diskriminacija ili slučajnost? /

Usprkos silnom doprinosu gradu kroz povijest, Srbi potpuno ignorirani u turističkoj brošuri Knina

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ni jedan fotografski zapis u okviru turističke promocije ne podsjeća na ono što su Kninu doprinijeli Srbi, a odgovorni tvrde da se radi o slučajnom previdu

21.11.2017.
20:48
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U posljednjih nekoliko godina grad Knin pridružio se vodećim lokacijama u Hrvatskoj po pitanju turizma. 'Kraljevski grad' ima itekakav turistički potencijal, iako se na prvu možda ne čini tako, piše Slobodna Dalmacija. 

Zato je portal HUKNET, na preporuku Turističke zajednice Grada Kina, odlučio objaviti brošuru u kojoj će se putnike namjernike obavijestiti o kninskim znamenitostima. I tu je, barem tako tvrdi ugledni profesor u mirovini Dragoljub Čupković, došlo do problema. Ne bi, kaže, htio vjerovati da se namjerno zaobišlo srpsku zajednicu i njezin doprinos u povijesti Knina, ali tako je ispalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Autor teksta je Ivica Šimić, a dizajn i grafičku pripremu potpisuje Paško Ivanović. Brošura će se štampati u dvije tisuće primjeraka. Pažljivo sam je pregledao i na inzistiranje mnogih građana Knina odlučio upoznati naručioca brošure, političke strukture i javna sredstva informiranja s nekim njezinim nedostacima.  Napravljene su kardinalne greške i to ne prvi put, jer sam osobno prije nekoliko godina skrenuo pažnju odgovornim osobama iz TZ-a Knina na nedopustive "previde". I to prvenstveno direktorici Matei Lozančić", priča Čupković.

U brošuri TZ-a Knina piše: "Tokom stoljeća su ga zauzimali: Ugari, Turci, Mlečani, Francuzi, Austrijanci, Talijani i Nijemci". Da, to znači da su ga i Srbi gradili i branili sa svojim sugrađanima Hrvatima i drugima, no kada se uroni u spornu brošuru, ispada da nisu ostavili nikakvog traga i da tu nikada nisu ni postojali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ni jedan fotografski zapis ne podsjeća na ono što su Kninu doprinijeli Srbi. Doduše, u tekstualnom dijelu brošure se šturo, pa moglo bi se reći i stidljivo spominju tek neki sakralni objekti, a u isto vrijeme izričito se određuje o crkvi sv. Spasa (kula) u Cetini, bez obzira na to što tu ni struka nije rekla zadnju riječ.

Direktorica Turističke zajednice Knina Matea Lozančić apsolutno odbacuje mogućnost da su neki sakralni objekti vezani uz srpsku zajednicu u Kninu namjerno izostavljeni. 

"Pazite, brošura je sada objavljena u online verziji i kao takva dana na uvid javnost i poslana u tisak. Naravno da se neće stati na tih dvije tisuće primjeraka i da se u sljedećim izdanjima sve to da korigirati ili nadopuniti. I naravno da smo spremni čuti sve što struka i javnost kažu pa napraviti potrebne izmjene i dopune", rekla je Lozančić, a s njom se slaže i gradonačelnik Knina Marko Jelić. 

"Riječ je sigurno o previdu i mi ćemo to svakako ispraviti", ustvrdio je on, piše Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo