'sramotna i bolna povijest' / Plenković: 'Krim je ukrajinski, Luhansk je ukrajinski i Donjeck isto. Ukrajina će biti oslobođena'

Image
Foto: Screenshot

Prije njega govorio je i ukrajinski kolega Ruslan Stefančuk

25.10.2022.
10:00
Screenshot
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković obratio se na Prvom parlamentarnom summitu Krimske platforme.

Pozdravio je sve prisutne, ali i Volodimira Zelenskog koji virtualno prati ovaj summit. Ovom prilikom pružio je podršku Ukrajini pa naveo kako mu je drago da se ovaj summit održava u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govori kako se summit održava dok u Ukrajini dronovi ubijaju civile i uništavaju infrastrukturu, ali Ukrajinci su pokazali hrabrima, pokazali su da se neće obeshrabriti kada im je narušen integritet, a iako nazivani nacistima, nastavljaju se boriti za svoju zemlju.

"Želim poslati tri poruke - prva je da je Krim ukrajinski, Luhansk i Donjeck i svi teritoriji koji su trenutno okupirani u Ukrajini su ukrajinski. Uz pomoć međunarodne zajednice, Ukrajina će biti oslobođena", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga je poruka da parlamentarci podržavaju kolege u Vrhonvoj Radi koji rade iako je njihov grad uništen. Žele pravdu i u najgorim uvjetima, dodaje

"Treća je poruka da smo se danas okupili kako bi podržali međunarodni red. Hrvatska je neprestano podržavala Ukrajinu, ugošćivanje summita pokazuje da stojimo uz Ukrajinu u ovim teškim treutcima, stojimo uz prijatelje u potrebi, moralno, pravno i ljudski. Ispravno je biti na strani Ukrajine. Ako niste, onda ste na strani onih koji žele brutalno ostvariti ciljeve agresora. To znači da ste na strani Kremlja u vrijeme ove sramotne i bolne povijesti", ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u Hrvatskoj znamo što znači biti napadnut, drago nam je da Europa nije ponovila pogreške prije 30 godina, kada Hrvatska nije bila međunarodno podržana u vrijeme rata", navodi.

"Hrvatska je 1991. bila jedna od prvih država koja je podržala ukrajinsku neovisnost, Tuđman je otišao u Kijev i Ukrajina nas je prva priznala i pomogla nam u tim trenutcima. Nepravedan je bio embargo na oružje i jasno je koliko je bitna potpora bila tada", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokracija nikada neće popustiti pod Rusijom, zaključuje.

Ruska je agresija upotrijebila scenarij iskorišten na Krimu kako bi "osvojila" druge teritorije. To nije prihvatljivo, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija danas koristi svoj položaj u ekonomiji i gospodarstvu kako bi natjerala svijet protiv Ukrajine zato je važno da se Vlade diljem svijeta održe čvrstima i pronađu način za svoj narod, govori.

"Na kraju, želim reći da su hrabri Ukrajinci moralni pobjednici za sve nas i moramo ih podržati u ovim teškim trenutcim, pozdraviti ono što su učinili proteklih mjeseci. Niste sami, uz vas smo. Slava Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo