HRVATSKI EPIDEMIOLOG JE ZABRINUT: / 'Moramo reagirati na vrijeme! Ako ćemo u 10. ili 11. mjesecu imati ovakav broj zaraženih...'

Image

'Moramo dobro komunicirati preporuke ljudima koji se vraćaju s godišnjih odmora, da ne bi zarazili ukućane, treba reagirati na mjestima žarišta s restriktivnijim mjerama,

24.8.2020.
14:50
VOYO logo

"Ključno je da odmah počnemo smanjivati broj zaraženih i pripremati se za jesen", kazao je danas za N1 epidemiolog Branko Kolarić. Naveo je da su sada zaraženi mladi, ali da će počet nastati kada se zaraze članovi njihovih obitelji te je dodao da je on, kao epidemiolog, malo zabrinut. Ipak, kako kaže, vjeruje da ćemo to sve uspjeti riješiti.

Image

07.05.2020., Zagreb- Epidemiolog Branko Kolaric.

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

"Moramo dobro komunicirati preporuke ljudima koji se vraćaju s godišnjih odmora, da ne bi zarazili ukućane, treba reagirati na mjestima žarišta s restriktivnijim mjerama, ali moramo biti fleksibilni, mjere da budu na razini županija, da oni uzmu aktivniju ulogu. Volio bih da možemo izbjeći mjere na nacionalnoj razini. Ali ako bismo imali širenje koje nije pod nadzorom, u 10. i 11, mjesecu s ovako velikim brojem zaraženih, bojim se da sustav neće moći opskrbiti sve one kojima će to trebati", poručio je dr. Kolarić na N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ĐIKIĆ PREDSTAVIO RAČUNICU: /

'Ovo govori da smo na granici eksponencijanog rasta. Stožer je napravio jednu veliku grešku'

Image
ĐIKIĆ PREDSTAVIO RAČUNICU: /

'Ovo govori da smo na granici eksponencijanog rasta. Stožer je napravio jednu veliku grešku'

'Nemamo se čemu čuditi već trebamo reagirati'

Kada je riječ o eventualnim greškama Nacionalnog stožera civilne zaštite, epidemiolog kaže da je sada kada se gleda unazad lako biti pametan. Kolarić kaže da bi on radije gledao unaprijed pa je pozvao mlade, da kada se vrate s godišnjih, ne pohrle u klubove, teretane, barove i da sačekaju dva tjedna kako bi protekao inkubacijski period. Dodao je da ne bi bilo turista i sezone da su mjere restriktivnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podizanje mjera smanjuje epidemiju, spuštanje povećava, to znamo. Nemamo se čemu čuditi već trebamo reagirati kako bi jesen dočekali u boljem okruženju. Imam informaciju i da će se povećati broj testiranja, imamo fleksibilnost, do zastoja je došlo zbog povećane potražnje turista za testiranjem. Trenutačno smo u fazi epidemije u kojoj je tzv. 'contact tracing' ključan i da će epidemiolozi, koji su na izmaku snaga, i dalje nastave davati sve od sebe", kazao je Kolarić za N1.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo