Novosti iz metropole / Tomašević o krizi gradske vlasti: 'Što SDP uopće želi? To će oni morati reći, i gradski i nacionalni'

Image
Foto: RTL

'Iz medija doznate da je koalicijski partner raskinuo sporazum, a dva dana poslije zove vas predsjednik gradskog SDP-a da vam to kaže...'

13.9.2022.
11:09
RTL
VOYO logo

Dan nakon što je u vrijeme sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba kulminirala kriza gradske vlasti zbog novih problema u SDP-u Zagreba, a za što je gradonačelnik Zagreba rekao da neće dopustiti da ga se uvuče u SDP-ove unutarstranačke obračune, Tomislav Tomašević u obilasku je Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski u svom gradu.

Jučer je predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac dao ostavku na mjesto u Skupštini, praćen kolegama Renatom Petekom i Dinom Vasić, i u vezi predsjednika Skupštine, SDP-ovog Joška Klisovića koji jučer nije bio siguran hoće li podnijeti ostavku, i o vodstvu nacionalnog SDP-a koje, čini se, ne gleda baš milo na Gotovčeve postupke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nakon prekida s Možemo! /

Troje od petero SDP-ovaca nije došlo na sjednicu Gradske skupštine, od Klisovića neki već traže ostavku

Image
Nakon prekida s Možemo! /

Troje od petero SDP-ovaca nije došlo na sjednicu Gradske skupštine, od Klisovića neki već traže ostavku

Danas, u obnovljevnoj školi, Tomašević je prvo govorio o obnovi škole. Rekao je da se nada da će u suradnji s Vladom uspjeti makar dio uloženih sredstava u obnovu i rekonstrukciju ove škole, financirati iz fonda Nacionalnog plana oporavka.

U dijelu redovne tjedne konferencije za medije, Tomašević je odgovarao na pitanja, vidi li prostora za daljnju suradnju sa SDP-om:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče koalicije... nije jasno u ovom trenutku što SDP želi. A mi smo i do sada bili otvoreni za reviziju ugovora o suradnji."

"O svemu će se ovih dana očitovati i gradski i nacionalni SDP. Ponavljam, nije bilo moguće mijenjati predsjednika Gradske skupštine dok traje sjednica, po poslovniku. Što se tiče daljnje suradnje, otvoreni smo i dalje za suradnju", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je netočno da su koalicijski partneri iz SDP-a dobili tek osam minuta prije sjednice Skupštine podatke o kreditu za refinanciranje. Rekao je da su tjednima prije sjednice tražili od gradskog SDP-a u nekoliko navrata da rasprave točku po točku sjednice, a da su ovi to "opetovano odbijali".

"Ne znam kako netko može biti informiran ako odbija sastanak. S druge strane, kredit, ako je bio problem da ga se uvrsti po hitnom postupku u dnevni red, ako je to bio problem zbog kojega su glasali o raskidu sporazuma, to nema veze s vezom, jer upravo predsjednik gradskog SDP-a je glasao da ga se uvrsti u dnevni red po hitnom postupku. Zašto? Jer smo o tome razgovarali", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A nacionalni SDP?

"Rekao sam da smo uvijek otvoreni o suradnji i na gradskoj i na nacionalnoj razini, ali da moramo raščistiti što bi to značilo... Naravno da je neodređen odgovor s obzirom na ovo što se događalo zadnjih dana. Nije na meni da se miješam u unutarstranačke odnose drugih", odgovorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se reći da sad imaju većinu s Klisovićem i Furjanom?

Tomašević je to odbacio: "Ne može se ništa reći, jer se to mora razjasniti unutar samog SDP-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je loša komunikacija kad vam koalicijski partner ugovor o suradnji raskine jednostrano, vi to saznate iz medija, a onda vas predsjednik gradskog SDP-a dva dana kasnije da vam to kaže", objasnio je što je to "loše komuniciranje".

Za kredit je kazao da se čak 92 posto njega odnosi na refinanciranje starog duga, po povoljnijim uvjetima, još iz doba Bandića, a samo 8 posto novo zaduživanje. Rekao je da su u tom dijelu pozivali SDP Zagreba na razgovore, da je u četvrtak Odbor za financije jednoglasno potvrdio kredit u četvrtak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A predsjednica tog odbora je iz SDP-a."

Za gradski plin je rekao da je loše regulirano tržište plina u RH:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"GPZO zajedno s drugim je još u prosincu prošle godine HERA-i upozorio i rekao da će doći do toga da će privatnici kad im to odgovara, izaći vani s tržišta, ostaviti svoje korisnike plina i javnim opsrkbljivačima koji bi odjednom morali kupiti plin po šest puta većim cijenama nego što to smiju prodavati korisnicima. GPZO nije smio kupiti veće količine plina za svojih prvotnih 300.000 korisnika..."

Rekao je da bi to značilo penale za GPZO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S resornim ministrom se, rekao je, sreo: "Mislim da smo blizu rješenja. Ne možemo dozvoliti da 50.000 korisnika ostane bez plina."

Rekao je da isto tako ne mogu dozvoliti da zbog nastale situacije loše prođe ranijih 300.000 korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O refinanciranju starih dugova u Zagrebu, kazao je:

"Holding je bio u puno većem problemu nego Grad Zagreb. Ukupno zaduženje Holdinga kad smo došli na vlast bilo je oko pet milijardi kuna, a godišnji prihodi oko četiri milijarde kuna. S druge strane, zaduženje Grada bilo je, čini mi se, oko dvije milijarde kuna, a proračun u užem smislu oko 10 milijardi kuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ostavite samo na toj razini, naravno, ima i drugih pokazatelja po kojima se procjenjuje što je prezaduženost, ali samo koristeći i ove pokazatelje, već vam je jasno da je to bilo stanje koje je bilo neodrživo i zato smo i Uprava i NO i svi prionuli na refinanciranje zaduženja koje je nastalo prije nas, prije nego što smo došli na vlast", dodao je.

"Stara Uprava ZG holdinga i njen vlasnik, što je gradonačelnik i bivši član Skupštine, od 2017. do 2020. povećali su kratkoročne kredite, odnosno zaduženja Holdinga sa 170 na skoro 900 milijuna kuna. Zamislite da obećate bankama da ćete vratiti milijardu kuna u godinu dana, a imate prihode godišnje četiri milijarde kuna. To je potpuno neodgovorno ponašanje", objasnio je kako su i zašto morali refinancirati i kratkoročne i dugoročne kredite kako bi Holding "mogao disati, normalno funkcionirati i investirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da netko mora investirati u gradsku vodoopskrbnu mrežu koji su zatekli kakva već jest bila. Dalje je rekao da je Grad Zagreb u prvih osam mjeseci vratili oko 800 milijuna kuna koji su zatekli, komercijalnim bankama su vratili još 400 milijuna kuna, kao i kamate...:

"Radimo velike korake u stabilizaciji financija i u Gradu Zagrebu i u Holdingu", dodao je, napomenuvši da se sve to događa usred energetske krize, inflacije, problema s pandemijom...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo