U HRVATSKOJ 2958 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO 57 LJUDI: / Božinović objavio nove strože mjere i otkrio što je jedino jamstvo uspjeha

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2958 novih slučajeva zaraze virusom SARS-Co2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 18193

20.11.2020.
7:10
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo
  • Danas je u Hrvatskoj preminulo 57 osoba
  • 1992 pacijenta je na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 217
  • Pripremaju se nove epidemiološke mjere
  • U svijetu je potvrđeno 56.583.049 zaraženih
  • Oporavilo se 39.370.986, a umrlo 1.355.147

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Viktorija danas prijavila nula novozaraženih

23:52 - Australska država Viktorija zabilježila je još jedan dan bez novih slučajeva koronavirusa i smrtnih slučajeva. Sada je u državi samo jedan aktivan slučaj. Slučaj koji se pregledavao u petak utvrđen je negativnim nakon daljnjeg testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U SAD-u predan prvi zahtjev za odobrenje cjepiva za covid-19

23:09 - Samo 10 mjeseci od sekvenciranja novog koronavirusa američka farmaceutska tvrtka Pfizer i njezin njemački partner BioNTech zatražili su u petak od američke Agencije za lijekove (FDA) da odobri njihovo cjepivo za bolest covid-19 i tako postali prvi proizvođači u Sjedinjenim Državama i u Europi koji su to učinili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjev se očekivao već nekoliko dana, nakon objavljivanja rezultata kliničkog ispitivanja koje se od srpnja provodilo na 44.000 dragovoljaca u više zemalja, po kojima je cjepivo djelotvorno 95 posto u preveniranju covida-19 i nema težih popratnih pojava.

Pfizer je potvrdio za AFP da je u petak službeno predao zahtjev FDA-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Turskoj najveći broj umrlih od koronavirusa u jednom danu

22:40 - Turska je u petak objavila da je u protekla 24 sata imala 141 smrtni slučaj povezan s koronavirusom, što je najveći broj dosad, uoči stupanja na snagu restrikcija kojima se treba zaustaviti širenje epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovih novih žrtava o kojima je izvijestilo ministarstvo zdravstva, broj umrlih zbog pandemije popeo se u Turskoj na 12.084, a više od 435.000 slučajeva je službeno dijagnosticirano. Prethodni crni rekord zabilježen 19. travnja bio je 127 umrlih. Najnoviji podatci su objavljeni nedugo prije nego u petak navečer na snagu stupi niz mjera kojima se želi zaustaviti širenje epidemije.

Tako će restorani i barovi moći isključivo prodavati hranu za van a Turci neće moći izlaziti vikendom od 20.00 do 10.00 sati. Usto, trgovački centri, velike trgovine i frizeri moraju prestati s radom u 20.00 sati počevši od petka, a kina će biti zatvorena do kraja godine. Nastava će se organizirati na daljinu do kraja prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljujući u utorak te restrikcije, predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio da će vlada, nastavi li se epidemija pogoršavati, morati "razmisliti o još strožim mjerama". Liječničke udruge tvrde da je stvaran broj zaraženih i umrlih u Turskoj mnogo veći od onoga koji je objavilo ministarstvo zdravstva.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarska bi mogla uvesti do milijun doza kineskog cjepiva za covid-19

22:15 - Mađarska bi idućih mjeseci mogla dobiti do milijun doza kineskog cjepiva za covid-19, objavio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon razgovora s kineskim kolegom. Mađarska je ranije objavila da planira uvesti i rusko cjepivo Sputnik V.

Europska komisija je u četvrtak ocijenila da je to brine, otvarajući novi front u ionako napetim odnosima s Budimpeštom. Mađarska je u kontaktu sa sve tri kineske tvrtke koje rade na cjepivu i one će uskoro poslati dokumente u Mađarsku na temelju kojih će lokalne vlasti odlučiti hoće li ih odobriti, rekao je Szijjarto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procedura uvoza je već u tijeku. Ako se laboratorijski testovi u Mađarskoj pokažu pozitivnima, 500.000 do milijun doza moglo bi stići u idućih nekoliko mjeseci", rekao je ministar mađarskoj agenciji MTI. Vlada premijera Viktora Orbana najavila je da će ovaj tjedan početi uvoziti manje količine ruskog cjepiva Sputnjik V., što bi moglo dovesti do uvoza većih količina i masovne proizvodnje u Mađarskoj.

Prema pravilima EU-a, sva cjepiva mora odobriti Europska agencija za lijekove EMA prije nego što se puste na tržište bilo koje od 27 članica Unije. Na pitanje o Orbanovom planu uvoza cjepiva Sputnjik V glasnogovornik Europske komisije rekao je da se "postavlja pitanje o cijepljenju u državi članici cjepivom koje nije provjerila EMA".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Krizni stožer predložio vladi Srbije strože mjere, odluka u subotu

21:50 - Član Kriznog stožera srbijanske vlade Predrag Kon izjavio je u petak da je medicinski dio stožera napisao prijedlog novih strožih epidemioloških mjera i dostavio ga predsjednici Vlade Ani Brnabić, a očekuje da će ih ona priopćiti u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kon je večeras za Radio-televiziju Srbije (RTS) istaknuo kako je sjednici Kriznog stožera bila takva situacija da je medicinski dio insistirao na tome da se ne može izaći sa sastanka bez rigoroznijih mjera. Zato smo nastavili sa radom i napisali prijedlog koji je dostavljen predsjednici Vlade, rekao je Kon za RTS, ne navopdeći o kakvim se mjerama radi osim da su "rigoroznije" od postojećih.

Na pitanje šta će se dogoditi ako Vlada ne prihvati prijedlog, Kon je odgovorio kako je "teško moguće" da će se to dogoditi. Tiskovna konferencija Kriznog stožera, najavljena dana za 15 sati, odložena je bez obrazloženja, uz najavu da će mjere biti objavljene u subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beograd je u petak s 2208 pozitivnih na koronavirus ponovno bio prvi na popisu gradova s najviše zaraženih, u danu kad je Srbija zabilježila novi uzastopni rekord po broju umrlih i novoinficiranih i prijavila 30 smrtnih slučajeva i 6254 pozitivnih. Kon je za RTS upozorio i da će ispraćaj patrijarha srpskog Irineja, koji je jutros umro u 91. godini od posljedica zaraze koronavirusom, biti rizičan.

"Veliki je rizik ispraćaj i pokop partijarha Irineja. Moja je dužnost da to kažem - takav skup nije epidemiološki prihvatljiv, ali ga nitko ne može zabraniti", rekao je Kon i uputio apel svima koji će, unatoč upozorenjima, nazočiti sprovod poglavara SPC-a da koriste masku, vode računa o distanci i pokušaju izbjeći svaku mogućnost zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poglavar SPC-a bit će pokopan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu u nedjelju, a sveta liturgija počet će u devet sati. Dan ranije, u subotu, kovčeg će biti izložen na odru u katedralnoj beogradskoj crkvi Svetog arhangela Mihalila. Patrijarh Irinej predvodio je 1. studenog u Podgorici liturgiju mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohoju, koji je koncem listopada preminuo od posljedica infekcije covidom-19.

Četiri dana kasnije, 4. studenog, patrijarh Irinej primljen je na covid odjel Vojno-medicinskog centra "Karaburma" u Beogradu nakon što je pozitivno testiran na korona virus, a nakon što mu se stanje u četvrtak pogoršalo, preminuo je u petak ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Oštrije mjere u Iranu

21:30 - Iran će od subote uvesti stroža ograničenja u cijeloj zemlji jer je ova država Bliskog Istoka najteže pogođena koronavirusom i bori se protiv trećeg vala. Najoštrije mjere, prema kojima se moraju zatvoriti nebitne tvrtke i usluge, bit će izrečene u glavnom gradu Teheranu i oko 160 drugih crvenih gradova i mjesta s visokim rizikom, rekli su državni mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automobili neće smjeti napustiti niti ući u "crvene" gradove, a uvest će se i druga ograničenja vožnje u nastojanju da potaknu ljude da ostanu kod kuće. Lakša ograničenja primijenit će se na područja s nižim rizikom "narančaste" i "žute". Mjere trebaju trajati najmanje dva tjedna, rekli su državni mediji.

Iran je izvijestio o gotovo rekordnih 479 smrtnih slučajeva od Covid-19 u protekla 24 sata, što je ukupno iznosilo 43.896, rekla je glasnogovornica ministarstva zdravstva u petak za državnu televiziju, dok su ukupni slučajevi porasli za 13.260 na 828.377.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pfizer se nada da nakon SAD-a, njihovo cjepivo stiže u Južnu Ameriku

21:00 - Proizvođač lijekova Pfizer Inc nada se brzom uvođenju eksperimentalnog cjepiva Covid-19 u Latinsku Ameriku ubrzo nakon što dobije hitno odobrenje u SAD-u, rekao je viši izvršni direktor, što bi moglo biti već sljedeći mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alejandro Cané, šef znanstvenih i medicinskih poslova Sjeverne Amerike za Pfizerov odjel za cjepiva, rekao je Reutersu da bi Latinska Amerika i drugdje u svijetu trebali imati "sličan vremenski okvir" kao SAD. "Na početku je ideja imati odobrenje za cjepivo u Sjedinjenim Državama", rekao je Cané. "Uvjereni smo da ćemo sljedećih tjedana ili mjeseca imati cjepivo u upotrebi ne samo u SAD-u i Europi, već i u zemljama Latinske Amerike."

Pfizer se u petak prijavljuje američkim zdravstvenim regulatorima za odobrenje za hitnu uporabu (EUA) svog cjepiva COVID-19, što je prva takva aplikacija, koja označava glavni korak u pružanju zaštite od smrtonosnog virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Velikoj Britaniji regulatori procjenjuju njegovo cjepivo i ako bi bilo odobreno, moglo bi se uvesti od sljedećeg mjeseca, rekla je vlada.


Markotić: 'Ako nove mjere ne smanje brojke oboljelih i umrlih, razmatraju se sve opcije'

20:44 -Danas je Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio novi paket mjera, međutim, postavlja se pitanje hoće li to biti dovoljno za stabilizaciju epidemiološke slike i brojki koje posljednjih dana divljaju. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić, za Dnevnik Nove TV otkrila je kada bi se mogli vidjeti prvi rezultati mjera te što nas idućih dana očekuje.

Image
Foto: screenshot Nova TV

"Prvi rezultati se očekuju nakon dva do tri tjedna. Ako ne budu brojevi padali, sve se opcije razmatraju. Za uvedene mjere očekujemo, ako to sve zajedno uspijemo odraditi, vjerujemo da ćemo vidjeti pozitivne pomake. Mjere ne mogu ništa učiniti ako ih se ljudi ne budu pridržavali.

Brine nas porast broja oboljelih i umrlih. Pogotovo što je proljeće daleko. Zimsko je razdoblje gdje očekujemo da se sljedećih dva do tri mjeseca moramo boriti s ovim virusom. Sve se pokušava činiti i s različitim mjerama i s razmjenom znanja o tome kako najbolje liječiti i zbrinjavati bolesnike. Radi se o kontinuiranom procesu. Trudimo se učiniti sve što je u moći svih nas da se trendovi smanje", rekla je Markotić za Dnevnik Nove TV.

Više pročitajte na poveznici.

Image
MARKOTIĆ OTKRILA DA RAZMIŠLJAJU O DODATNOM SKRAĆIVANJU SAMOIZOLACIJE: /

Objavila je još jednu dobru vijest; 'Svi su oni zaštićeni'

Image
MARKOTIĆ OTKRILA DA RAZMIŠLJAJU O DODATNOM SKRAĆIVANJU SAMOIZOLACIJE: /

Objavila je još jednu dobru vijest; 'Svi su oni zaštićeni'


Nemilosrdni drugi val korone u Brazilu, bilježi 6 milijuna zaraženih

20:15 - Očekuje se da će Brazil u petak bilježiti 6 milijuna potvrđenih slučajeva Covid-19. Naime, broj zaraženih ponovno počinje rasti u ovoj državi koja je bila treća po redu po broju zaraženih. Nastupio je drugi val pandemije.

Nakon tri mjeseca pada broja od vrhunca krajem srpnja, infekcije se ponovno povećavaju, pokazuju vladini podaci. Mnoga su mjesta u lockdownu nakon što se virus prvi put pojavio u Brazilu u veljači, no život se u najvećim gradovima posljednjih tjedana uvelike vratio blizu pretpandemijske normalnosti, a barovi, restorani i trgovine puni su ljudi, često bez maski.

U posljednjih nekoliko dana, Sao Paulo i Rio de Janeiro registrirali su porast broja bolničkih prijema pacijenata s COVID-19. U Riju je ovog tjedna bilo zauzeto 90 posto jedinica intenzivne njege u javnim bolnicama.


U Portugalu produženo izvanredno stanje

19:43 - Portugalski parlament odobrio je 15-dnevno produženje izvanrednog stanja od sljedećeg tjedna kako bi se omogućio nastavak mjera protiv koronavirusa dok vlada razmatra nove korake.

"Ovo odobrenje dobro odražava kolektivnu predanost borbi protiv Covid-19", rekao je premijer Antonio Costa na Twitteru. "Mobilizacijom svih moći ćemo prevladati virus", tvitao je. Izvanredno stanje u cijeloj zemlji, koje je na snagu stupilo na 15 dana 9. studenoga, a uključivalo je noćni policijski sat i poludnevno zatvaranje vikendom u 191 od 308 općina u zemlji, sada će se produžiti najmanje do 8. prosinca.

Portugal je s oko 10 milijuna ljudi zabilježio gotovo 250 000 zaraza koronavirusom i 3 762 smrtnih slučajeva, što je relativno niska brojka u usporedbi s nekim europskim zemljama. Ali slučajevi rastu i vrše pritisak na zdravstveni sustav.


Španjolci razgrabili listiće za lutriju s brojevima koronakrize

19:30 - Koronavirus ne utječe samo na fizičke odnose među ljudima u Španjolskoj nego sve više i na njihovo ponašanje prilikom kupnje, pokazuju kupljeni listići za tradicionalnu Božićnu lutriju.

Stanovnici, naime, pri kupnji listića masovno odabiru brojeve vezane uz pandemiju pa je tako među prvima rasprodan broj 14.320. On simbolizira datum 14. ožujka 2020., dan kada je u Španjolskoj prvi put proglašeno izvanredno stanje zbog koronavirusa.

"Taj broj je potpuno rasprodan", kaže Bosco Castillejo, prodavač na najpoznatijem prodajnom mjestu "Doña Manolita". Pred tim malim objektom u srcu Madrida već tjednima čekaju u redu deseci ljudi, no od kada su u srpnju stavljeni brojevi u optjecaj "datum izvanrednog stanja" je iščeznuo. "Ljudi su nas masovno zvali i pitali za 14.320. U početku nismo shvaćali zašto inzistiraju baš na tom broju sve dok nismo upitali jednog klijenta. On nam je objasnio što znači taj broj", objašnjava Castillejo.

Već u prvom tjednu srpnja bio je to najtraženiji broj.


Francuska se priprema za ponovno otvaranje trgovina prije Božića

19:00 - Francuska se priprema za ponovno otvaranje trgovina za ključnu božićnu sezonu kupovine, ohrabrena novim podacima koji sugeriraju da je zemlja prošla najgore od svog drugog vala zaraze koronavirusom.

Zahvaljujući policijskom satu i lockdownu, potvrđeno je da su nove infekcije prošlog tjedna pale za 40 posto, broj prijema u bolnicu za 13 posto, a broj novih pacijenata na intenzivnoj njezi manji je za devet posto, izvijestila je nacionalna zdravstvena agencija Sante Publique France.

Podaci su pružili svježe argumente vlasnicima trgovina koji lobiraju da bi im se omogućilo da se otvore već sljedeći tjedan, dok je vlada pokušavala postići aranžmane za kupovinu oko Crnog petka koji bi maloprodaju učinili kompatibilnom s važećim zdravstvenim protokolima.

Ažuriranje o otvaranju trgovina očekuje se u utorak, kada predsjednik Emmanuel Macron ide na televiziju kako bi obavijestio zemlju o mjerama protiv koronavirusa, rekao je njegov ured.


Uvode se strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

18:40 - Nove i puno oštrije mjere te preporuke uvode se za područje Osječko-baranjske županije jer je epidemiološka situacija pogoršana. Kako navodi HRT, mjere koje se odnose na tu slavonsku županiju su sljedeće:

  • U mjesnim domovima nema okupljanja, kulturne priredbe sa samo 50 ljudi, na misama i ostalim prostorima svakom treba osigurati minimalno 4 m², srednje škole prelaze na online nastavu,
  • Prema preporuci, na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama može prisustvovati najviše 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a s obzirom na veličinu prostora – za svaki prisutnu osobu mora biti osigurano najmanje četiri četvorna metra neto površine, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a,
  • Jedinice lokalne samouprave Osječko-baranjske županije trebaju obustaviti iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svom vlasništvu za sve vrste okupljanja
  • Srednjoškolci prelaze na online nastavu.


Zatvara se sportski centar u Varaždinu koji se protivio Stožeru

18:26 - Svoja vrata zatvara TTS Sport Centar Varaždin koji je nedavno postao poznat u široj javnosti zbog prkošenju odlukama lokalnog Stožera. U svojoj najavi zatvaranja rekli su da će 17 radnika dobiti otkaz. Više o tome napisali su na Facebooku


Njemački liječnik injekcijom ubio dva teško bolesna Covid pacijenta?

18:10 - Njemačka policija priopćila je da je otvorila istragu protiv liječnika u zapadnom gradu Essenu zbog ubojstva dva teško bolesna pacijenta s koronavirusom smrtonosnom injekcijom, objavile su vlasti. Liječnik (44), koji je od veljače radio u Sveučilišnoj bolnici u Essenu, sumnjiči se da je ubio dvojicu muškaraca, u dobi od 47 i 50 godina, koji su bili na intenzivnoj njezi s vrlo teškim slučajevima bolesti, priopćila je policija u Essenu.

Rekli su da je muškarac, koji je uhićen u srijedu, priznao jedno od ubojstava, rekavši da je želio poštedjeti pacijenta i njegovu rodbinu daljnjih patnji. Dnevnik Bild objavio je da je liječnik obavijestio obitelji pacijenata prije nego što ih je ubio smrtonosnom injekcijom.

Bolesni pacijenti mogu zatražiti pomoć u okončanju svog života u Njemačkoj na temelju sudske presude donesene prošle godine, ali nije bilo jasno je li se to dogodilo u slučaju liječnika. Svi oblici potpomognute smrti posebno su osjetljivi u Njemačkoj zbog nasljeđa Holokausta, kada je nacistički režim ubio šest milijuna Židova i na više njih izveo nehumane eksperimente. Bolnica u Essenu priopćila je da je liječnik suspendiran te da pomaže policiji u njihovim upitima.

Zapadna industrijska regija, čiji je Essen dio, doživljava jedan od najtežih napada pandemije u Njemačkoj, s 166 dijagnosticiranih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom proteklog tjedna, daleko iznad vladinog cilja od 50.


Covid-moratoriji i državna jamstva za 871 milijardu eura kredita u EU

18:03 - Mjere državne potpore kompanijama i građanima u koronakrizi obuhvatile su u Europskoj uniji kredite ukupne vrijednosti 871 milijardu eura, a najviše su ih koristila mala poduzeća, objavila je u petak Europska agencija za banke (EBA).


Nakon sastanka Znanstvenog savjeta Plenković i Capak govorili o cijepljenju

17:55 - Znanstveni savjet Vlade danas je održao sastanak u Banskim dvorima na temu situacije s koronavirusom u državi te poduzimanju novih mjera. Nove mjere stupaju na snagu u nedjelju, a one ograničavaju okupljanja i rad ugostiteljskih objekata.

U Varaždinskoj županiji uvode se nove mjere te stupaju na snagu danas, dok će od 1. prosinca javni i državni službenici raditi od kuće. Trenutno se odvija konferencija za medije premijera Andreja Plenkovića.

Plenković je rekao da su tri važne stvari u borbi protiv pandemije, kako u Hrvatskoj, tako i na svjetskoj razini, a to su: zdravlje građana, sprječavanje većih ekonomskih posljedica i održivost sustava.

Što su još u vezi cijepljenja rekli Plenković i Capak pročitajte ovdje.


Bogate države ne žele se odreći intelektualnog vlasništva nad lijekovima za Covid

16:55 - Bogate države ponovile su svoje protivljenje prijedlogu da se odreknu pravila o intelektualnom vlasništvu za lijekove Covid-19, izjavila su tri trgovinska izvora, unatoč pritisku da se izuzme poboljšanje pristupa drogama za siromašnije zemlje.

Pristalice odricanja kažu da postojeća pravila o intelektualnom vlasništvu (IP) stvaraju prepreke pristupu pristupačnim lijekovima i cjepivima i žele da se ublaže ograničenja, kao što su bila tijekom epidemije AIDS-a.

Ali protivljenje Europske unije, Sjedinjenih Država i nekih drugih bogatih država na sastanku u petak, znači da će prijedlog koji treba krenuti pred Generalno vijeće Svjetske trgovinske organizacije (WTO) sljedeći mjesec vjerojatno propasti.


Masovno testiranje u Južnom Tirolu

16:34 - Talijanska regija Južni Tirol na samom sjeveru zemlje na granici s Austrijom počela je u petak kampanju masovnog testiranja na koronavirus koja će trajati do nedjelje, a cilj je testirati 70 posto populacije na dobrovoljnoj bazi.

Po vlastima te uglavnom germanofone pokrajine, koju Talijani nazivaju Alto-Adige, stopa zaraze koronavirusom dosegnula je takve proporcije da je ključno testirati 350.000 ljudi kako bi se izolirali nositelji zaraze. U petak je testirano oko 24.000 ljudi, od kojih se 596 pokazalo pozitivnima.

Južni Tirol trenutno se smatra crvenom zonom, odnosno zonom visokog rizika. Kampanja testiranja provodi se uoči ponovnog otvaranja vrtića i osnovnih škola što je predviđeno u utorak.


U prvoj polovici 2021. cijepit će se znatan dio Španjolaca

16:25 - Znatan dio španjolskog stanovništva cijepit će se protiv Covid-19 u prvoj polovici 2021. godine, najavio je premijer zemlje. Pedro Sanchez također naglašava stalno usporavajući tempo zaraze nakon ograničenja nametnutih posljednjih tjedana.

Vlada je sljedeće godine izdvojila više od milijardu eura za cjepiva protiv koronavirusa i stvorila odbor koji će utvrditi tko je prvi. Sanchez je rekao da će vlada predstaviti plan cijepljenja u utorak, bez razrade.

Obećavajući podaci iz faze III ispitivanja potencijalnih cjepiva koje su izveli Pfizer i BioNTech, Moderna i drugi nedavno su pojačali nadu da će cjepiva protiv pandemijske bolesti uskoro biti spremna za upotrebu.

Dužnosnici su rekli da se Španjolska nadala da će dobiti prvih 20 milijuna doza cjepiva od Pfizera početkom 2021. Također postoji plan za kupnju 31,6 milijuna doza cjepiva koje razvija britanska AstraZeneca između prosinca i lipnja, ako bude spremno.

Prema ministru zdravstva Salvadoru Illi, cijepljenje bi bilo besplatno.


U Srbiji 30 žrtava korone, opet više od 6.000 novozaražanih

16:00 Beograd je u petak s 2.208 pozitivnih na koronavirus prvi na popisu gradova s najviše zaraženih, u danu kad je Srbija zabilježila novi uzastopni rekord po broju umrlih i novoinficiranih i prijavila 30 smrtnih slučajeva i 6254 pozitivnih. U posljednja 24 sata u Srbiji je testiran 19301 uzorak, a pozitivnih je 245 više nego u četvrtak, dok su na bolničkom liječenju 5.803 pacijenta, a na respiratorima njih 192.

Srbija je od početka epidemije prijavila ukupno 1.593.281 test na koronavirus i 110.351 registrirani slučaj zaraze, te 1140 umrlih od korone, a stopa smrtnosti u odnosu na postotak ukupno zaraženih u blagom je padu i danas je 1,03 posto. Krizni stožer, koji je jutros zasjedao, odložio je popodnevnu tiskovnu konferenciju, a najavljeno je da će dodatne epidemiološke mjere biti naknadno priopćene.


Austrija planira masovno testiranje na covid

15:25: Masovno testiranje na koronavirus u Austriji bit će provedeno u dva naleta u prosincu i siječnju kako bi se spriječila daljnja zatvaranja, najavila je vlada u petak. "Nekoliko minuta testiranja može spriječiti nekoliko tjedana zatvaranja za cijelu zemlju", rekao je u priopćenju kancelar Sebastian Kurz. "Moći ćemo brzo locirati veliki broj zaraženih osoba te ćemo moći prekinuti lance zaraze", dodao je. Sedam milijuna antigenskih testova koji unutar nekoliko minuta pokazuju rezultate, naručeno je za ovu zemlju od 8,9 milijuna stanovnika. Testiranje će početi s učiteljima u školama i dječjim vrtićima 5. i 6. prosinca kad bi Austrija trebala okončati karantenu u kojoj se trenutno nalazi. Sljedeći će biti testirani policajci, a nakon njih slijedi dobrovoljno testiranje cijele populacije.


U Krapinsko-zagorskoj županiji 89 novozaraženih

15:20 U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 89 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrle su tri osobe, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih je s područja Donje Stubice, 13, a slijedi Krapina s 11 osoba pozitivnih na covid. Oporavilo se 39 osoba pa je na području županije 990 aktivnih slučajeva, dok je u samoizolaciji 1.210 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana trenutno su 73 pozitivna pacijenta, od kojih je 10 na respiratoru.


Španjolska i Njemačka prve žele cijepiti stanovnike

14:44 - Španjolski premijer Pedro Sánchez najavio je u petak kako će Španjolska, zajedno s Njemačkom, biti prva zemlja Europske unije s kompletiranim planom cijepljenja stanovništva protiv koronavirusa. Taj plan bi u utorak trebala potvrditi vlada u Madridu, na sastanku ministara, pa ga predstaviti javnosti. Prvi pacijenti cijepili bi se od siječnja do ožujka. "Cijepit će se značajan udio populacije", rekao je Sánchez medijima tijekom prezentacije plana oporavka ekonomije, no nije naveo broj cjepiva koje njegova vlada namjerava kupiti. Sánchez je rekao kako je EU potpisala tri ugovora s farmaceutskim kompanijama AstraZeneca, Sanofi, Janssen i BioNtech/Pfizer oko isporuke 1 milijarde doza cjepiva, te da se taj broj može proširiti. Dodao je kako se očekuje i potpis ugovora s tvrtkom CureVac, a da su uznapredovali pregovori s kompanijom Moderna oko isporuke dodatnih 400 milijuna doza cjepiva.

Španjolskoj bi pripalo 10 posto ugovorenih cjepiva. "Radimo na tome da cjepiva što prije budu dostupna", napomenuo je Sánchez. "Premda se na horizontu nazire nada, ne smijemo se opustiti jer su pred nama teški mjeseci", dodao je. Tijekom posljednja dva tjedna broj novooboljelih je blago pao u Španjolskoj, spustivši se s 530 zaraženih na 100.000 stanovnika tijekom prvog tjedna studenog na 436 inficiranih na 100.000 stanovnika, zabilježenih u četvrtak. "Premda je to još uvijek visok broj, na dobrom smo putu da potisnemo prema dolje krivulju novooboljelih. Cilj nam je 25 zaraženih na 100.000 stanovnika", rekao je premijer.


Imunitet od covida-19 traje najmanje šest mjeseci

14:27 - Malo je vjerojatno da se ljudi koji su preboljeli covid-19 mogu ponovno zaraziti u šest mjeseci nakon prve zaraze, pokazuje britanska studija provedena na zdravstvenim radnicima. Istraživanje je dobra vijest za više od 51 milijun ljudi koji su zaraženi koronavirusom od početka pandemije, objavili su znanstvenici sa sveučilišta Oxford, autori studije. „Ovo su stvarno dobre vijesti jer možemo biti sigurni da se, barem u kratkom roku, većina onih koji su preboljeli covid-19 neće ponovno zaraziti“, rekao je David Eyre, profesor s Oxforda i jedan od autora istraživanja. Rijetki slučajevi ponovne zaraze stvorili su zabrinutost da bi imunitet mogao biti kratkog roka te da se oporavljeni pacijenti mogu brzo ponovno zaraziti. No rezultati ovog istraživanja provedenog na zdravstvenim radnicima izloženih koronavirusu, što ih čini visokorizičnom skupinom za zarazu, pokazuju da je ponovna zaraza ekstremno rijetka.


BiH ima 1200 novozaraženih i 53 preminulih

14:26 - U Bosni i Hercegovini u petak je potvrđeno nešto manje od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali i 53 smrtna slučaja, što tu zemlju drži pri vrhu popisa europskih država s najvećim brojem umrlih od COVID-a na 100 tisuća stanovnika. Kako su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo, od četvrtka su provedena testiranja gotovo četiri tisuće uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 805 osoba iz Federacije BiH te kod 374 iz Republike Srpske. Najviše je novozaraženih u većim gradskim središtima, no tamo su sada dnevne brojke dvoznamenkaste, umjesto ranije uobičajenih troznamenkastih. U Mostaru je tako bilo 80 novozaraženih, u Banjoj Luci 73, a u Sarajevu 54. Od sredine ovog tjedna u BiH je zamjetna stabilizacija dnevnog broja novozaraženih pa i postupno smanjenje, jer su brojke od petka nalik na one dan ranije, a one su pak znatno manje nego prošlog tjedna, kada je u jednom danu bilo blizu dvije tisuće novih slučajeva.

No BiH kontinuirano bilježi veliki dnevni broj umrlih osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom. Prema podacima Europskog centra za kontrolu zaraznih bolesti, broj umrlih u BiH na 100 tisuća stanovnika u proteklih 14 dana bio je 20,7, što je tek malo manje od Češke i Belgije, koje su neslavni rekorderi po broju smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom. Češka bilježi 24,8 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a Belgija 22,7. Hrvatska na tom popisu stoji znatno bolje s 11,9 smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.


Šibensko-kninska županija: 73

14:25 - Na području Šibensko-kninske županije u protekla 24 sata zabilježena su 73 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Među novozaraženima troje je korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Oklaj, dvoje korisnika Doma za psihički bolesne odrasle osobe Mihek, 21 osoba je s područja Šibenika, 19 osoba iz Knina, po pet osoba iz Vodica i Tisnog, po tri osobe iz Pirovca i Rogoznice, po dvije osobe s područja Drniša, Biskupije i Bilica te po jedna osoba iz Skradina, Tribunja, Unešića i Primoštena. Oboljele su i dvije osobe koje trenutno borave u Šibensko-kninskoj županiji, a prebivalište im je drugdje, navode iz županijskog Stožera. Trenutno se 33 osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, no nitko nije na respiratoru. Ostali oboljeli imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno su 184 aktivna slučaja Covida-19 u Šibensko-kninskoj županiji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 757 osoba. U posljednja 24 sata uzeto je 339 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


Zadarska županija: 118

13:22 - Na području Zadarske županije je 118 novih slučajeva infekcije koronavirusom. Novozaražene osobe izolaciju provode na području gradova Zadar (59), Biograd (5), Pag (3), Obrovac (2), Nin (2) i Benkovac (1) te općina Bibinje (3), Galovac (1), Gračac (5), Kali (3), Novigrad (6), Pakoštane (3), Pašman (2), Poličnik (1), Posedarje (5), Povljana (1), Privlaka (1), Ražanac (2), Stankovci (1), Sukošan (5), Sv.Filip i Jakov (3), Škabrnja (1), Vir (1), Vrsi (1) i Zemunik Donji (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 385 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1978 stanovnika. U ovome trenutku na području naše županije aktivno je ukupno 1119 slučajeva zaraze koronavirusom. Jučerašnja testiranja u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar pokazala su da je na koronavirus pozitivno još 11 korisnika i 3 djelatnika. U Općoj bolnici u Zadru od posljedica koronavirusa i ranijih kroničnih bolesti preminuo je 73-godišnji muškarac. Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 42 bolesnika od kojih je 5 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 8 bolesnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.


Osječko-baranjska županija: 166

13:22 - U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ-u u zadnja 24 sata na koronavirus je testirano ukupno 360 uzoraka, s time da se od tog broja na područje Osječko-baranjske županije odnosi 336 uzoraka od kojih je 166 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području gradova Osijek (101), Đakovo (12), Valpovo (11), Belišće (9) i Beli Manastir (4) i Donji Miholjac (2) te općina Koška (4), po dvije novopozitivne osobe su s područja općina Antunovac, Bilje, Bizovac, Petrijevci, Punitovci i Satnica Đakovačka, a po jedna s područja općina Čepin, Draž, Đurđenovac, Erdut, Jagodnjak, Petlovac, Podgorač, Semeljci, Šodolovci, Viškovci i Vladislavci. Na bolničkom liječenju nalazi se ukupno 221 osoba oboljela od covida-19, i to 178 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 31 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 43 pacijenata s tim oboljenjem. U zadnja 24 sata preminulo je šest osoba zaraženih koronavirusom. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek preminulo je pet muških osoba (iz Đakova rođen 1940. godine, iz Dragotina rođen 1940. godine, iz Osijeka rođen 1947. godine, iz Đakova rođen 1932. godine i iz Donjeg Miholjca rođen 1943. godine) te ženska osoba iz Podravske Moslavine rođena 1939. godine. Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 1.859 osoba koje su kontakti pozitivnih osoba. Policija je provela 31 samoinicijativnu provjeru osoba u samoizolaciji, kao i jednu po dojavi građana, no svi su zatečeni na prijavljenoj adresi te nije utvrđeno kršenje te mjere.


Splitsko-dalmatinska županija: 305

13:21 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 882 obrađena testa danas je 305 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 114, Hvara 3, Imotskog 13, Kaštela 21, Makarske 2, Omiša 14, Sinja 29, Solina 15, Trilja 11, Trogira 4, Vrgorca 1, Vrlike 3, Dicma 1, Dugog Rata 3, Dugopolja 6, Gradca 1, Hrvaca 7, Klisa 5, Marine 1, Muća 1, Otoka 12, Podbablja 10, Podgore 1, Podstrane 5, Prološca 6, Runovića 2, Segeta 4, Selca 2, Šestanovca 1, Šolte 1, Zagvozda 1, Zmijavaca 3 i Ciste Provo 2 osobe. Od ukupnog broja novooboljelih 169 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2595 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 142 covid pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 14 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 4 osobe; 3 muške osobe starosti 78,82 i 85 godina i jedna ženska osoba stara 66 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.


Međimurska županija: 213

13:20 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je 514 osoba, od čega su evidentirana 213 slučaja osoba pozitivnih na virus covid-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 175 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1.209. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 19.964 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.


Stroge mjere za Varaždinsku županiju

12:44 - Varaždinski župan Radimir Čačić kazao je danas da se na području te županije na dva tjedna zatvaraju svi ugostiteljski objekti, sportske dvorane, zabranjuju okupljanja u zatvorenom, a na otvorenom se ograničavaju na 20 osoba, uz iznimno dopušteno održavanje vjerskih obreda. Na dva tjedna u Varaždinskoj se županiji zatvaraju svi ugostiteljski objekti, zatvaraju se sve sportske i rekreativne dvorane bez iznimke, zabranjuju se okupljanja u svim zatvorenim prostorima, u kazalištima, kinima i slično, a okupljanja na otvorenom ograničavaju se na 20 osoba. “Svi naši prijedlozi su prihvaćeni”, kazao je Čačić nakon koalicijskog sastanka u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici dodavši da će strože mjere biti uvedena na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite. Prihvaćena je jedna iznimka, pod strogim epidemiološkim mjerama je ostavljena mogućnost vjerskih obreda u crkvama, uz označen broj osoba koje mogu biti u tom prostoru. Čačić smatra da Varaždinska županija, ali i Hrvatska, kasne sa strožim mjerama dodajući kako je "Hrvatska najgora u Europi" te da će uskoro doseći 14-dnevnu incidenciju od 1000 zaraženih na 100.000 stanovnika.


Grad Zagreb: 624

12:29 - U protekla 24 sata zabilježeno je 624 nova slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite dodavši da je vrijednost antigenskog testiranja, koje kreće u ponedjeljak, brza detekcija zaraženih. Među novooboljelima, 278 osoba ima negativna epidemiološku anamnezu, a 270 su kontakti covid pozitivnih osoba. Novozaraženo je i sedam korisnika i četiri djelatnika domova za starije i nemoćne te 49 učenika u osnovnim i srednjim školama na području Zagreba. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč najavio je da će brza antigenska testiranja u ponedjeljak početi na 12 lokacija u domovima zdravlja. "Svaki dom zdravlja imat će na četiri lokacije punktove na kojima će se obavljati 'drive in' testiranje. Na deset lokacija radit će se od 9 do 12 sati, a na dvije lokacije od 11 do 14 sati", kazao je Jeleč.


Karlovačka županija: 72

11:58 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji su 72 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, s područja grada Karlovca 40 osobe, Duga Resa 7, Ogulin 8, Ozalj 2, Slunj 2 , Vojnić 4, Žakanje 1, Draganić 2, Barilović 1, Netretić 1, Josipdol 1, Kamanje2, Lasinja 1. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 2273 osobe.U samoizolaciji se nalazi 708 osoba. U OB Karlovac se na bolničkom liječenju nalaze 53 pacijenta, 7 osoba je na respiratoru, 10 je novoprimljenih, 3 osobe su otpuštene s bolničkog liječenja, a nažalost preminula je muška osoba u dobi od 63 godine. U samoizolaciji se nalazi 60 djelatnika bolnice- 47 zdravstvenih i 13 nezdravstvenih. U OB Ogulin na COVID odjelu leže 23 bolesnika. Preminula je jedna ženska osoba 1954. godište te muška osoba 1941. godište sa značajnim komorbiditetima. U samoizolaciji se nalazi 56 djelatnika bolnice, od toga 6 liječnika.


Ličko-senjska županija: 69

11:57 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 69 je novooboljelih osoba od covid-19 te je preminula jedna osoba. 12 oboljelih osoba je s područja Gospića, 2 s područja plitvičkih Jezera te jedna iz Udbine. U Domu za odrasle osobe Bistričak u Otočcu potvrđeno je 40 pozitivnih korisnika te 14 djelatnika. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. U OB Gospić preminula je jedna osoba starije životne dobi (84 godine), preminula osoba je bila korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije. Od covid-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno su oboljele 1003 osobe od čega je 232 aktivna slučaja, 738 osoba je izliječeno te 33 osobe preminule. Trenutno aktivni slučajevi po gradovima/općinama: Gospić – 94, Senj – 27, Otočac – 30, Novalja –3, Brinje – 8, Plitvička jezera – 8, Perušić – 3, Udbina – 4, Lovinac – 1 i Dom za starije osobe Bistričak - 54. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 108 osoba. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 709 osoba.


Virovitičko-podravska županija: 39

11:56 - Među 102 analizirana njih 39 je pozitivno na covid-19, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, a temeljem podataka Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ. Riječ je o analiziranima u srijedu 18. studenog, a rezultati za 19. studeni, tek se očekuju. I nadalje je sve veći pritisak na bolničke kapacitete. U zadnja 24 sata, petero pacijenata je otpušteno s bolničkog liječenja u OB Virovitica, ali pritom je stiglo novih osam bolesnika s covidom-19. Trenutno je u Općoj bolnici Virovitica 37 covid-19 pacijenata, a njih četvero i nadalje je u KBC-u Osijek. Navedenih 39 novo zaraženih dolazi s područja sljedećih općina i gradova: Pitomača (11), Virovitica (8), Suhopolje (5), Slatina (4), Lukač (4), Čačinci (3), Gradina (1), Nova Bukovica (1), Špišić Bukovica (1), Mikleuš (1). Iz Stožera civilne zaštite VPŽ apeliraju na odgovorno ponašanje i poštivanje epidemioloških mjera. Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 1.218 osobe su se zarazile covidom-19. Istodobno, 21 osoba je preminula s područja VPŽ-a.


Varaždinska županija: 307

11:55 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 307 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 698 uzoraka. Među brisevima uzeti simptomatskim osobama udio pozitivnih je 52%, kod osoba koje se preventivno testiraju u bolničkom sustavu je udio pozitivnih 29%, a kod osoba koje su testirane na vlastiti zahtjev uz plaćanje je udio pozitivnih 16%. Ovime je Varaždinska županija i dalje, već tri dana zaredom, u samom vrhu europskih regija s najvećim brojem novozaraženih unutar sedam dana. Posljednjih tjedan dana evidentirano je 1635 novih slučajeva što na 100.000 stanovnika daje 7-dnevna incidenciju vrijednosti 973. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno se nalazi 186 osoba s težom kliničkom slikom, od čega je 64 na odjelu infektologije, a 11 na ostalim odjelima u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja od čega 14 na respiratoru, 51 je u Klenovniku i 45 u Novom Marofu. Preminule su 3 osobe pozitivne na covid-19, što nažalost broj preminulih tijekom tri tjedna povećava na 47. Prije toga se u osam mjeseci evidentirane ukupno 3 preminule osobe pozitivne na covid-19. S kućnog liječenja otpušteno je 369 osoba.


Hrvatska ima 2958 novozaraženih, objavljene nove mjere

10:55 - U 11 sati očekuje se konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koji će objaviti najnovije vijesti o koronavirusu u Hrvartskoj. U posljednja 24 sata zabilježeno je 2958 novih slučajeva zaraze virusom SARS-Co2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 18193. Među njima su 1992 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 217 pacijenata. Preminulo je 57 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 96837 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1257 preminulo, ukupno se oporavilo 77387 osoba od toga 2522 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 43265 osoba. Do danas je ukupno testirano 657 872 osoba, od toga 8321 u posljednja 24 sata.

"Možemo reći da se približno zadržavamo na visokim brojkama, ali nemamo povećanja. Imamo 14-dnevnu stopu incidencije 837.7, na 22 mjestu smo EU. Poljska, Češka, Austrija, Luksemburg i Slovenija su ispred nas", rekao je Capka. Prema mortalitetu smo na sredini u EU, ona je 282.4, dodao je.

Stopa mortaliteta je 282,4 na milijun stanovnika - kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ. "Što se tiče incidencije po županijama, vode Međimurska i Varaždinska, a najbolje stoji Istarska. U sjevernim županijama je incidencija dvostruka viša nego što je prosjek za Hrvatsku. Dnevne oscilacije brojki izravnamo tako da računamo tjedne prosjeke i u 38. tjednu, od 9. do 15.11. smo imali povećanje od 7,7 posto, dok je tjedan prije to bilo 4,2 posto. Porast nije veliki ali je prisutan", kazao je Capak.

"Kao što je najavljeno, prateći situaciju sa stopom rasta koja se u jednoj mjeri stabilizirala, zaključili smo da nismo ostvarili pad, a pad je bitan kako bi se rasteretio bolnički sustav. Već desetak dana najavljujemo da ako ne postignemo pad u ovom tjednu, da stožer će razmotriti nove mjere. Te mjere su danas dogovorene. To je prije svega ograničavanje okupljanja na 25 osoba, svadbenih svečanih na 15, na pogrebima može biti najviše 25, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Privatne svećanosti su na 10 ograničene, Sportska natjecanja bez gledatelja. Obustava rada ugostiteljskih objekata barova, noćnih klubova, Casina...drugi ugostiteljski objekti rade do 22 a ne do 24.

Božinović o novim mjerama

Ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obustavljen rad da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a, obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti, sukladno preporukama HZJZ-a i strogo pridražvanje tih ograničenja. Obveza za sve prodavaonice, trgovine i trgovačke centre da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, a to su sniženja, predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog. Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića u vremenu od 22 sata do 6 sati. Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kino projekcije, vjerski obredi, sjednice predstavničkih tjela uvedena su dodatna ograničenja i broj priustnih osoba ograničava se na veličinu prostora i za svaku osobu mora biti osigurano 4 četvorna metra površine uz pridržavanje mjere", rekao je Božinović.

"Provedbu mjera kontrolirat će pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici Državnog inspektorata i Stožera civilne zaštite, a mjere se primjenjuju od subote od ponoći od 22. studenog, a trajat će do 15. prosinca 2020. godine.

Donosimo odluke na prijedlog županijskih Stožera te se mjere uvode za Varaždinsku, Osječko-baranjsku županiju i grad Daruvar. Što se tiče Varaždinske županije, izdvojio bih najvažnije mjere. To je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na otvorenom na kojem je prisutno više od 20 osoba na jednom mjestu, zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima, privremena obustava rad ugostiteljskih objekata uz izuzetak dostave hrane, obustava umjetničkih programa i sličnih manifestacija, privremena obustava sportskih natjecanja i treninga u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta. Odluke stupaju na snagu danas", rekao je Božinović.

Financijska naknada za zabranjene poslove

"Pa vi znate da i sada postoje određena financijska davanja od strane Vlade, za zadržavanje radnih mjesta. O tome će se razgovarati na Vladi. To je stvar drugih resora koji su s tim upoznati i siguran sam da će pronaći način da se nađe održivo rješenje.

Capak je komentirao informaciju da se u obiteljima testira zaražena osoba pri čemu se drugi se pribrojavaju kao zaraženi. "To nije praksa. Mi smo u cilju da vidimo da li nam je problem to što se ljudi međusobno zaražavaju u kućama kad je netko pozitivan pa nemaju uvjete za smaoizoalcije, proveli smo istraživanje pa mogu reći da se masovno cijele obitelji testiraju kad netko dobije simptome. Ako je netko u kući pozitivan svi ostali idu u samoizolaciju, ako dobiju simptome ne mora se testirati računa se da je covid pozitivan, ali se i testiraju", kazao je Capak.

Situacija u Dubravi. "Mogu reći da se situacija stabilizirala, da se pacijenti regularno primaju, da nema ekscesa, da su se kolege i iz drugih zdravstvenih ustanova uključili u rad", rečeno je.

O remdesiviru

WHO je preporučio da se remdesivir ne koristi u liječenju. "Da, informacija je da je nakon istraživanja utvrđeno da nema učinkovitost. Ministarstvo je i prije toga zatražilo mišljenje. To je nešto što je bilo očekivano. Cijela Europa je potpisala zajedničku nabavu gdje su bile određene kvote i za RH je to bilo 5 tisuća doza po mjesecu. U skladu s ovim što je WHO izdao, a sigurna sam da će EK dati smjernice, će postupiti i Hrvatska. Potpisali smo ugovor na tri mjeseca, a ne na šest mjeseci jer smo bili svjesni da će doći nove informacije i da ne bi bili obavezni kupiti još za tri mjeseca", kazala je Markotić.

43.4 je prosječna dob zaraženih, prosječna dob hospitaliziranih 62 godine, a 76 godina je prosječna dob umrlih.

"Kad govorimo o školskom sustavu postoji posebno povjerenstvo koje posebno brine o školama i stožer nikada nije donosio na nacionalnoj razini takve odluke", rekao je Božinović.

"Sve mjere, pogotovo na nacionalnoj razini, kada se donesu, mi se nadamo da će dovesti do rezultata. Međutim, činjenica je da je virus pokazao da u trenutku kada se mjere olakšaju, opet virus počinje se intenzivnoj širiti. To vidimo praktički svuda. Tako da su ovo mjere koje imaju u pozadini promišljanja da su one dugoročne. To znači, moramo računati da je situacija takva, da ulazimo u zimu, da iskustva drugih zemalja, pa i naša, čim otvoriš malo prostora virusu, dolazi do ubrzanog širenja zaraze. Mjere moraju biti na neki način osmišljene da budu i dugoročnije od onoga što se propiše, jer jednostavno borimo se s takvim virusom...", rekao je Božinović. "Ne postoji mjera koja može zamijeniti disciplinu svakoga od nas, to je jedino jamstvo uspjeha", dodao je.

Svete mise

"Postoji, dakle u onoj skupini i kulturno-umjetničkih programa i kina. Svi oni imaju istu obvezu da na temelju površine objekta i preporuka, po svakoj osobi treba osigurati najmanje 4 kvadratna metra prostora. Taj broj treba biti istaknut ispred svih tih objekata i događanja", rekao je Božinović te dodao da se dozvoljen broj izračunava tako što se površina podijeli s 4 kvadratna metra.

Postavljeno je pitanje je Torcidino slavlje ipak imalo epidemiološke posljedice i kako se sankcioniraju ljudi. "Vaše pitanje potvrđuje da sve one koji prate sveobuhvatno što radimo i s kakvim se problemima susrećemo. Mi govorimo o organiziramo okupljanjima koja su ograničena. Ovo nije niti bilo organizirano, niti je bilo ograničeno, niti je bilo dobro. Pitanje je uvijek policijskog čelnika na terenu da procijeni što je i kako je najpametnije raditi", rekao je.

"Ja sam čuo i predstavnike i zdravstvenih i županijskih vlasti u SDŽ i neke liječnike koji su govorili o tome da nemaju nekih konkretnih indikacija da je onaj događaj od prije nekoliko tjedana doveo do povećanog broja novozaraženih. Ponavljam, policija će procjenjivati zajedno s drugim službama što je najbolji odgovor za takve situacije. Ne može se sve svesti na reakciju policiju. I ne može se sve svesti da se kod takvih događaja za reakciju pita jedino nadležnu policijsku upravu. To je pitanje za više institucija i za više ljudi koji u ovome sudjeluju. Ja ne bježi od toga. Uvijek ću govoriti o onome što radi policija. Međutim, svesti cijelu ovu priču na to da se uvijek oglašava samo policija, nije s jedne strane fer prema policija, niti nas vodi na rješavanje problema u društvu", dodao je.

Prije uvođenja novih mjera Capak je rekao da je jedino Estonija liberalnija od nas. "U ovom trenutku, s ovim mjerama, mislim da ćemo biti u gornjoj polovici ljestvice", rekao je Capak.


Karantena u Južnoj Australiji uvedena zbog lažnog iskaza

10:42 - Stroga karantena u Južnoj Australiji uvedena je jer je osoba zaražena koronavirusom "lagala" zdravstvenim djelatnicima koji prate kontakte, pa bi mjere zatvaranja mogle biti ublažene mnogo ranije od planiranog, objavile su lokalne vlasti u petak. Šokantna objava uslijedila je samo dva dana nakon što su vlasti naredile ljudima da ostanu kod kuće i zatvorile mnoge tvrtke kako bi se borile protiv onoga što se smatralo vrlo zaraznim žarištem koronavirusa.

Premijer države Južne Australije Steven Marshall rekao je na konferenciji za medije da je jedan muškarac u pizzeriji vezanoj uz izbijanje zaraze lagao osobama koje prate kontakte zaraženih, tvrdeći da je ondje samo kupio pizzu, a zapravo je radio u pizzeriji. Vlasti su mislile da je zaražen za vrijeme kratkog izlaganja, međutim zapravo je radio nekoliko smjena u pizzeriji s još jednom osobom pozitivnom na virus.

Zbog njegovih laži, vlasti su vjerovale da je soj virusa vrlo zarazan jer je, kako se činilo, trebalo 24 sata ili manje da novozaražena osoba postane zarazna za druge. "Reći da sam ljutit zbog postupaka ovog pojedinca apsolutno je podcjenjivanje situacije", rekao je Marshall zapanjenim novinarima. "Sebični postupci tog pojedinca cijelu su državu doveli u tešku situaciju", kazao je.

Premda je epidemija još zabrinjavajuća, Marshall je rekao da će ograničenja biti ublažena ranije, a odredba da se ostane kod kuće završit će u ponoć u subotu, kad će se moći otvoriti mnoge tvrtke. Očekuje se da će broj novih slučajeva ovih dana porasti, ali širenje zaraze nije tako alarmantno kako se isprva strahovalo.


Dubrovačko-neretvanska: 48

10:24 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije su osobe umrle, a 30 osoba je izliječeno, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Zaražene su 23 osobe iz Dubrovnika, 10 iz Konavala, šest iz Župe dubrovačke, tri iz Vele Luke, dvije iz Metkovića te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Opuzena, Blata i Slivnog. Ukupno je zaraženo 28 osoba muškog i 20 osoba ženskog spola, a za njih 26 utvrđena je epidemiološka veza. Preminuli su muškarac iz Ploča rođen 1931. godine i žena iz Metkovića rođena 1934. godine. Od 30 izliječenih njih šest je iz Metkovića, pet iz Blata, četiri iz Župe dubrovačke, tri iz Orebića, po dvije iz Konavala, Vele Luke, Lumbarde, Smokvice i Ploča te jedna osoba iz Korčule i Pojezerja. U dubrovačkoj bolnici liječi se 51 osoba. Devet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih su dva na respiratoru - neinvazivna ventilacija, a sedam ih je na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji su 1023 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 98. od početka pandemije. Od jučer obrađen je 151 uzorak, a od početka pandemije ukupno 22 971.


Zagrebačka županija: 295

10:23 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do petka, 20.11.2020. do 10 sati evidentirano je 6717 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 3589 osoba, a 33 osobe su preminule. Trenutno je aktivno 3095 slučaja. U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 295 osoba (gradovi – 20 Samobor, 4 Sveta Nedelja, 19 Zaprešić, 13 Jastrebarsko, 66 Velika Gorica, 6 Ivanić-Grad, 35 Dugo Selo, 28 Vrbovec, 24 Sveti Ivan Zelina, općine – 5 Brdovec, 5 Bistra, 5 Jakovlje, 19 Luka, 2 Marija Gorica, 3 Pušća, 2 Klinča Sela, 5 Stupnik, 2 Pisarovina, 2 Kravarsko, 4 Kloštar Ivanić, 1 Križ, 8 Brckovljani, 5 Rugvica, 4 Dubrava, 5 Rakovec, 1 Gradec, 2 Bedenica), izliječene su 363 osobe. Preminule su dvije osobe i to jedna s područja Jakovlja 17.11.2020. te jedna s područja Brdovca 18.11.2020. Samoizolacija je propisana učenicima 7 razreda osnovnih škola i 2 razreda srednje škole. U domu za starije s područja općine Luka detektirano je 17 pozitivnih korisnika i 2 djelatnika. Epidemiološka obrada je u tijeku.


Danas imamo manje od 3000 zaraženih?

10:03 - N1 neslužbeno doznaje da je u Hrvatskoj danas manje od 3000 novozaraženih.


Bjelovarsko-bilogorska županija: 45

9:48 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 16 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 10 novooboljelih osoba s područja je grada Daruvara, 3 novozaražene osobe s područja su općine Kapela, po 2 novooboljele osobe s područja su grada Garešnice te općina Sirač, Ivanska, Veliko Trojstvo, Rovišće, a po jedna novooboljela osoba s područja je gradova Čazma i Grubišno Polje te općina Hercegovac, Končanica, Veliki Grđevac i Štefanje. Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 25 pacijenata od kojih je njih 2 na respiratoru. U samoizolaciji je na području županije 1245 osoba.


Vukovarsko-srijemska županija: 49

9:47 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 49 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, po 6 iz Vukovara i Županje, 5 iz Cerića, po 3 osobe iz Ivankova i Vođinaca, po 2 iz Otoka i Markušice, te po 1 osoba iz Antina, Bobote, Cerne, Korođa, Prkovaca, Srijemskih Laza, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca, Strošinaca, Štitara i Tordinaca). Preminule su 2 osobe. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 3566, od kojih je 2979 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 58 osoba. Trenutno je u županiji 62 osobe hospitalizirano zbog covid-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 273 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 22.288. U samoizolaciji na području županije su 1193 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 49 radnika iz sustava zdravstva (10 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničara, 8 drugih zdravstvenih radnika i 10 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 26 radnika (7 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 3 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika).


Brodsko-posavska županija: 122

9:39 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 122 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) od čega je 30 slučajeva osoba s prebivalištem u drugim županijama. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina) s dijelom uključenih podataka i od prethodnog dana: grad Slavonski Brod (45), općina Davor (13), grad Nova Gradiška (10), općina Klakar (9), općine Garčin, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 8), općina Slavonski Šamac (7), općine Oriovac, Sikirevci i Vrpolje (po 6), općina Donji Andrijevci (5), općine Brodski Stupnik, Cernik i Rešetari (po 4), općine Bebrina, Bukovlje, Gornja Vrba i Sibinj (po 3), općine Nova Kapela, Okučani, Oprisavci i Podcrkavlje (po 2), općina Dragalić (1) te 30 osoba s prebivalištem u drugim županijama. Nema preminulih osoba u zadnja 24 sata. Hospitalizirano je ukupno 65 osoba (10 osoba više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 53 osobe, a u novogradiškoj bolnici 12 osoba. Deset hospitaliziranih osoba je na respiratoru (3 osobe više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.655 osoba (183 osoba više nego prethodni dan).


EU bi mogao platiti gotovo 10 milijardi eura za cjepivo

9:38 - Europska unija mogla bi platiti gotovo 10 milijardi eura kako bi osigurala stotine milijuna doza cjepiva koje razvijaju Pfizer-BioNTech i CureVac, rekao je agenciji Reuters dužnosnik EU-a uključen u pregovore.


Sisačko-moslavačka županija

9:34 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je 49 novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o 23 osobe s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Popovače, sedam osoba s područja grada Novske, četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Hrvatska Kostajnica, dvije osobe s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Gline i jednoj osobi s područja općine Jasenovac. Na području županije trenutno je 458 aktivnih slučaja zaraze.


Primorsko-goranska županija: 196

9:22 - Na području Primorsko-goranske županije 196 je novozaraženih osoba i 52 osobe koje su ozdravile. Danas bilježe 1848 aktivnih slučajeva covid-19 bolesti. Udio zaraženih/oboljelih osoba starijih od 65 godina u ukupnom broju zaraženih ne slijedi navedeni trend rasta novooboljelih osoba, već je danas u padu i iznosi 10%. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata u bolnici koje se liječe od covid-19 bolesti je porastao za 4 osobe u odnosu na jučer i iznosi 95. Od tog broja i danas je na respiratoru 11 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana, nažalost, umrla je jedna osoba.


Istarska županija: 76

9:21 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 515 uzoraka briseva na covid-19. Potvrđeno je 76 novozaraženih osoba s područja županije. Za 59 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (2), Zagreb (1), Italija (1), Srbija (1). U epidemiološkoj obradi nalazi se 12 osoba. Izliječeno je 61 osoba. Trenutno je 551 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 553 osoba.


Koprivničko-križevačka županija: 66

8:57 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 66 novih slučajeva bolesti covid-19. Tijekom jučerašnjeg dana izuzet je ukupno 191 uzorak iz opće populacije, a dio nalaza još se očekuje. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 525 slučajeva bolesti covid-19, 65 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalaze se 53 osobe. U OB Koprivnica preminula je osoba 1951. godište s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge dijagnoze. Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1707 slučajeva bolesti covid-19.


Umro je patrijarh Irinej od Covida-19

8:40 - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej umro je od posljedica zaraze koronavirusom, a njegovu je smrt potvrdio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak na službenom Instagram profilu. Vučić je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj je s patrijarhom Irinejem i napisao: "Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze...". Patrijarh Irinej, koji je bio zaražen koronavirusom, liječio se u Vojnoj bolnici u Beogradu, prenose srbijanski mediji. Bio je testiran pozitivno na koronavirus 4. studenoga, a dan kasnije je prevezen u bolnicu. U četvrtak mu se stanje naglo pogoršalo. Srpski patrijarh umro je u 90. godini.


Požeško-slavonska: 66

8:32 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 290 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 261 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 29 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 555 osoba, a ukupno je testirano 15615 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 147 uzoraka, od kojih je 66 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Trut: 'Nove mjere će biti rigoroznije'

8:05 - Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekao je da cijeli tjedan ali i duže raspravljaju o situaciji koja je postala sve zahtjevnija. "Nove odluke su pripremljene, danas će biti raspravljene na Znanstvenom vijeću i tijekom idućeg tjedna stupit će na snagu", rekao je Trut, ali nije mogao reći koje će to konkretno mjere biti. "Sigurno je da će se smanjivati brojevi i da će sve biti rigoroznije".

Kad je riječ o Varaždinskoj i Međimurskoj županiji gdje je stanje alarmantno rekao je da su odluke za Varaždinsku županiju pripremljene i da će tijekom dana biti potpisane. "Donosi puno rigoroznijih mjera od zabrane rada, smanjivanja brojeva i puno onih nepotrebnih aktivnosti koje se događaju bit će u sljedeća dva dana stavljena na stranu", rekao je. Istaknuo je da je Međimurska županija jedna od onih koja ima najrigoroznije mjere. Dodao je i kako odluka o mjerama i mjere nisu jedina osnova na kojoj se može voditi borbu protiv epidemije, već da to moramo i edukacijom stanovništva. "Problem u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji je taj što ljudi ne poštivaju mjere skrivaju kontakte, bolesne osobe koje nisu prijavile bolest hodaju okolo, idu na posao, u ugostiteljske objekte", rekao je Trut.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić rekla je kako je pet krovnih liječničkih udruga i dva stručna društva prije 18 dana tražilo da se mjere pooštre. "Kako su se brojke pogoršavale na razini Hrvatske, tako su se rapidno pogoršavale i u Međimurskoj županiji. Došli smo u situaciju da smo ispunili broj kreveta koji su bili za kovid pozitivne pacijente. Uočili smo da se svakim danom sve više odjela mora otvarati za kovid pozitivne pacijente kako bi ih mogli zbrinuti. Problem je što se ubrzanim rastom broj zaraženih od Covida mora osigurati kapacitet za njihovo liječenje jer se radi o teškim slučajevima koji zahtijevaju bolničko liječenje", rekla je.


Meksiko se približio sumornoj granici od 100.000 umrlih

7:01 - Meksiko, najmnogoljudnija zemlja španjolskog govornog područja, blizu je brojci od 100 000 potvrđenih smrtnih slučajeva od koronavirusa, nakon što je prije nekoliko dana prešao milijun zaraženih osoba. Službeni broj smrtnih slučajeva u Meksiku od COVID-19 među najvišima je na svijetu, te na američkim kontinentima zaostaje samo za Sjedinjenim Državama i Brazilom. Prema Reutersovoj analizi, zemlja s oko 125 milijuna stanovnika u svijetu čini više od sedam posto potvrđenih smrtnih slučajeva, dok je stopa smrtnosti od gotovo 10 posto viša od bilo koje druge zemlje koja je prijavila više od milijun zaraženih osoba.

Rast broja oboljelih vjerojatno je pomoglo kronično loše financirane javnih bolnica, kao i velika siva ekonomija zbog koje su milijuni prisiljeni napuštati dom svaki dan kako bi zaradili za život. Vladini dužnosnici priznaju da objavljeni podaci predstavljaju samo dio stvarnog broja umrlih. Od početka pandemije vlada je izbjegavala izdvajanje za spašavanje tvrtki ili financijsku pomoć radnicima, što je bitno drugačije od mnogih država koje su nastojale ublažiti gospodarski udar. Podaci Ministarstva zdravstva u srijedu govore da je Meksiko dosegao 99.528 smrtnih slučajeva. Gotovo dvije trećine prijavljenih smrtnih slučajeva do sada su muškarci. Brojke samog ministarstva navode više od 15.000 dodatnih "sumnjivih" smrtnih slučajeva.


EU bi mogao odobriti prva cjepiva za mjesec dana

7:00 - Europski regulator mogao bi od sredine prosinca dati odobrenje za stavljanje na tržište cjepiva za covid-19 koje su proizveli američka razvojna tvrtka Moderna i savez Pfizer/BioNTech, rekla je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Europska agencija za lijekove (EMA) "svakodnevno razgovara" s američkim regulatorom FDA-om kako bi "uskladili svoje procjene" i EMA bi mogla "dati uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište cjepiva Pfziera/BioNTecha i Moderne već od druge polovine prosinca prođu li postupci bez teškoća", rekla je čelnica europskog izvršnog tijela nakon europskog samita. Virtualni sastanak na vrhu dvadeset sedam zemalja bio je posvećen pandemiji koronavirusa.

Moderna i Pfizer/BioNTech objavili su ovaj tjedan da su njihova cjepiva djelotvorna u 95 posto slučajeva i da će idućih dana zatražiti izvanredno odobrenje. Uspjeh dva cjepiva potaknuo je nade u završetak pandemije covida-19 koja je u svijetu odnijela 1,3 milijuna života i zadala težak udarac gospodarstvima i svakodnevnom životu. No trebat će još nekoliko mjeseci prije široke upotrebe cjepiva, iako će ga prioritetne skupine poput zdravstvenih radnika u SAD-u primiti već ove godine. Tvrtke su ponovile kako očekuju da će do kraja ove godine proizvesti 50 milijuna doza cjepiva, što je dovoljno za zaštitu 25 milijuna ljudi, a u idućoj godini do 1,3 milijardi doza.


Nove mjere u Hrvatskoj do kraja tjedna

Jučer - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je u četvrtak nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite i predstavnika Vlade kako će nove epidemiološke mjere biti donesene do kraja tjedna. "Razgovara se o dodatnom ograničavanju broja sudionika na različitim okupljanjima, skraćivanju radog vremena u ugostiteljstvu, o obvezi poslodavaca da se organizira na rad kod kuće gdje god je to moguće i rad u smjenama, radi smanjenja mobilnosti", rekao je Capak.

Dodao je i kako su u desetak hrvatskih županija već sada na snazi strože mjere od onih koje su trenutno na nacionalnoj razini. "Imamo visoke brojke. Činjenica je da nam brojke stagniraju ali na visokoj razini. Epidemiološki gledano imamo jednu od najviših stopa incidencije u Europi, na 23. smo mjestu na listi zemlja EU. Još uvijek pet zemalja imaju višu incidenciju od nas, a među njima je i nama susjedna Slovenija. Po mortalitetu smo na na 13. mjestu sa 282 smrti na milijuna stanovnika", naveo je Capak

U Hrvatskoj su trenutno dvije županije na sjeveru s izrazito visokom incidencijom, a prosjek za Hrvatsku je u ovom trenutku viši od 800 na 100.000 stanovnika. "Ovoga tjedna u odnosu na prethodni rast novooboljelih iznosi 7,7 posto, dok je prošli tjedan u odnosu na tjedan dana ranije bio 4,4 posto. To je dvostruki porast s čime ne možemo biti zadovoljni", kazao je Capak. "Što se tiče epidemiologa oni analiziraju situaciju i predlažu mjere. U Nacionalnom stožeru postoje drugi članovi koji predstavljaju druge struke i Ministarstva i rezultat toga je uvije neki dogovor i konsenzus. Što se tiče epidemiologa davno bi bilo sve zatvoreno, ali u tom slučaju pitanje je od čega bismo živjeli i kako bismo dijelili plaće", naglasio je.

Capak je pozdravio odluku da se u Zagrebu poveća broj mjesta na kojima će se obavljati brzi antigenski testovi, no upozorio je na njihova ograničenja, odnosno mogućnost da su rezultati lažno negativni. "Oni koji će obavljat testove na licu mjesta, bili to medicinske sestre u domu, liječnici, ljekarne, moraju imati osiguranu logistiku PCR-a za sve koji ispadnu negativni. Sva ta mjesta se moraju povezati jednom platformom tako da epidemiološka služba i Nacionalni stožer na vrijeme dobije obavijest o novooboljelima", dodao je.

U svakom slučaju, ističe Capak, brza antigenska testiranja će djelomično rasteretiti PCR testiranja te omogućiti da ljudi brže dođu do rezultata. Ravnatelj HZJZ-a Capak rekao je i da je iz Varaždinske županije stigao novi prijedlog strožih epidemioloških mjera koji će u većini biti usvojen, osim u dijelu koji se odnosi na organizaciju škola, o čemu treba odlučiti ministar obrazovanja i Povjerenstvo koje se time bavi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo