'TIJEKOM VIKENDA KONZULTACIJE O MJERAMA': / Plenković: 'S obzirom na opaki karakter ovog virusa moramo biti vrlo oprezni'

Image
21.1.2021.
11:43
VOYO logo

Sjednica Vlade održat će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 12 sati. Na dnevnom redu je uobičajena informacija o aktualnom stanju vezanom za potres i informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus. Novih 776 osoba zaraženih koronavirusom i 27 umrlih zabilježeno je u Hrvatskoj u zadnja 24 sata, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. Među zaraženima njih je 1562 na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 136 pacijenata.

Premijer Andrej Plenković se na početku zahvalio svima na aktivnom sudjelovanju prije dva dana. "Nadam se da ćemo do izglasavanja Zakona o obnovi postići ključni konsenzus, koji se prvenstveno tiče financiranja same obnove”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je govorio o situaciji s epidemijom koronavirusa rekavši da je situacija zadovoljavajuća. "Što se tiče ostalih tema, možemo konstatirati da je situacija oko epidemije i dalje ohrabrujuća, nastavlja se silazni trend. Hrvatska je zadnjih tjedan dana ispod tisuću slučajeva. To je razina koju smo imali sredinom listopada. 14-dnevna incidencija je 258. U ovom trenutku 5. smo u EU po tjednom prosjeku slučajeva na milijun stanovnika. No s obzirom na opaki karakter ovog virusa, različite zemlje u različitim trenucima su na različitim mjestima, moramo biti oprezni. Želimo da mjerama, koje su takve da nisu kompletno zatvaranje, nisu policijski sat, držimo praktički sve otvorene trgovine... Tijekom vikenda ćemo imati konzultacije ako se ovakav trend nastavi da vidimo što možemo učiniti od 1. veljače", rekao je Plenković. Čestitao je još jednom novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

Image
TLO NE MIRUJE: /

'Osjetili su se kao eksplozije'; Novi problemi: 'Pojedini statičari vidljivo oštećenim objektima stavljaju zelene naljepnice'

Image
TLO NE MIRUJE: /

'Osjetili su se kao eksplozije'; Novi problemi: 'Pojedini statičari vidljivo oštećenim objektima stavljaju zelene naljepnice'

Zabrinutost zbog novog soja

Ministar zdravstva Vili Beroš prije sjednice Vlade rekao je da je u srijedu na Znanstvenom vijeću Europske komisije bilo razgovora o novom soju virusa. “Europa je zabrinuta zbog pojave novih varijanti virusa i ono što je preporučeno je veći broj sekvenciranja genoma. To je ono što planira i Hrvatska, dakle planiramo veći broj sekvenciranja genoma i to poglavito u dvije situacije: u situaciji kada se negdje pojavi veći broj novozaraženih, kao što znate da smo imali žarišta u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji kada je iznenadno porastao broj novozaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvim situacijama je preporučeno sekvencirati veći broj bolesnika za što će Hrvatska biti spremna. I još je jedna situacija, a to je ukoliko netko dolazi iz zemalja koje su procijenjene kao veći rizik, u ovom trentuku Južnoafrička Republika i Velika Britanija (Ujedinjeno Kraljevstvo), ako netko ima simtpome apsolutno je potrebno testirati ga”, objasnio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da u Hrvatskoj zasad nije zabilježeno postojanje novog soja te je rekao da detaljnije sekvenciranje genoma ovisi o tehničkim mogućnostima, pojašnjava ministar. “Radi se i to, planiramo veći broj sekvenciranja. To se ne može svugdje. Samo u onim ustanovama koje imaju uređaje za takve genske analize. Zasad je to u Hrvatskoj Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.”

Ponovio je da je broj novozaraženih samo jedan element te da se trebaju gledati i drugi elementi. "Još uvijek se nalazimo u zimskim mjesecima, epidemiološka situacija u regiji. Sve su to elementi koje iz dana u dan procjenjujemo da bi mjere mogli pojačavati i relaksirati. Veći dio Europe ide ka zaoštravanju mjera i daljnoj redukciji”, kazao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje ugostiteljskih objekata

Nacionalna udruga ugostitelja u srijedu je objavila kako bi se restorani i kafići mogli otvoriti 1. ožujka, s time da bi se na početku moglo samo na terase kafića. “Postoje brojni planovi, ali o tome govoriti sada je prerano. Mi gledamo što ćemo napraviti do kraja prvog mjeseca. Ne bih mogao potvrditi redoslijed otvaranja. Upravo sa sastanka jučer, Europa je iznimno zabrinuta zbog postojanja novih varijanti virusa. Stvarno moramo sagledavati sve ono što je relevantno za donošenje odluka o popuštanju i otvaranju. Moram ponoviti da će to ovisiti o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku”, zaključio je Beroš.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo