SHOW U SABORU / Usred saborske rasprave oporbenjaci ustali i stali za govornicu: 'Suprotstavimo se samovolji HDZ-a'

Image
Foto: Screenshot

Zastupnici su se pobunili jer HDZ za šefa HRT-a želi progurati, kako tvrde, osobu koja je u višestrukom sukobu interesa

14.10.2021.
20:45
Screenshot
VOYO logo

U Hrvatskom saboru traje burna rasprava o prijedlogu imenovanja Roberta Šveba za glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, a oporbeni zastupnici u jednom su trenutku ustali iz saborskih kluba, došli do mjesta gdje sjedi predsjedavajući i zauzeli pozicije.

"Ovaj proces je protuzakonit, protuposlovnički od samog početka. Vrlo vjerojatno će na Upravni sud ići pritužbe za sam tekst natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Sam natječaj je prouzakonit. Kandidat Šveb je predao nevaljanu dokumentaciju. Nadzorni odbor ga nije trebao ni prepustiti na saborski Odbor”, kazao je Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolege Radin i Pupovac, mi kao dio manjine pozivamo vas da nam se pridružite da se zajednički suprotstavimo samovolji HDZ-a koja je makla s dnevnog reda strategiju suzbijanja i borbe protiv korupcije, stavila na silu ovu točku čime želi progurati čovjeka koji je u očitom sukobu interesa. Pozivam i vas i ostale zastupnike da stanemo zajedno i izdržimo, morat će odustati od ove točke", kazao je Mostov Nikola Grmoja.

"Još snažnija cenzura koja prijeti HRT-u nama se događa sada. Sjednica nije prekinuta ali je prekinut prenos sjednice. To je nedopustivo. Kolege ako u vama ima imalo ostataka demokratske volje morate se oduprijeti ovoj medijskoj cenzuri", kazala je Marija Selak Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je u maniri Orbana, Vučića i ostalih uzora na koje se kolege iz HDZ-a pozivaju. Dan nakon što ste proglašeni koruptivnom organizacijom, kad vam je potvrđena presuda, cenzurirate demokraciju i manipulirate procesima", kazao je SDP-ov Domagoj Hajduković.

Kazao je i da je osoba koju se bira za ravnatelja HRT-a u višestrukom sukobu interesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja se zahvalio kolegama iz oporbe koji su prihvatili njegovu inicijativu.

"O njoj sam jučer razmišljao i sjetio se da bi ovo mogao biti dobar način kako opstruirati vladajuće. Ovo nam je uspjelo jednom u prošlom sazivu, tada su sudjelovali kolege iz sDP-a, HSS-a, ne znam tko je sve bio. Nakon današnje ove cjelodnevne rasprave treba imati volje ovdje i dalje biti. Molim vas da ne odlazite kućama. Prekinuli su sjednicu dok se ne steknu uvjeti. Ako netko mora nešto izaći obaviti, neka ide po jedan iz Kluba. Ovdje uvijek mora biti najmanje desetak zastupnika. Budimo koordionirani, ako budemo takvi pobjedit ćemo, a oni neće uspjeti jer su u natječaju za imenovanje ravnatelja HRT-a stavili rok od 90 dana. Sutra neće moći izglasati suspektnog ravnatelja i morat će odgoditi glasovanje o ovoj točki", kazao je Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anka Mrak Taritaš kazala je kako su oporbenjaci zauzeli govornicu jer štite demokraciju.

"U medijima se piše da oporbe nema. Oporba je danas tu da zaštiti demokraciju u Hrvata, da zaštiti ovaj sabor od predsjednika i dva vladajuća potpredsjednika. Oni su spremni nastaviti ovu sjednicu sukladno svojim razmišljanjima. Zadatak oporbe je da kažemo da smo mi tu", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako treba, tu ćemo biti do sutra. Za nas se uvjeti za raspravu nisu stekli", kazala je je Mrak Taritaš.

Selak Raspudić kazala je da je ovo važna prilika da javnost vidi da oporba postoji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenković govori da je NBA za sve. Ne treba ljudima govoriti tko je NBA, ljudi će to sami shvatiti. On tako samo pokazuje svoju nervozu. Ima stranaka kojima korupcija nije tkivo. Drugačiji svijet postoji, čeka da mu se pridruži ostatak Hrvatske. Ovaj narativ da ne postoji oporba i da je Plenković najsposobniji je onaj narativ koji je odbio 60 posto građana od politike. Ne, Plenković nije najsposobniji političar. U normalnoj državi on to ne bi bio, a kamoli oni koji su danas uz njega, a jučer su bili uz Sanadera", kazala je Selak Raspudić.

"Netko treba i razmišljati. Bez bloka za Hrvatsku, Hrvatska nije dovoljno čvrsta", kazao je Grmoja kroz smijeh zadirkivajući Zlatka Hasanbegovića te je potom pozvao ljude da sjednu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se straža vrati, možemo se opet ovdje okupiti", kazao je.

Govori oporbenih zastupnika nastavili su se iz nakon što je većina zastupnika sjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sabornicu se vratio predsjedavajući Ante Sanader te kazao da će nastaviti s raspravom sutra. Unatoč tome, zastupnici su i dalje ostali stajati za govornicom.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo