USTAVNI STRUČNJAK O ZAHTJEVU PROTIVNIKA ISTANBULSKE: / 'Referendum pada, a evo i zašto'

Image
Foto: PIXSELL

Ustavni stručnjak Mato Palić smatra da bi referendumsko pitanje o izlasku iz Istanbulske konvencije palo na Ustavnom sudu jer se na referendumu ne može odlučivati o ljudskim i političkim pravima,

11.4.2018.
7:56
PIXSELL
VOYO logo

Građanska inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' najavila je da će od 13. do 27. travnja prikupljati potpise za izlazak iz Istanbulske konvencije. Sama Istanbulska konvencija omogućuje članicama Vijeća Europe da, kako stoji u članku 80. tog dokumenta, svaka stranka može u svako doba otkazati ovu Konvenciju putem obavijesti upućene glavnom tajniku Vijeća Europe.

Upitno je, međutim, može li se o Istanbulskoj konvenciji provesti referendum uz referendumsko pitanje koje bi glasilo: "Jeste li za to da RH otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji?, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROTIVNICI ISTANBULSKE IZ SPLITA PORUČUJU: /

'Prođe li Konvencija nećemo imati izbora - pokrenut ćemo referendum!'

Image
PROTIVNICI ISTANBULSKE IZ SPLITA PORUČUJU: /

'Prođe li Konvencija nećemo imati izbora - pokrenut ćemo referendum!'

"Cilj je prikupiti potpise i poslati političku poruku"

Ako spomenuta građanska inicijativa uspije prikupiti potreban broj potpisa (između 300.000 i 400.000) tada referendum raspisuje Sabor, s tim da prethodno može zatražiti mišljenje Ustavnog suda kako bi se utvrdilo može li se o predloženom pitanju odlučivati na referendumu.

Ustavni stručnjak iz Osijeka Mato Palić uvjeren je da bi referendumsko pitanje o izlasku iz Istanbulske palo na Ustavnom sudu jer se na referendumu ne može odlučivati o ljudskim i političkim pravima, koja uređuje i ova konvencija, pa bi referendum značio zadiranje u ustavnopravni poredak. On također kaže da se na referendumu ne može odlučivati ni o međunarodnim ugovorima, koji su iznad hrvatskih zakona, a Istanbulska konvencija je jedan takav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvo referendumsko pitanje, po mom mišljenju, nema šanse. Cilj je zapravo prikupiti potpise i brojem potpisa poslati političku poruku", kazao je Palić za Večernji list.

Referendumska inicijativa za primjer nudi Brexit

U građanskoj inicijativi 'Istina o Istanbulskoj' smatraju, pak, da se o izlasku iz međunarodnih ugovora može provesti referendum. Kao argument navode Brexit koji je, kažu, pokazao da se međunarodni ugovor može otkazati temeljem volje naroda izražene na referendumu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, članovi inicijative pritom su, piše Večernji list, pomiješali ustavne institute jer je u slučaju Brexita bila riječ o referendumu o razdruživanju, a kada je riječ o udruživanju ili izlasku države iz međunarodnih asocijacija Ustav propisuje da se referendum ne samo može nego i mora provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo