Usred borbe s talibanima pokvario se oklopnjak HV-a

21.5.2010.
10:55
VOYO logo

Nedavno vozač nije mogao pokrenuti vozilo u trenutku kada su talibani kod jednog sela na području Mazar-e Šarifa napali grupu pripadnika afganistanske vojske koju su obučavali hrvatski vojnici, piše Jutarnji list.

Nakon što su uzvratili na napad, Hrvati su uspjeli spasiti vozilo, popraviti ga i izvući na sigurno. Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić potvrdio je probleme s vozilima, ali demantira informaciju da je LMV zakazao usred bitke s talibanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je, prema njegovim riječima, u preslabom alternatoru na vozilu koji ne može strujom opskrbljivati sve uređaje koji su instalirani na vozilo. Riječ je o radiostanicama, klima-uređaju i sustavima veza.

Osim hrvatskoj, ovaj se problem događa i drugim vojskama koje koriste ovo vozilo. Problem se pojavio u nekoliko navrata, te je ministar obrane Branko Vukelić naredio hitno rješavanje problema, najvjerojatnije ugradnjom jačeg alternatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogradnja će obuhvatiti svih devet LMV-a koje HV trenutno ima u Afganistanu, i to na trošak MORH-a. Naime, za ovu vrstu kvara ne može se prozvati proizvođača jer su u vozilo naknadno ugrađivani dodatni uređaji koji troše snagu veću od limita za koji proizvođač garantira.

Ovi događaji nameću i pitanje odgovornosti osoba unutar vojne strukture koje su dopustile da se u LMV ugrade dodatni uređaji, iako se unaprijed znalo da prema specifikacijama vozilo to ne može podnijeti. Takvom odlukom u izravnu opasnost su doveli vojnike na afganistanskom terenu, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003250086006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo