USKORO VELIKO POPUŠTANJE, A KADA ĆEMO SKINUTI MASKE? Epidemiolog Kolarić: / 'Postoji računica'

Image
Foto: Screenshot: RTL

Dosad je dvjema dozama cijepljeno nešto više od deset posto Hrvata

24.5.2021.
19:58
Screenshot: RTL
VOYO logo

Brojke nam padaju već tjednima, a danas smo imali najmanje novozaraženih u posljednja tri tjedna. Tijekom ovog tjedna stiže i nova velika pošiljka cjepiva - novih 200 tisuća doza. Stožer je zato najavio popuštanje mjera, pa bi tako najkasnije 1. lipnja mogli na vjenčanja i veća kulturna okupljanja, u zatvorene dijelove restorana i vjerska okupljanja.

A dokada će nam maske biti glavni modni dodatak? Stožer još ne daje konkretan odgovor. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo navode kako razgovaraju o skidanju maski, no datum još nemaju. Vjerojatno je da ćemo maske skidati postupno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji neka računica

"Definitivno će preporuka za nošenje maski i u visokim cijepnim obuhvatima ići u nekim okruženjima, kao što su bolnička okruženja, kao što su ljudi koji imaju imuno kompromitirana stanja", rekla je epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić za HZJZ.

Branko Kolarić kaže kako ipak postoji neka računica. "Kad se cijepimo u dovoljnom broju. Ja se nadam ovo ljeto. 55% jednom dozom i bar 30% drugom dozom", rekao je član Znanstvenog savjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je dvjema dozama cijepljeno nešto više od deset posto Hrvata.

"Vani se infekcija putem aerosola praktički ne širi. Širi se kapljičnim putem. To je logika one odredbe tamo gdje se ne može održavati distanca, još uvijek postoji ta odredba nošenja maski", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljenje je jedno od uvjeta

"Imamo uvijek onih koji se ne žele cijepiti. Ja sam nažalost danas bio na sprovodu svom velikom i dragom prijatelju koji se nije želio cijepiti i završio je na Mirogoju. Zaista, mene uhvati tuga kad znamo da smo to mogli spriječiti", rekao je Šostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo