Trg žrtava fašizma / Plenković o neglasanju pomoći Ukrajini: 'Misle da je RH nesvrstana kao SFRJ ili neutralna'

Image
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

97 zastupnika je bilo za vojnu obuku Ukrajinaca, a 54 protiv: 'Tih 54 je onemogućilo Hrvatsku u tom vidu pomoći, simboličnom. Nanijeli su RH veliku štetu'

19.12.2022.
18:20
Tomislav Miletić/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izašao je pred novinare nakon sjednice šireg predsjedništva svoje stranke. Na početku se i on osvrnuo na Svjetskom nogometno prvenstvo u Katru. A onda je prešao na ostalo...

Razmatrali smo današnje aktivnosti, sjednicu Vlade gdje smo donijeli maloprodajne cijene naftnih derivata, kazao je i nabrojao da je benzin sada jeftiniji za oko jedne kune, da je ispod 10 kuna po litri (9,63), da je dizel na 10,84...:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove cijene koje su na snazi od sutra su sve za oko dvije cijene jeftinije zbog odluka koje smo ranije donijeli, ograničili marže, naknade, trošarine."

Za glasanje u Saboru u petak, kazao je da su izglasana dva zakona iz zdravstva, da je donesen zakon o trgovini, zatim zakon o dodatnom porezu na dobit...:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od prvo siječnja idemo s besplatnim obrokom za sve osnovnoškolce... njih oko 310.000, ne želimo da nijedno dijete bude gladno u školama."

Kazao je da će to godišnje stajati 544 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i to da su danas na predsjedništvu čestitali novoizabranom predsjedniku gradske organizacije HDZ-a u Splitu Tomislavu Šuti: "On je na moj poziv danas bio na sastanku."

Zatim je u vezi Europskog vijeća, odnosno tri točke - Schengen, status za BiH kandidata za EU, uvrštavanje SBK ART-a u 9. krug sankcija Rusiji (u kontekstu Fortenove). Naime, Fortenova grupa d.d. nalazi se 42,51% u vlasništvu SBK ART LLC (čiji je krajnji većinski vlasnik Sberbank of Russia).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je žao da nije bilo dovoljno političke odgovornosti kod 54 zastupnika u Saboru koji su ili eksplicitno glasali protov, što je gotovo nestvarno, ili se nisu uključivali. Ta stigma nedavanja potpore žrtvi ruske agresije će ih pratiti dugo", kazao je o glasanju o vojnoj pomoći Ukrajini, "To je njihov poraz."

"Mi ćemo Ukrajinu kao Vlada nastaviti podržavati Ukrajinu politički, diplomatski, ekonomski, financijski, tehnički humanitarno i vojno, kao što smo činili do sada. Ovo participiranje u obuci ukrajinskih vojnika, bilo u Njemačkoj ili u Poljskoj ili dolazak u Hrvatsku, bilo bi simbolično", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina tih stranaka ili pojedinaca koji su ili glasali protiv ili se nisu pojavili, ima jedan zajednički nazivnik, zajedničku crtu. Prvo, to su ljudi koji su potpuno neidentificirani da su nešto pridonijeli u procesu učlanjiva ja Hrvatske u NATO, u EU, u eurozonu, u Schengenski prostor. Onaj tko ne participira u tim strateškim projektima hrvatske države, može se lakonski praviti da je Hrvatska neutralna i nesvrstana", rekao je dalje, spominjući nesvrstanost Jugoslavije i neutralnost Austrije:

"Dalje, poveznica svih tih stranaka koje su glasale protiv nije da su u drugi plan stavile žrtvu Ukrajinaca, ne da su u prvi plan stavili de facto podršku Putinovom režimu i Rusiji... nego su pokazali da im je drugi zajednički nazivnik nevjerojatna doslovno mržnja protiv HDZ-a i svega što HDZ i parlamentarna većina predlaže."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je 97 zastupnika bilo za vojnu obuku Ukrajinaca, a 54 protiv: "Oni su odlučili ili ne glasati ili su bili protiv, time su onemogućili Hrvatskoj potporu Ukrajini na ovaj način."

Rekao je da je tih 54 zastupnika "Hrvatskoj nanijelo nemjerljivu štetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jedne novinarke, rekao je da predsjedniku Zoranu Milanoviću nije imalo smisla "još jednom kucati na vrata", kad je iz svega jasno da on već 10 mjeseci ne dijeli stav Vlade o potpunoj osudi ruske agresije na Ukrajinu. Rekao je i to da je "međunarodnim partnerima RH jasno tko je u Hrvatskoj tko". Za hrvatske građane koji su bili protiv vojne obuke Ukrajinaca, rekao je da smatra da su bili neinformirani.

"Oni su ti (opozicija koja je glasala protiv) koji se moraju pitati kako to da je Hrvatska, članica EU-a i NATO-a, žrtva velikosrpske agresije i Miloševićevog režima, baš ta koja neće participirati u vojnoj obuci ukrajinskih vojnika", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prognozu HNB-a od 1,4 posto rasta BDP-a za Hrvatsku u 2023. rekao je Plenković da su održali niz sastanaka zadnjih dana u vezi "ove godine isporuke" (Pelješki most, dogovor sa sindikatima, eurozonu, Schengen, koridor 5C itd, 26 milijardi eura iz EU-a): "Hrvatska će naredne godine biti članica EU-a s jednim od najviših rasta, on će biti procjenjujemo, oko šest posto."

Na pitanje o negativnom izvještaju Državne revizije za DP, Plenković se pohvalio da HDZ, otkako ga on vodi, nema niti najmanjih zamjerki nadležnih revizora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izgradnju stadiona u Hrvatskoj, rekao je da treba izgraditi novi stadion u Maksimiru, obnoviti Poljud, graditi druge stadione po zemlji: tu trebaju participirati gradovi u kojima se nalaze, klubovi koji ih koriste, UEFA, postoji mogućnost da tu participira i FIFA, kazao je zato što je Hrvatska ove godine 3. u svijetu na SP-u, prije četiri godine 2...

Za zemljište u Maksimiru u Zagrebu rekao je: "Zemljište pripada Crkvi..." Za stadion u Kranjčevićevoj rekao je da postoje planovi da mu se kapacitet podigne na 12.000...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo