Sjednica Vlade /

Plenković: 'Ovo je kratkorajni šok. Moramo biti čvrsti i izdržati mjesece koji su pred nama'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Premijer je rekao da mu je žao što njihov trud prošlih godina dovela u drugačije okolnosti

7.5.2020.
11:59
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Ukupni prihodi državnog proračuna u rebalansu smanjuju se za 23,2 milijarde kuna i iznosit će 122 milijarde kuna, dok ukupni rashodi ostaju na prvotno planiranih 147,3 milijarde kuna, rekao je u svom uvodnom govoru sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je najvažnije zadržavanje razine planiranih rashoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo važnu sjednicu s brojnim odlukama bitnima za građane s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo", rekao je premijer na početku svog uvodnog govora.

Plenković je kako se nalazimo u EU tjednu, kada obilježavamo kraj Drugog svjetskog rata i Dan Europe". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najprije se osvrnuo da jučerašnji samit u Zagrebu: "Uputili smo jaku podršku zemljama u regiji. Pokazali smo da znamo artikulirati vanjskopolitičke interese. Iza nas ostaju ostvaštine, a to su deblokada odluke za otvaranje pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Imamo novu metodologiju za pregovore, a imamo i Zagrebačku deklaraciju".

Podsjetio je i na nedavno obilježavanje VR-a "Bljesak".

Povodom Dana slobode medija rekao je da su "mediji važni i da se treba boriti protiv lažnih vijesti".

Komentirao je gospodarske prognoze Europske komisije (procjena pada hrvatskog BDP-a od 9,1 posto). Proljetne ekonomske prognoze Europske komisije su za Hrvatsku optimističnije nego Vladine, a premijer je istaknuo da će to svakako reputacijski pomoći Hrvatskoj, koja će, ako je rekao, sigurno biti gledana kroz povoljniju optiku u odnosu na moguće povećanje kamatnih stopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je dobra okolnost to što je Hrvatska ušla u aktualnu krizu znatno pripremljenija nego u globalnu krizu 2008. godine.

Plenković je rekao da je Vlada prisiljena na rebalans zbog epidemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas ćemo imati cijeli paket zakona koji se odnosi na rebalans proračuna. Zahvaljujem svim resorima koji su dali svoj dobrinos, ovo je jedna neobična okolnost, okolnost koju nitko od nas nije želio, ali takve su okolnosti i moramo ići u rebalans kako bismo osigurali financiranje svih aktivnosti u predstojećem razdoblju. Odlučili smo ostati na razini planiranih rashoda od 147,3 milijardi kluna, a kada je riječ o prihodima, oni će pasti s obzirom na okolnosti i očekujemo ih na razini od 122 milijarde kuna. Naša je zadaća u ovom kontekstu da kompenziramo taj manjak. Zahvaljujem vam svima, znam da to nije bilo nimalo lako ni u političkom pogledu ni u pogledu odgovornosti koju svatko od vas ima za resor gdje ste svi željeli najviše i najbolje, ali mislim da smo svi razumjeli da je ovo jedan, po mojem dubokom uvjerenju, kratkotrajni šok, da moramo sada biti čvrsti i izdržati ovih nekoliko mjeseci koji su pred nama da bismo onda krenuli u snažan gospodarski oporavak, odnosno nastavili trendove koje smo činili proteklih godina i mjeseci. Meni je osobno jako žao jer sve ono što smo se trudili proteklih godina dovedeno u drukčiju okolnost i sliku, koju nitko od nas nije ni zamišljao da bi se mogla dogoditi", kazao je Plenković.

Uskoro više...

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo