podršku. Njima je potom zahvalila i dr. Lovasić.

"Iako u najcrnjim snovima nisam mogla zamisliti da ću morati organizirati ovakvu konferenciju za medije, dužna sam vas izvijestiti o stvarnim događanjima na klinici za onkologiju i radio terapiju na KBC-u rijeka, i pojasniti pozadinu napada na mene i sestre", započela je Lovasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za optužbe je rekla da su gomila laži koju im imputira vodstvo KBC Rijeka.

'Sve su režirale tri osobe unutar KBC-a'

"Sve što nam se stavlja na teret je konstrukcija lažu u režiji Željka Plazonića i profesorice Renata Dobrila-Dintinjana, motivirano prvenstveno osobnim interesima. Iza ove ružne podvale stoje prvenstveno tri osobe. Predsjednik upravnog vijeća, primarijus Željko Plazonić, ravnatelj profesor Ružić i pomoćnica ravnatelja za kvalitetu, profesorica Dobrila-Dintinjana koja prema meni i sestri Vlasti već dulje vrijeme iskazuje patološku mržnju i netrpeljivost", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da je zbog nje zatražila zbog ravnatelja KBC-a Ružića institucijsku zaštitu još u srpnju 2022. godine u tri navrata.

"Podnijela sam i zahtjev za zaštitu dostojanstva radnika. Što sam dobila? 2. kolovoza razriješene predstojnice klinike za radioterapiju i onkologiju, a 12. kolovoza izvanredni otkaz", rekla je Lovasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je nastavila s pojašnjenjem, kako kaže, navodno pronađene kutije onkoloških lijekova u podrumu kojima je istekao rok trajanja.

'Ti su lijekovi prepisani isključivo za jednog pacijenta'

"Kutija s tabletama onkološke terapije nije skrivana u nikakvom podrumu, već je odložena u jedinom skladištu koje imamo na odjelu za radioterapiju i onkologiju. Lijekovi u kutiji su u tabletama i prema preporuci proizvođača čuvaju se na suhom i tamnom mjestu, što je i bio slučaj. Kako je došlo do ovog viška tableta i čemu on služi? Dobiveni lijek se nabavlja i veže uz konkretnog onkološkog bolesnika i samo ga on može primati, nitko drugi. Dakle, lijek odobren i propisan za Marka Markovića ne može koristiti", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ NEKE ZABRANJENE RADNJE? /

Otkazi u KBC Rijeka! Tri zaposlenice u podrumu skrivale lijekove za rak s isteklim rokom trajanja

Image
JOŠ NEKE ZABRANJENE RADNJE? /

Otkazi u KBC Rijeka! Tri zaposlenice u podrumu skrivale lijekove za rak s isteklim rokom trajanja

"Posebno skupi lijekovi propisuju se bolesnicima s medicinskom indikacijom, a potpisuje ih povjerenstvo za lijekove. Na žalost, kako to biva na onkologiji, neki od bolesnika zbog svojeg loše općeg stanja ne dožive primjenu svih propisanih tableta iz te kutije, pa se tako stvori višak u dnevnoj bolnici klinike. Višak se može pojaviti kod pogoršanja maligne bolesti, zato što pacijent mora pauzirati terapiju", objasnila je.

Kazala je da se lijekovi kojima se istekao rok trajanja mogu isključivo ukloniti i uništiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teza da je počinjena šteta za bolnicu je potpuno promašena jer ti lijekovi nisu predviđeni za ponovo korištenje i prepisivanje drugim bolesnicima. Kolika bi bila šteta za bolnicu da smo imali protokol zbrinjavanja viška tableta i da su oni prema njemu bili uništeni?", pita se.

'U KBC Rijeka ne postoji protokol za uništavanje isteklih lijekova'

Dodala je da u  KBC Rijeka ne postoji protokol prema kojemu se rješava tako nastali višak skupih tableta te da svaki liječnik to radi prema svom nahođenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitajte jedinicu za kvalitetu KBC Rijeka da vam pokaže protokol za zbrinjavanje viška tableta, li zatražite odmah potvrdu kad su ga proslijedili svim klinikama", poručila je.

'Fabricirali su dokumente'

Kazala je da je jedna stavka u obrazloženju otkaza o radu povišena temperatura od 19,5 stupnjeva Celzijevih u hladnjaku za čuvanje lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem s tom optužbom jest da je sestra Vlasta zadnji puta radila na klinici 10. lipnja. Ja sam radila 21. srpnja. Nisam dalje zbog bolovanja. Oni nas optužuju da je 28. srpnja evidentiranja temperatura u hladnjaku gdje se čuvaju lijekovi 19,5 stupnja. Kako nas tri možemo biti odgovorne kada smo sve bile na bolovanju", rekla je.

"U svim dokumentima o izvanrednom otkazu piše i da je inventura u klinici učinjena 30. lipnja, jer sam se baš taj dan vratila sa starog godišnjeg. Inventura je učinjena 28. lipnja kada me nije bilo na klinici tako da je i to laž", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Plazonića je rekla da ga je Vlada smijenila prošli četvrtak te je htio stvoriti još jednu aferu kojom će destabilizirati zdravstveni sustav i stvarati probleme ministru Viliju Berošu.

"Nije mi jasan cilj ravnatelja Ružića, ali pretpostavljam da se trebao dodvoravati primarijusu Plazoniću kako bi se održao na mjestu ravnatelja. Cilj prof. Dobrila-Dintinjana bio je kreiranje megaklinike i preuzimanje kontrole na skupim lijekovima te osvete i moje osobne defamacije", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je poručila da iza nje stoje njeni pacijenti, koji su se na konferenciji okupili u velikom broju, i Udruga onkoloških bolesnika RH.

Jedna od optuženih sestara na bolovanju zbog karcinoma

Zatim je govorila Dinka Milinković, jedna od optuženih medicinskih sestara, koja je u vrijeme afere bila na bolovanju zbog otkrivenog karcinoma Pluća. Čahut Jurišić je spomenula uvodno da je Milinković od strane dr. Ružića i dr. Dobrile-Dintinjane bila povučena s bolovanja na razgovor kojem je prisustvovala i odvjetnica, a na kojem su je uvjeravali da prihvati drugo, navodno lakše, radno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radila sam kao sestra na Riječkoj onkologiji 42  godine. Dan prije nego što mi je uručen otkaz otkriven mi je karcinom pluća, sada sam kući bolesna i bez posla, s mužem invalidom, hrvatskim braniteljem", rekla je Milinković.

Osvrnula se i na optužbe da je na odjelu pronađen skupocjeni nakit. Kazala je da je pronađena jedna posvećena narukvica koja je bila poklon od medicinske sestre i pacijentice na klinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čahut Jurišić je kazala kako je sindikat već nekoliko puta Ružića i Plazonića prijavljivao ministarstvu i DORH-u zbog raznih zlouporabi položaja.

"Nadamo se da će konačno shvatiti koga su postavili na pozicije i da će konačno prestati njihova strahovlada", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo