UŽIVO, VLADA ODBILA PLAN RESTRUKTURIRANJA ULJANIKA: / 'To bi bilo veliko opterećenje za porezne obveznike'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSEL

Trgovački sud u Rijeci odgodio je odluku o otvaranju stečaja u "3. maju" za 17.

28.3.2019.
9:15
Patrik Macek/PIXSEL
VOYO logo

Na Trgovačkom sudu u Rijeci po četvrti je put odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju. Sutkinja Liljana Ugrin ročište je odgodila uz suglasnost predstavnika radnika i Nadzornog odbora 3. maja, Uljanika te privremenog stečajnog upravitelja za 3. maj te sljedeće ročište zakazala za 17. travnja.

Na Županijskom sudu u Rijeci sudac istrage odredio je istražni zatvor za devetoricu od 12 uhićenih u "akciji Uljanik", a na sjednici Vlade, premijer Plenković rekao je da Vlada ne podržava predloženo restrukturiranje Uljanika jer bi 10 milijardi kuna za restrukturiranje tog brodogradilišta bilo preveliko opterećenje za državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVLJENA IMENA UHIĆENIH ŠEFOVA ULJANIKA I TREĆEG MAJA: /

Jedan od njih u MUP stigao sa smiješkom; Nobilo: 'Ovo je naložila Vlada'

Image
OBJAVLJENA IMENA UHIĆENIH ŠEFOVA ULJANIKA I TREĆEG MAJA: /

Jedan od njih u MUP stigao sa smiješkom; Nobilo: 'Ovo je naložila Vlada'

TIJEK DOGAĐAJA

NOVO 12:55 Sudac istrage u slučaju Uljanik, Duško Tišma, nakon što je saslušao uhićene, odlučio je da se bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić te bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković mogu braniti sa slobode, javlja Novi list. To znači da je jednomjesečni istražni zatvor određen bivšem predsjedniku Uprave Uljanik grupe Gianniju Rossandi te bivšim članovima Uprave Marinku Brgiću i Veljku Grbcu, predsjedniku Uprave 3. maja Maksimilijanu Percanu, direktoru Uljanik plovidbe Dragutinu Pavletiću, direktoru Uljanik Shipmanagmenta Darku Šorcu, bivšem direktoru Uljanik Brodogradilišta Silvanu Kranjcu, direktoru Uljanik Pomorstva za usluge Elvisu Pahljini i bivšem direktoru Uljanik Brodogradilišta Eduardu Milovanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


12:00 Nakon što su tužitelj i obrana iznijeli svoje argumente, sudac istrage na Županijskom sudu u Rijeci Duško Tišma je, nakon tri sata saslušanja, izvijestio da će odluku o istražnom zatvoru objaviti oko 13 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:45 Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci, poručio je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade. Plenković je podsjetio da su prošli tjedna javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a u minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtjevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:40 Na Trgovačkom sudu u Rijeci po četvrti je put odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju. Sutkinja Liljana Ugrin ročište je odgodila uz suglasnost predstavnika radnika i Nadzornog odbora 3. maja, Uljanika te privremenog stečajnog upravitelja za 3. maj te sljedeće ročište zakazala za 17. travnja. Prijedlog za otvaranje stečaja koji je dio Uljanik grupe potkraj prošle godine podnijela je Fina, zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana. Tada je bila riječ o iznosu malo većem od 72 milijuna kuna. U međuvremenu iznos blokade je rastao pa su podaci od 12. ožujka govorili o dugu od 91 milijuna kuna, od kojih se 18,7 milijuna kuna odnosi na plaće radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ročište za Uljanik brodogradilište zakazano je za sutra na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


11:04 Ne dopuste li uljanikovci nastavak rada na polarnom kruzeru, slijede kaznene prijave i protiv Štrajkaškog odbora i protiv Uprave Uljanika - stoji to u pismu odvjetnika Scenic grupe iz Australije, vlasnika polarnoga kruzera koji se gradi u pulskom škveru, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10:55 Iz Uljanik plovidbe izvijestili su da je direktor tvrtke Dragutin Pavletić jučer podnio ostavku te da je Nadzorni odbor za novog direktora na mandat od pet godina imenovan Igor Budisavljević, javlja N1. Pavletić je u utorak priveden u sklopu "akcije Uljanik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


10:45 Objavljen je dnevni red današnje sjednice Vlade koja treba početi u 11 sati, ali na njemu nema niti jedne točke koaj bi se odnosila na brodogradilišta. Doduše, uz dnevni red stoji napomena da postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:26 Početak sjednice Vlade, na kojoj bi se trebalo odlučiti što će biti s Uljanik grupom i hoće li država dati još novca za spas brodogradnje, pomaknut je s 10 na 11 sati, javlja Dnevnik.hr.

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je, uoči početka zatvorenog dijela sjednice Vlade, kako očekuje da će odluka biti najbolja za hrvatski proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam sklon da se zaštiti proračun. Imamo slučajeva dobrih stečajeva“, rekao je Kuščević davši naslutiti da bi rješenje za Uljanik ipak mogao biti stečaj s preustrojem.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

10:20 Gostujući u HRT-ovom Studiju 4, stečajni upravitelj Darko Šket rekao je da u velikom broju slučajeva stečaj znači nastavak agonije tvrtke u nedogled, ali da ima i slučajeva u kojima stečaj znači novi početak.

"Ako se pokrene navrijeme, ako postoji neka jezgra zdravog poslovanja stečaj može biti prekid agonije i početak novog ciklusa", kazao je Šket o Uljaniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


9:30 U velikoj raspravnoj dvorani Županijskog suda u Rijeci počelo je saslušanje devet od ukupno 12 uhićenih u akciji Uljanik. Sudac istrage Duško Tišma odlučit će o prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva da im se odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Riječ je o bivšem predsjedniku Uprave Gianniju Rossandi, bivšem predsjedniku Uprave Uljanik grupe Antonu Brajkoviću, bivšim članovima Uprave Marinku Brgiću i Veljku Grbcu, predsjedniku Uprave 3. maja Maksimilijanu Percanu, direktoru Uljanik plovidbe Dragutinu Pavletiću, bivšem direktoru Uljanik Brodogradilišta Silvanu Kranjcu te bivšim direktorima 3. maja Zdravku Plišku i Domagoju Klariću. Na jučerašnjem ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu odlučeno je da se preostala trojica uhićenih mogu braniti sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:28 Bivši ministar gospodarstva i saborski zatsupnik Mosta Tomislav Panenićkazao je za N1 kako je očito da se trenutno vodi obračun između HDZ-a i IDS-a o tome tko je odgovoran za stanje u Uljaniku, a dodao je da je ključnu ulogu u restrukturiranju pulskog brodogradilišta imala vlada Zorana Milanovića.

"Nemojmo zaboraviti da je ključnu ulogu u restrukturiranju imala vlada Zorana Milanovića. Svaka vlada koja je bila u nečemu je sudjelovala i istražnim povjerenstvom treba utvrditi tko je pridonio da dođe do ovakvog kraha sustava Uljanika", rekao je Panenić.


9:25 Stigne li danas do 11 sati i najmanji signal iz Vlade i Ministarstva gospodarstva da su za "3. maj" na tragu rješenja mimo stečaja, Trgovački sud u Rijeci vjerojatno će dati još jedan time-out riječkom brodogradilištu, piše Novi list. Razlog je jednostavan – jednom kad se otvori stečaj nad "3. majem" povratka više nema, ni za tamošnje navoze niti za osamstotinjak preostalih radnika.


9:10 Tijekom prijepodneva na Županijskom sudu u Rijeci bit će ispitano devet od 12 uhićenih u "akciji Uljanik" koje je policija uhitila te ih sumnjiči za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta Uljanik u Puli i 3. maj u Rijeci te državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje se na više od 1,2 milijarde kuna. Prema kaznenoj prijavi policije njih 12 se osnovano sumnjiči da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva - zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 246. (stavka 1. i 2.) Kaznenog zakona te jednog kaznenog djela subvencijske prijevare. Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna, navelo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Sudac istrage kazao je ranije da će se na današnjem ročištu na Županijskom sudu u Rijeci odlučivati samo o osnovanosti istražnog zatvora koje je predložilo Državno odvjetništvo.


Na jučerašnjem ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu većina njih branila se šutnjom, a za devetoricu je predložen istražni zatvor dok će se ostala trojica braniti sa slobode. Riječ je, kako javlja N1, o direktoru Uljanik Pomorstva za usluge Elvisu Pahljini, bivšem direktoru Uljanik Brodogradilišta Eduardu Milovanu i direktoru Uljanik Shipmanagmenta Darku Šorcu.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo