Treći val /

Uvodi li Rijeka najrestriktivnije mjere u Hrvatskoj? Situacija u KBC-u je kritična, očekuje se val teških pacijenata i otvaraju se novi COVID odjeli

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Broj pacijenata koji su hospitalizirani u KBC-u Rijeka zbog bolesti uzorkovane koronavirusom jučer je porastao na 139 bolesnika, a dan ranije je iznosio 124.

2.4.2021.
10:38
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Broj pacijenata koji su hospitalizirani u KBC-u Rijeka zbog bolesti uzorkovane koronavirusom jučer je porastao na 139 bolesnika, a dan ranije je iznosio 124.

Broj pacijenata kojima je potrebno intenzivno liječenje značajno raste kad se tome pribroji još 15 zaraženih pacijenata koji zahtijevaju invazivnu ventilaciju, kao i još osmero pacijenata koji više nisu COVID-pozitivni, ali i dalje trebaju potporu u disanju kao post-COVID bolesnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast broja oboljelih koji se liječe u riječkoj bolnici očekuje se i u idućim danima, a visoke brojke novih slučajeva, kao što je to bilo u srijedu, tijekom sedam do deset dana reflektirat će se i na bolničke kapacitete riječkog KBC-a, piše Novi List

"Kliničke slike su jednako teške kao što su bile u prošlom, jesenskom valu epidemije, no razlika je u tome što se ovaj put na respiratoru liječe mlađi pacijenti. Njih oko 40 posto mlađe je od 55 godina, a neki su i puno mlađi. Ukratko, kliničke slike koje smo ove jeseni susretali kod 80-godišnjaka, sada vidimo kod 50-godišnjaka, a razlika je u tome što je kod mlađih ljudi koji se liječe na respiratoru stopa preživljavanja veća", rekao je predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje prof. dr. Alen Protić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nove 'preporuke' /

Stručnjaci smatraju kako antigenski testovi nisu uvijek pouzdani, evo i zašto

Image
Nove 'preporuke' /

Stručnjaci smatraju kako antigenski testovi nisu uvijek pouzdani, evo i zašto

Odgađanje pregleda 

Kaže kako se radi o radno aktivnom stanovništvu, a zbog rasta broja pacijenata na intenzivnom liječenju i činjenice da se sve veći dio anesteziološkog kadra preusmjerava na skrb o COVID-bolesnicima, KBC Rijeka morat će smanjiti svoj redovni program, pa će većina pacijenata kod kojih čekanje neće utjecati na zdravstveno stanje, biti odgođena.

"Redovni program u kojem sudjelujemo svest će se na oko 60 posto kapaciteta i nadam se da ćemo na toj razini uspjeti održati cijeli ovaj treći val pandemije. U ovih 60 posto kapaciteta u prvom redu ulaze sve hitnoće i neodgodivi zahvati, kao i maligne bolesti. S obzirom na ovotjedne rekordne brojke novih slučajeva u PGŽ-u, između 7. i 10. travnja očekujemo pojačan priljev bolesnika. Mobilizirali smo dodatne kapacitete i pokušavamo biti korak ispred tog naleta", kaže Protić.

Kapaciteti covid odjela se pune nenormalnom brzinom pa se zbog tog u riječkoj bolnici dodatno šire kapacitete respiratornog centra 1, pa će tako u centru koji je smješten na Klinici za neurologiju, osim prizemlja, uskoro biti otvoren i prvi kat s još devet dodatnih intenzivnih kreveta.

"U našem respiratornom centru 2 na Klinici za ginekologiju trenutno je smješteno 15 bolesnika kojima je potrebna invazivna ventilacija", istaknuo je Protić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi se nadaju da neće biti varaždinskog scenarija 

"Nismo još Varaždin i nadam se da to nećemo ni biti jer mi smo ipak jedna veća ustanova koja još uvijek može pratiti ovu složenu situaciju", rekao je Protić i dodao kako nakon proljetnog i jesenskog vala medicinski timovi imaju iskustva, a dobra strana je i da su sada gotovo svi cijepljeni.

Makse na otvorenom 

Od danas su u PGŽ-u na snazi mjere kojima se dodatno ograničava radno vrijeme terasa ugostiteljskih objekata koje će se zatvarati u 19 sati, a broj osoba na javnim okupljanjima smanjen je na deset osoba, izuzev vjerskih događanja gdje će se primjenjivati odluka Nacionalnog stožera koja dozvoljava okupljanje 25 osoba. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše osam osoba iz dva različita kućanstva. Novom odlukom koja bi trebala biti na snazi do 17. travnja, obustavljaju se profesionalne umjetničke izvedbe i programi, kinoprojekcije i izložbe u muzejskim i galerijskim prostorima. Radi se o mjeri koju je županijski Stožer predložio još prošlog petka, ali je Nacionalni stožer tada nije prihvatio, što je obrazloženo programima Rijeka EPK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od sutra je obavezno i nošenje maski na otvorenom prostoru gdje nije moguće održati udaljenost na dva metra. Ograničenja bi trebala imati i trgovine u kojima će smjeti boraviti do deset osoba na 100 četvornih metara, dok se fakultetima u sastavu riječkog sveučilišta preporučuje prelazak na online nastavu, izuzev Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo