Uz pomoć poštara ne preuzimaju sudske pozive

Izbjegavanje preuzimanja preporučenih pošiljki je velik problem koji sucima otežava rad. Nekim je osobama, naime, gotovo nemoguće uručiti omotnicu, sudski nalog ili poziv na sud.

13.3.2012.
9:12
VOYO logo

Želeći izbjeći plaćanje kazni, mnogi ne preuzimaju preporučene pošiljke ili se čak nagode s poštarima da ih "ne pronađu". U tom prednjače nesavjesni vozači, koji uživaju u stiskanju papučice gasa.

U nekoliko navrata poštar je dolazio i odlazio neobavljena posla. Kaznu nikada nisam platio, i sve je sigurno otišlo u zastaru."Još prije nekoliko godina policija me dva puta uhvatila u težem prekršaju i 'odrezala' mi kazne veće od tisuću i pol kuna. Ukućanima sam strogo zabranio da od poštara preuzimaju bilo kakvu pošiljku i potpisuju bilo što u moje ime, u čemu su me maksimalno podržali. U nekoliko navrata poštar je dolazio i odlazio neobavljena posla. Kaznu nikada nisam platio i sve je otišlo u zastaru", ispričao je Novom listuM.K. iz Županje, koji tvrdi da je na isti način riješio još nekoliko slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A recept skrivanja od poštara i danas pokušava primijeniti sve veći broj građana, no može li se tako doista izigrati zakon i izbjeći plaćanje kazni i drugih obveza?

Predsjednik Prekršajnog suda u Županji Dražen Goda priznao je da je izbjegavanje preuzimanja preporučenih pošiljki doista velik problem, koji sucima već godinama otežava rad. Nekim je osobama, naime, gotovo nemoguće uručiti omotnicu, sudski nalog ili poziv na sud, što je sucima neshvatljivo jer riječ je o ljudima koji normalno žive na prijavljenim adresama i koje se redovito viđa u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštari se 'kupe' za jedno pivo

"Problem je posebno izražen u selima, gdje svatko svakog poznaje, zna se kamo tko izlazi, kakve su čije navike. I kada treba pojedincima uručiti neki nalog za isplatu novca ili obavijest o dobitku na igrama na sreću, poštar će ga pronaći i u mišjoj rupi ako treba. No, kad je u pitanju omotnica s Prekršajnog suda, onda se do stranke mjesecima ne može doći. Žalosno je što se s nekim poštarima, a čuli smo i za takve slučajeve, sve dogovori za jedno pivo", prokomentirao je jedan sudac.

Goda je intervenirao čak i kod upravitelja Pošte, kojega je izvijestio o nekim apsurdnim situacijama u postupanju ljudi na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, izbjegavanje dostavljača i preuzimanje pošiljki samo je kratkotrajni oblik odgađanja obveze od koje se ne može pobjeći. Jer nakon što je poštar, odnosno dostavljač, dva puta ne uspije uručiti, unatoč ostavljenoj pisanoj obavijesti na kućnoj adresi, šalje se nalog prema policijskoj postaji koja pronalazi dotičnu osobu i uručuje joj pošiljku. Ako je adresa nepoznata, raspisuje se potraga, pa se i prilikom prelaska graničnog prijelaza mnogi "upecaju". Zahvaljujući određenim instrumentima, pojašnjava Goda, na kraj se stane i najupornijim "skrivačima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo