EPIDEMIOLOG UPOZORIO: / 'Ne možemo gubiti vrijeme na to. Ako želimo školstvo i radna mjesta moramo smanjiti zarazu'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Epidemiolog Branko Kolarić priznao je kako su se pri ranijem donošenju odluka u borbi protiv koronavirusa događale pogreške te je istaknuo da je sada važno da svi,

27.8.2020.
11:01
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade, Branko Kolarić nakon rekordnog dana sa 358 novozaraženih osoba, prokomentirao je epidemiološku situaciju i lokalno uvođenje strožih mjera. Istaknuo je da u donošenju odluka nacionalni stožer civilne zaštite ne svaljuje sve na lokalne stožere, jer je na svima odgovornost, zbog čega međusobno surađuju.

Image
'SADA JE NAJVAŽNIJE...': /

Znanstvenik Ivan Đikić otkrio 10 temeljnih mjera kojih se trebamo pridržavati, a zbog jedne stvari prozvao je i Stožer

Image
'SADA JE NAJVAŽNIJE...': /

Znanstvenik Ivan Đikić otkrio 10 temeljnih mjera kojih se trebamo pridržavati, a zbog jedne stvari prozvao je i Stožer

Nepovjerenje u Stožer

"Logično je da se regionalno prilagođavaju mjere, ljudi koji su bliže epidemiji, bolje je poznaju. Ne može ni Nacionalni stožer rješavati pojedinačne situacije, kompleksna je situacija. Sada o virusu znamo puno više nego u proljeće. Tada su svi zaraženi bili u bolnici po mjesec dana, nismo znali koliko su zarazni. Danas imamo veća saznanja... Malo je neočekivano da razmišljamo bi li ili ne bi provodili mjere. Nemamo vremena gubiti vrijeme na takva promišljanja. Ove mjere nisu zato što stožer želi raditi tlaku građanima, ali da bi mogli imati školstvo i radna mjesta moramo smanjiti broj zaraženih", rekao je Kolarić na N1 i dodao kako se s ulaskom velikog broja turista mogao očekivati porast broja zaraženih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, odluke stožera dolaze u pitanje kada građani iz medija doznaju o kršenju epidemioloških mjera njihovih članova i time gube povjerenje. "Ako pogledamo broj zaraženih koji ubrzano raste, to bi trebalo biti upozorenje. Razumijem da je teško shvatiti zašto bi netko s blažim simptomima trebao izolaciju... Bilo je nelogičnosti, radili su se propusti, ali ne bih na to stavio fokus. Siguran sam da se velika većina građana odgovorno ponaša. Prilično je banalno što trebamo raditi, držati razmak ili nositi masku. Moramo naučiti brzo reagirati da bi smanjili broj zaraženih. Brzo moramo i podizati i spuštati mjere kada bude povoljna situacija", upozorio je epidemiolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jesen moguća teža situacija

Dodao je i kako se trebamo odgovorno ponašati, inače bi na jesen mogle uslijediti još teže epidemiološke mjere, poput zatvaranja škola.

"Nadam se da nećemo zatvarati škole. Ovo je moj apel da moramo smanjiti fizičku distancu da nam bolje rade i obrazovni sustav i svi drugi oblici rada. Moramo smanjiti zarazu prije početka škole. Broj zaraženih i broj kontakata je izrazito porastao, zahtjevno je i nadam se da ćemo to riješiti. Mislim da ćemo moći održati epidemiološki sustav, moramo, nemamo drugog izbora. Nema garancije da se zaraza iz Splita neće proširiti u druga područja Hrvatske. Traži se krivica za ovaj porast, to nam nije najvažnije, to nam je trošenje energije. Treba se koncentrirati na mjere, na smanjivanje socijalnih kontakata...", poručio je i dodao da ne može isključiti ni brojke od 1000 zaraženih dnevno ujesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Znanstveni savjet Vlade ne smatra širenje zaraze dobrim zbog jačanja imuniteta, nego se zalažu za što uspješnije suzbijanje zaraze. "Ima nekoliko načina na koji se može povećati broj testiranja. Da povremeno uzmemo briseve ljudima i bez simptoma. Postoje neki modeli, ali to neće zamijeniti držanje fizičke distance i da jedni po drugim ne širimo kapljice", zaključio je Kolarić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo