OGLAS

MALI LOŠINJ / Uređenje lošinjske trajektne luke blokiraju mještani otoka Ilovika: ‘Ovdje je bilo puno nezakonitih radnji na svim razinama ’

'Maturant ne može ići na pripreme za maturu, drugi koji trenira kick box, više ne može ići na treninge jer su treninzi van linije'

7.12.2021.
7:57
VOYO logo

Trebala je to biti trajektna luka za idućih sto godina, ali dio mještana blokirao je uređenje. Mjesto radnje je Lošinj, a mještani koji blokiraju gradnju su sa susjednog otoka Ilovika. Koji su njihovi razlozi za miniranje milijunskog projekta, ali i uvjeti za deblokadu gradnje koja je trebala krenuti još početkom godine?

Uređenje lošinjske uvale danima blokiraju mještani drugog otoka, Ilovika. U uvalu Mrtvaška svojim barkama oduvijek, a državnom brodskom linijom pristaju 11 godina. Sada im je kretanje po gradilištu ograničeno. A brodar ih vozi na udaljeniju lokaciju u Mali Lošinj.

„Sada imamo jednu milju i desetak minuta sigurne vožnje po skoro svim vremenskim uvjetima naspram 11 milja prema Lošinju prema uvjetima koji ovise o samom vremenu, a to je stotinjak dana u godini neplovnih“, kazala je Jadranka Matas, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Ilovik.

„Kad imam ugovoreni pregled, a ne ide brod za Lošinj jer ne da nevrijeme onda kuda, onda treba zvat, odgodit i onda čekat drugi put da dođeš na red“, izjavila je Livija Plazibat iz Ilovika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
žestoka rasprava /

Puljak optužio Plenkovića da namjerno blokira Split. Ministarstvo: 'To nije istina'

Image
žestoka rasprava /

Puljak optužio Plenkovića da namjerno blokira Split. Ministarstvo: 'To nije istina'


„Maturant ne može ići na pripreme za maturu, drugi koji trenira kick box, više ne može ići na treninge jer su treninzi van linije“, rekla nam je Natalija Baričević iz Ilovika.

Ilovčani za deblokadu imaju dva uvjeta. Prvi je da im se u novoj luci s dva metra visokom rivom osigura niži dio za njihove privatne barke. U županiji već rade na tome.

„Naime ide se u preprojektiranje, kako bi od SAFU-a tražili dozvolu da se dio rive može spustiti“, kazala je Marina Medarić (SDP), zamjenica primorsko-goranskog župana.

Sada preko Mrtvaške smiju samo učenici, nastavnice i oni koji idu liječniku. Mještani traže da tako bude za sve.

„Predložili smo određena tehnička rješenja i nadamo se da će ona mještanima otoka Ilovika bit prihvatljiva“, izjavila je Ana Kučić (HDZ), gradonačelnica  Malog Lošinja. 

Ne žale se oni što po iskrcaju u Mrtvašku u kojoj im stoje auti, do Malog Lošinja još 20 minuta voze zapuštenom državnom cestom koja bi se također uredila. Za luku je osigurano 80 milijuna kuna bespovratnog EU novca, cesta vrijedi još 120 milijuna kuna.

„Pogled u budućnost ne samo sa stanovišta razvoja otoka nego i sa stanovišta turizma”, rekla je Kučić.

Lošinj bi se tako povezao s Rabom, Pagom i cijelom Dalmacijom. Tu bi pristajali trajekti i katamarani.

„Ovdje je bilo puno nezakonitih radnji na različitim razinama, na svim razinama, te nezakonite radnje su prijavljene Europskom uredu za borbu protiv prijevara, dakle OLAF-u i OLAF provodi izvide i to vrlo intenzivno“, objašanjava Ladislav Radoslović iz Iloka.

U resornom Ministarstvu to ne potvrđuju.

OLAF se nije obratio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture vezano uz predmetni projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da nije blokiran, projekt je do kraja iduće godine mogao bio završen.

„Izvođač već sada traži 12 milijuna kuna odštete i nažalost to će u konačnici platiti investitor i porezni obveznici“, kazala je Medarić.

Pa će cijena projekta na kraju samo još skočiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo