'Situacija iznimno teška' / Predsjednik Sabora Jandroković o odluci Ustavnog suda: 'Imamo tri opcije'

Osvrnuo se i na prepucavanje predsjednika države i predsjednika Vlade

22.10.2020.
11:51
VOYO logo

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković sazvao je pressicu za medije vezanu uz odluku Ustavnog suda. 

 "Htio bi se prvenstveno osvrnuti na današnje brojke zaraženih i umrlih - te brojke pokazuju da zaista svi zajedno moramo pokazati odgovornost i solidarnost i razboritost u ponašanju jer je očito da je zaraženih sve više. Posbeno je zabrinjavajuće da je broj sve veći onih koji umiru i onih koji moraju u bolnicu. Nužno je da svatko od nas vodi računa o zajednici i da se sjetimo da postoje oni koji su teško bolesni i mogu umrijeti. Budimo odgovorni, budimo razboriti, vodimo računa jedni o drugima, vodimo računa o doktorima i sestrama koje vodi bitke - puno njih je u izolaciji i oboljelo i moramo činiti sve kako bismo spriječili velik broj zaraženih", rekao je predsjednik Sabora, pa nastavio: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tema zbog koje sam sazvao pressicu je odluka Ustavnog suda i članak 293 a kojeg je Ustavni sud ukinuo svojom odlukom; mi nemamo članak koji je regulirao postupanje i rad Sabora u uvjetima pandemije i moramo tražiti nova rješenja. Pročitao sam odluku suda i konzultirao se. Moramo poštivati odluku, čuo sam se s kolegom Bošnjakovićem". 

"Ustavni sud nam najviše zamjera to što smo izostavili ili nismo ostvarili sve tehničke mogućnosti za drugačiji rad Sabora u ovim okolnostima. Ne mogu svi zastupnici prisustvovati sjednicama i ne mogu replicirati predlagateljima -to su dvije glavne zamjerke da se poništi taj članak 293 a", rekao je Jandroković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
teška situacija /

Beroš: 'Imamo veliki broj mikrožarišta - obiteljska okupljanja, zborno pjevanje, treninzi'; Božinović zaprijetio kaznama

Image
teška situacija /

Beroš: 'Imamo veliki broj mikrožarišta - obiteljska okupljanja, zborno pjevanje, treninzi'; Božinović zaprijetio kaznama

"Imamo tri opcije"

"Mi ćemo to poštovati, imamo nekoliko opcija. Ovo smo donijeli u prošlom sazivu sabora. Opcije su sljedeće: 

Prvo mozemo održati  postojeći format i da zasutpnici sjednicu prate van prostorija sabora, a kada se dogodi rasprava, da oni koji su vani glasaju tako da nekom nadležnom jave da žele replicirati - to je po meni najmanje prihvatljiva opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga  je mogućnost da tražimo drugi prostor u kojem će moci sjediti 151 zastupnik uz određene epidemiološke mjere i to nije jednostavno - trebali bismo zauzeti neku sportsku dvoranu, ne znam ni koja je slobodna. 

Treća je opcija najrealnija, a to je da se sjednice održavaju  u maloj, velikoj  vjećnici i 3 dvorane. To će tražiti određena ulaganja, tehnička ponajprije - kamere, razglas, ekrani...Probat ćemo sve napraviti u najkraćem mogućem roku", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na gospodarstvenu krizu: "Vlada je donijela određene mjere  za gospodarstvo, izazov je velik. Ne sjećam se kada je situacija bila ovoliko teška i kompleksna kao što je sad".

'Stojim uz predsjednika Vlade'

Na prepucavanja Milanovića i Plenkovića rekao je da se više slaže s predsjednikom Vlade, i da nije u redu da netko te "ujutro vrijeđa, a kasnije zove na sok, kavu ili čaj". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je na kraju kako mu nije normalno svakodnevno komentirati izjave predsjednika Hrvatske - on uvijek ima nešto za reći. Osvrnuo se i na njegova putovanja koja nisu bila poslovna: 

"Smatram da bi bilo korisno reći tko se od nas gdje kreće, i zašto je napravio taj potez, i zašto je odabrao tu vrstu prijevoza - zašto je uopće isao na put? Bitno je da se utvrdi zašto je išao na Mljet ", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo