USKORO BI FRIZERI I KAFIĆI MOGLI OPET RADITI, ALI...: / 'Dva metra razmaka, pa kako da spustim šalicu kave? Jedino ribičkim štapom'

Image
Foto: RTL

Kafići i frizerski saloni mogli bi proraditi već nakon prvosvibanjskog vikenda, no uz poštivanje dosadašnjih mjera sprječavanja širenja koronavirusa

19.4.2020.
7:59
RTL
VOYO logo

Normalizacija barem dijela života, sputanog restrikcijama zbog pandemije koronavirusa, trebala bi se dogoditi nakon prvosvibanjskog vikenda. Tada će se, najvjerojatnije, otvoriti trgovine s odjećom, frizerski saloni i kafići, ali neće raditi na uobičajen način. Neki su se počeli pripremati za takav scenarij, a jedna od njih je i vlasnica frizerskog salona na zagrebačkoj Malešnici, Tanja Ana Kaužljar, koja je samoinicijativno postavila zaštitne pregrade, a u vidu ima i druge mjere zaštite.

"Možda ima nekakvih nedostataka, ali ja sam krenula nečime i hajd'mo se nadopunjavati. Prvo ćemo na ulazu mjeriti temperaturu, a osim maski imat ćemo i vizire. Koliko će biti teško šišati na taj način, vidjet ćemo", rekla je Kaužljar za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠEF STOŽERA OBJAVIO KOJE MJERE SE MODIFICIRAJU OD PONOĆI: /

Ali, otkrio je i što će sigurno ostati na snazi i idućih 30 dana

Image
ŠEF STOŽERA OBJAVIO KOJE MJERE SE MODIFICIRAJU OD PONOĆI: /

Ali, otkrio je i što će sigurno ostati na snazi i idućih 30 dana

Distanciranje i dezinfekcija ostaju

Iako službenih preporuka o zaštiti u uslužnim djelatnostima još nema, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sugerira da bi one mogle biti na tragu sličnih rješenja. "Naravno da frizeri ne mogu upotrijebiti socijalno distanciranje kao mjeru, ali mogu upotrijebiti zaštitnu opremu i može se dezinficirati ono čime oni rade", poručio je Krunoslav Capak.

Građanima u doba pandemije najviše nedostaje ispijanje kave u kafićima, ali smatraju da će se većina držati preporučenog razmaka od dva metra. No, ugostitelji nisu oduševljeni idejom da rade uz poštivanje zaštitnih mjera. Smatraju da to neće biti lako, a možda niti moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U unutarnjim prostorima to je praktički nemoguće, a na terasama je moguće da se neke manje mjere stave, a ne dva metra jer vidimo što je dva metra, možemo samo ribičkim štapom spuštati šalicu", rekao je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Postupno otvaranje sadržaja

Direktori trgovačkih centara traže od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite jasniju komunikaciju o budućim mjerama. Naime, moguće je kako kina i igraonice neće moći raditi niti nakon prvog vala popuštanja mjera, dok bi trgovine s odjećom mogle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost nitko iz Vlade ili Stožera nije komunicirao s predstavnicima trgovačkih centara niti s našim strukovnim organizacijama. Nadam se da će trgovine velikih formata imati određenu prednost jer se može osigurati socijalna distanca između ljudi", smatra Denis Čupić, direktor trgovačkog centra Westgate.

Postupno popuštanje mjera savjetuju i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, čija predstavnica u Hrvatskoj, Antoinette Kaić Rak zaključuje: "Kod otvaranja dućana, obično to bi bili mali dućani pa veliki dućani, prvo u manjim mjestima pa većim mjestima uz taj regionalni pristup korak po korak i mislim da bi to bio dobar put".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike