Tko su sretni dobitnici? / Danijela Dolenec objavila koliko je u Zagrebu predano zahtjeva za upise u vrtiće za narednu godinu

Image
Foto: RTL

Ove godine je pristiglo nešto više od 800 pravovaljanih zahtjeva za vrtiće nego prošle, a upisano je nešto manje djece. Ali, upisivat će i na jesen

10.6.2022.
15:36
RTL
VOYO logo

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec govori pred novinarima u zgradi Gradske uprave o rezultate upisa u dječje vrtiće za narednu pedagošku godinu. Prošle godine u vrtiće u Zagrebu roditelji i skrbnici poslali su zahtjeve za 8700 djece, da bi u vrtiće, zbog ograničenih kapaciteta, bilo upisano 6000.

"Ukupni broj zahtjeva za upise u dječje vrtiće u gradu Zagrebu je 9567. Od toga je 7538 pravovaljanih zahtjeva za upis", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razliku je objasnila nedovoljnom dobi djece kao premalene. Kazala je da je očito podneseno nešto više od 800 pravovaljanih zahtjeva više nego prošle godine.

"U ovom trenutku je upisano 5768, to je nešto manje nego prošle godine. Prošle godine upisano je 6243", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glavni je razlog struktura zahtjeva u ovih 9567 je struktura zahtjeva. Znatno veći broj zahtjeva je za jasličkim skupinama, od jedne do tri godine, 790 zahtjeva više nego prošle godine. To ima veliki efekt zato što su jasličke skupine prema pedagoškim standardima, znatno manje od vrtićkih", objasnila je.

Upisivat će još, nije konačno

Za 1770 djece su podneseni pravovaljani zahtjevi, ali za njih nije bilo smještaja. Rekla je da se tu nalazi i 823 djece koja su već upisana u privatne u vjerske, privatne vrtiće ili imaju privatne dadilje, ali bi njihovi roditelji htjeli da budu smještena u gradskim vrtićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U narednih mjesec, mjesec i pol dana, očekujemo da se poveća broj upisane djece", kazala je dalje.

U proračunu za ovu godinu namijenili su 25 milijuna kuna kako bi interventno, izgradnjom vrtića, podigli kapacitete već ove godine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sada radi 72 ljudi više u vrtićima nego što je bilo u 2021. Taj smo broj spremni povećavati. Kako povećavamo broj upisane djece, tako moramo povećati broj zaposlenika."

Rekla je da će se time postići 15 vrtićkih skupina u Zagrebu više nego prošle godine. Sadašnja gradska administracija kapacitete namjerava povećavati i zakupom prostora. Za taj dio nije htjela navoditi brojke jer se na tome još radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako Grad Zagreb subvencionira i mjesta u privatnim i dječjim vrtićima, napravili smo anketu da vidimo kako oni planiraju povećanje kapaciteta", rekla je i to.

Primat će se djeca i tijekom jeseni

Ukupno 53 skupine više, to je značajno, zaključila je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je realno govoriti o oko 800 mjesta više."

"Do sada se nije adekvatno ulagalo u kapacitete, niti ljudske niti prostorne, ali to ćemo promijeniti. Naš cilj je univerzalna dostupnost", zaključila je iznošenje brojki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da ti povećani kapaciteti ne može jamčiti da će biti dostupni već u rujnu, ali da hoće tijekom jeseni. U tom kontekstu je govorila i o interesu za izlazak iz mjera roditelj-odgojitelj.

"Grad Zagreb je napravio dvije ključne stvari. U ovih 25 milijuna su i sredstva za zapošljavanje u vrtićima. Drugo, u svojim stipendijama eksplicitno ćemo proširiti popis deficitarnih zanimanja i na odgojitelje.... Da kažemo, ako birate to zanimanje, možete dobiti stipendiju Grada Zagreba i vrlo izvjesno zaposlenje u vrtićima. Nadam se da ćemo time najveći dio povećane potražnje i ostvariti", kazala je i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da je u žalbenom roku prošle godine upisano preko 800 djece u vrtiće. Ona stoga očekuje da će se tako riješiti i dio od ovih 1700 djece koja su ostala bez mjesta; dio njih u listopadu, dio u studenom, prosincu...

Odgovorila je i na pitanje o nepoštivanju pedagoških standarda:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cilj je potpuno poštivanje standarda broja djece'

"Poštivanje i nepoštivanje državnog pedagoškog standarda bila je višegodišnja praksa prošle uprave. Ako se sjećate, prošle godine u ovo vrijeme su po prvi put neki vrtići prijavljeni, prošli su inspekciju i kažnjavanji su zbog nepoštivanja standarda. Naša je pozicija... da Grad Zagreb mora doći do potpunog poštivanja DPS-a. Ali, budimo realni, to nije moguće u jednoj godini. Moramo međutim pokazati da se svake godine sve više približavamo tom standardu."

Tamo gdje se radi o prelasku, kazala je, radi se o jednom ili dva djeteta preko standarda, dok je za prošle administracije bila riječ o 20 posto više djece od standarda. Ova vlast u Zagrebu, zaključila je, želi doći do nula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo