BITKA ZA ZAGREB / Tomašević: 'Tražit ćemo na raspolaganje mandate pročelnika i direktora javnih tvrtki. Škoro kampanju temelji na strahu'

Tomašević je u prvom krugu dobio 45,15 posto glasova, a u drugom krugu će se sučeliti s vođom Domovinskog pokreta Miroslavom Škorom

18.5.2021.
11:45
VOYO logo

Vodeći u prvom krugu na izborima za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević i kandidati za zamjenicu i zamjenika gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet ispred Gradske uprave održavali su konferenciju za medije na kojoj su komentirali rezultate za prvi krug i najavili kampanju za drugi krug izbora. 

Tomislav Tomašević je na konferenciju za medije stigao biciklom. Podsjetimo, Tomašević je u prvom krugu dobio 45,15 posto glasova, a u drugom krugu će se sučeliti s vođom Domovinskog pokreta Miroslavom Škorom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku konferencije Tomašević se zahvalio svima koji su im dali glas. 

"Bez obzira što prednost izgleda golema u odnosu na Škoru, i u drugom krugu ćemo dati sve od sebe. Fokusirat ćemo se na teme iz programa i ići ćemo po kvartovima i razgovarati ćemo s građanima o njihovim problemima", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tomašević na konferenciju za medije došao na biciklu

Image

Tomašević na konferenciju za medije došao na biciklu

Razgovori s SDP-om o većini 

"Osvojili smo 23 od 47 mandata u Skupštini. Za većinu će biti potrebno dugoročno 25 zastupnika. Očekujemo da ćemo imati dovoljno. Prije izbora smo rekli da smo spremni slagati većinu sa strankama od centra prema lijevo i koje su bili oporba Bandiću i HDZ-u, a to je SDP. Razgovarat ćemo s SDP-om oko sklapanja većine. Programi su nam dosta kompatibilni", rekao je. 

"Za dugoročne projekte ćemo tražiti širi konsenzus u Skupštini kako bi ti projekti išli dalje ako ne budemo na vlasti za četiri godine", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio se Klisoviću koji mu je dao potporu u drugom krugu. "Bez obzira na prednost, svaki glas nam je ključan 30. svibnja. Potreban nam je veliki legitmitet za promjene koje ćemo raditi nakon izbora", rekao je i pozvao sve da izađu u drugom krugu na izborima. 

Dolenec je kazala da su ostvarili sjajne rezultate izbora i za gradonačelnika i za Skupštinu, ali i za mjesnu samoupravu. "To nisu iznenađujući rezultati nego su rezultat rada protekle četiri godine i kampanje", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni omogućavaju da provedeno partnerstvo s građanima i da možemo otvoriti grad građanima", rekla je i pozvala sve da i u drugom krugu izađu na birališta. 

Korlaet je kazao da su napravili dva programa za grad, jedan je "odozgo" koji su sastavili njihovi stručnjaci, a i program "odozdo" koje su stvorile njihove kvartovske grupa, a i 10 tisuća građa u anketi im je istaklo probleme.  "Građani su prepoznali vrijednost participativnosti i mislimo to raditi i dalje, razgovarati s građanima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je najavio da će razgovarati s SDP-om oko stvaranja većine. "Čuo sam se sa Klisovićem i danas i u izbornoj noći. Razgovore ćemo početi nakon drugog kruga izbora", rekao je Tomašević. 

Mandati pročelnika i direktora javnih tvrtki

Na pitanje trebaju li pročelnici i direktori gradskih tvrtki staviti mandate na raspolaganje, rekao je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Demokratska praksa je i u državi da direktori daju mandate na raspolaganje. Naše je pravo da od pročelnika i direktora gradskih poduzeća tražiti da daju mandat na raspolaganje. Tražit ćemo njihova izvješća. Naše je pravo da imenujemo nove pročelnike, nakon raspisivanja javnog natječaja. A tako će biti i sa direktorima javnih poduzeća", rekao je Tomašević. 

Najavio je da će reorganizirati Gradsku upravu i da neće biti 27 ureda. "Nećemo dozvoliti da netko ne dolazi na posao, a da za to nema posljedica. Svi koji pošteno rade, ne moraju se bojati", kazao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki uredi imaju previše zaposlenih za poslove koji ne trebaju. Osnovat ćemo Ured za obranu gdje ćemo staviti pravnike i administrativce koji će pomagati građanima u ispunjavanju dokumentaciju za obnovu", kazao je Tomašević. Kazao je da je siguran da će se s SDP-om dogovoriti i oko predsjednika Skupštine. "Potrebna je stabilnost da provedemo promjene koje smo obećali", rekao je Tomašević.

"Prema zakonu pročelnici se biraju na javnom natječaju i toga ćemo se držati. Nema niti jedne osobe kojoj smo obećali da će biti pročelnik. Pozivam sve da se jave na te javne natječaje. To mogu biti ljudi iz Gradske uprave, ali i oni koji nisu bili u gradskoj upravi", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo demonizirati protivnike"

"Očekujem od svih kandidata koji su od centra prema lijevo da mi daju podršku u drugom krugu. Što se tiče udaraca ispod pojasa? Mi smo vodili pozitivnu kampanju i nismo se bavili drugim kandidatima. Drugi su stalno objavljivali nešto o nama. Mi ćemo se i dalje baviti programom i gradskim problemima. Mi ćemo voditi kampanju koja se temelji na nadi, a očito će moj protukandidat (Miroslav Škoro) voditi kampanju koja će se voditi na strahu", rekao je.  

Na pitanje kakav stav očekuje od Plenkovića u vezi drugog kruga, rekao je da ništa ne očekuje od HDZ-a. "Mi smo dosta žestoka oporba u Saboru i dalje ćemo to biti, s njima nećemo formirati većinu. Ali oko dugoročnih strateških projekata ćemo tražiti konsenzus. Od Vlade ćemo tražiti da surađujemo s njima kad se formira nova gradska vlast", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o Škorinoj izjavi da su "ekstremna ljevica", rekao je da misli da je to taktika koja neće proći.

"Ne mislimo se baviti demoniziranjem protivnika. Ali, što očekivati od Škore? HAKOM je utvrdio da je on unajmio agenciju koja je blatila sve ostale kandidate. Toga ne bi trebali imati mjesta u demokratskoj Hrvatskoj", kazao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prljavi trik je prekršajna prijava koja se predstavlja kao kaznena prijava 36 sati prije izbora. Tim trikovima se mi nećemo služiti. Mi ćemo pobjediti 30. svibnja i svakome ćemo moći nakon toga pogledati u oči", rekao je Tomašević. 

"Smanjit ćemo korištenje službenih automobila"

"Maksimalno ćemo skresati korištenje službenih automobila, a na posao ću dolaziti ili javnim prijevozom, ili pješice ili biciklom", rekao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagreb očekujem da ostane siguran grad. Ali je bitno da se raščiste slučajevi poput paleži automobila gospođi koja se žalila na buku Žičare", kazao je. Na pitanje o bolnici u Blatu, rekao je da će prvo vidjeti je li isplativije na toj lokaciji raditi bolnicu ili negdje drugdje u Novom Zagrebu, ali da je im je prioritet izgradnja bolnice u Novom Zagrebu u suradnji s Vladom. 

Najavio je da će Ured za obnovu pomagati građanima u ispunjavanju dokumentacije za obnovu. "U sljedećih godinu dana se moraju vidjeti dizalice po gradu i mora krenuti obnova", kazao je Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo ogromne probleme i ne sjećam da se ikada Miroslav Škoro bavio gradskim temama. Ušao je među zadnjima u utrku već kad je pokojni gradonačelnik Bandić umro", zaključio je Tomašević. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo