PRATITE NA RTL.HR / Tomašević: 'Inflacija jede proračun Grada. Vidjet ćemo što inflatorni pritisak znači za gradske ustanove'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik održao je redovnu konferenciju za medije

25.10.2022.
11:14
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je novi Centar za sistematske preglede, u sklopu Doma zdravlja Zagreb. Nakon otvaranja Centra održao je redovnu konferenciju za medije.

"Bilo je dosta velikih oscilacija s cijenama nafte tako da ne donosimo odluke na temelju tjedan dana nego ćemo pričekati da vidimo kakav će biti trend i dugoročna politika vlade. Vidjet ćemo što taj inflatorni pritisak na Grad znači za gradske ustanove i poduzeća", kazao je na pitanje o poskupljenju cijena javnog prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inflacija na neki način jede proračun Grada Zagreba. Ako računate da je proračun oko 10-11 milijardi kuna i da je inflacija od desetak posto na razini godine izgubili ste milijardu kuna usred godine. Možete misliti što znači izgubiti milijardu kuna. Samo milijardu kuna je cijela subvencija za ZET koja se plaća iz proračuna, prihodi ZET-a su nekih 300-tinjak milijuna kuna od prodaje karata, a čak milijarda se mora dodati iz proračuna. A to je najjeftiniji javni prijevoz od svih gradova u Hrvatskoj"

"Vlada je spriječila da dođe do inflatorne spirale vezano za električnu energiju. Te mjere su pomogle svim gradskim ustanovama i poduzećima širom Hrvatske da ne prebace trošak el. energije na drastično povećanje cijena koje se dogodilo. Za plin još se te mjere trebaju implementirati, a što se tiče cijena nafte tu vlada ima manje instrumenata i treba vidjeti što će to sad značiti. Jednostavno, kao i do do sada, trebamo pričekati neko vrijeme da vidimo kakav će biti trend, a onda ćemo vidjeti što to znači za gradska poduzeća"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je komentirao i gužve zbog summita:

"Takvi summiti su isključivo ingerencija MUP-a. Oni su ti koji definiraju regulaciju prometa. Budući da se radi o štićenim osobama, nekad su te informacije povjerljive. Možete zamisliti koliko je to opsežan posao za sigurnost svih sigurnosnih dužnosnika. U tom smislu MUP je taj koji obavlja sigurnosnu procjenu i radi regulaciju prometa. Nemamo tu baš puno za reći, ali nadam se da građani imaju razumijevanja za gužve koje su doista paralizirale Grad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo