'DOSTA JE STOŽEROKRACIJE' / Most: 'Uspjeli smo! Obje referendumske inicijative imaju dovoljno potpisa'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Referendumsko je pitanje izazvalo dosta prašine, a Most je čitavo vrijeme tajanstveno skrivao informaciju imaju li dovoljno prikupljenih potpisa

23.12.2021.
10:51
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Most je organizirao konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio o netom završenom prikupljanju potpisa referendumskih inicijativa "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije". 

Božo Petrov govori kako im je drago reći da smo uspjeli. "Obje refererendumske inicijative stekle su dovoljno potpisa i više nego je potrebno", tvrdi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će pravovaljane potpise donijeti 24.siječnja u Sabor. 

Marin Miletić govori kako imaju 400 tisuća potpisa. "Tresem se d radosti, od uzbuđenja. Da smo  u prosincu, u zimskim mjesecima skupili 400 tisuća potpisa", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio se građanima, ali i predsjedniku RH govoreći kako je prepoznao stati na branik građanskih prava. Zahvalu je poslao i Suverenistima, DP-u i drugima.

Image
Foto: RTL.hr

(Izvor: RTL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Selak Raspudić tvrdi kako su zadovoljni što je inicijativa polučila konkretan uspjeh. "Kada vidimo što sada najavljuje ministar Beroš vidimo da su sve bile političke odluke. Očekujemo konkretne posljedice ove referndumske inicijative. Od predsjednika Vlade i Sabora očekujemo raspisivanje referenduma da građani pokažu mišljenje o upravljanju ovom pandemijom", kaže. 

Nino Raspudić kako je danas dan kada se raduju, a navodi kako je inicijativa bila munjevota reakcija nakon uvođenja COVID potvrda. "Dovest će do dubinskih promjena", uvjeren je. "Stvorila se jedna nova mreža ljudi, ljudi koji nisu bili u politici, ali im je kap prelila času. To je jedan zalog za budućnost, na političkoj i civilnoj sceni", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Grmoja pak tvrdi kako je riječ o tijesnoj brojci tvrdeći kako je zadnji put 40 tisuća potpisa ukradeno. "Ovaj put to neće biti tako i mi smo puno pripremljeniji jer znamo na što su spremni. Mi ćemo predati pravovaljane potpise", zaključuje pa komentira izjave premijer Plenkovića gdje kaže da se očito pogubio pa "zaziva da se ti potpisi kamionom istresaju".

Image
POTPISI ZA REFERENDUM PROTIV POTVRDA /

Raspudić i Habijan oštri u RTL-u Danas: 'Vi parazitirate i politički želite profitirati na ugrozi života i zdravlja ljudi'

Image
POTPISI ZA REFERENDUM PROTIV POTVRDA /

Raspudić i Habijan oštri u RTL-u Danas: 'Vi parazitirate i politički želite profitirati na ugrozi života i zdravlja ljudi'

Kada očekuje da bi mogao biti referendum kaže da bi mogao biti već u veljači. Stvar je u tome, pojašnjava, da će dati vlasti isto vremena koliko je trebalo njima da prebroje glasove. "Ova i dosadašnje vlasti imaju ogroman strah od referenduma. Mi smo danas sretni i radosni, neki će možda imati i nemiran Božić, ali sami su za to kriv", rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako će za svaki potpis za kojeg kažu da je nevažeći, morat će dokazati zašto je nevažeći. 

Što se tiče izjave premijera da iako bi referendum hipotetski prošao, da se ništa ne bi promijenilo. Grmoja govori da je to izjava čovjeka na rubu očaja, a ubacuje se Selak Raspudić. "To je poruka čovjeka koji je javno priznao da ne poštuje demokraciju RH. On je time javno rekao da ga ne zanimaju rezultati referenduma i glas građana i da će on nastaviti raditi po svome. Jesmo li mi u demokraciji ili svjedočimo diktaturi Andreja Plenkovića?", pita se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se da smo se svi doveli u nezavidnu situaciju gdje imamo jasnu poruku građana da žele ih se pita o upavljanju pandemijom. Ono što građani možda ne znaju je da postoji mogućnost za premijer raspiše savjetodavni referendum i vidi što građani misle o ovim pitanjima kada ih je toliki broj potpisao naš rederendum. I umjesto da se fokusiramo na tu poruku, da u ovom nemogućem roku i nemogućoj količini potpisa mi se sada moramo opravdavati zašto nemamo pola milijuna potpisa. Poruka građana je nedvosmislena. Želimo da nas se pita. Jedini koji je gluh na tu poruku je premijer koji sve više poprima, razgolićuje svoje diktatorske osobine", rekla je.

Referendumsko je to pitanje koje je izazvalo dosta prašine, a Most je čitavo vrijeme tajanstveno skrivao informaciju imaju li dovoljno prikupljenih potpisa. Za to vrijeme pak Ustavni je sud odlučio kako je uvođenje COVID potvrda u određene sfere društva bilo sukladno Ustavu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shodno tome, postalo je jasno kakvo bi moglo biti stajalište suda i po pitanju navedenog referenduma. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo