AKCIJA 'DORINA' / Pretresi na nekoliko lokacija u Istri, sumnja se u nezakonitu legalizaciju: Neslužbeno su potvrđena imena osumnjičenih

Image
Foto: Srecko Niketic/Pixsell

U tijeku su pretraživanja nekoliko stanova, kuća i poslovnih prostora

28.6.2022.
8:53
Srecko Niketic/Pixsell
VOYO logo

USKOK je u suradnji s PNOUSKOK-om i više krim timova istarske policije od ranog jutra u akciji te provodi pretrese na više lokacija diljem Istre, javlja. Prvi privedeni u ranojutarnjoj policijskoj akciji kodnog imena Dorina nekadašnji je čelnik Ureda državne uprave Istarske županije Mladen Kancelar.

Prema informacijama kojim raspolaže Istra24, u tijeku su pretraživanja nekoliko stanova, kuća i poslovnih prostora koje koriste više osoba koje se dovode u vezu sa zloporabom službenog položaja i ovlasti ili poticanja na zloporabu službenog položaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVODE SE PRETRESI /

Ovo je jedna od nekretnina u Istri gdje je u tijeku akcija USKOK-a

Image
PROVODE SE PRETRESI /

Ovo je jedna od nekretnina u Istri gdje je u tijeku akcija USKOK-a

Nezakonita legalizacija

Istragom je obuhvaćeno više od 20 osoba s području Vodnjanštine zbog sumnje u nezakonitu legalizaciju građevinskih objekata.

Kako neslužbeno doznaje Glas Istre, zbog navedene sumnje istragom je obuhvaćena i bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dora Komparić. Uhićeni su i vlasnik tvrtke Štok iz Peroja Dragan Štokovac, bivši zaposlenik Grada Vodnjana Damir Janko te bivši voditelj Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Kancelar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istragom je navodno obuhvaćeno više od 20 osoba s područja Vodnjanštine, a na prvoj su razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici, te na trećoj vlasnici nekretnina.

Među njima su i neki slovenski državljani. Neki od njih su danas pozvani da hitno dođu u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine. Akcija je počela u utorak rano ujutro pretresima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora.

Sudjelovalo više od 60 policijskih službenika

Uskok je potvrdio da su u Istarskoj županiji u tijeku uhićenja i pretrage koja se odnose na više osoba osumnjičenih za povredu službene dužnosti. Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s istarskom policijom a provode se na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti, izvijestio je Uskok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj specijalizirani odjel tužiteljstva za borbu protiv korupcije i organiziranog potvrdio je da se, među ostalim, postupa i prema dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u gradu Vodnjanu. Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će, najavili su donijeti odluku o daljnjim potezima u tom predmetu.

Istarska policija izvijestila je da kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti provode djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji s Uskokom. Policija je potvrdila da su neke uhićene osobe u pratnji policije već na putu za rijeku gdje bi u Uskok trebali biti ispitani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznaje se da se pod nadzorom policije trenutno nalazi više osoba. Akcija je počela u utorak rano ujutro pretresima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora koje još traju. U tom složenom kriminalističkom istraživanju sudjeluje više od 60 policijskih službenika. 

Istragom je navodno obuhvaćeno više osoba s područja Vodnjanštine ali i Pule, a na prvoj su razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici, te na trećoj vlasnici nekretnina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine. Od 15 uhićenih osoba 14 ih je iz Istre i jedna iz Rijeke.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo